Defekter i vin, del 5: Volatila syror.

I en artikelserie behandlar vi defekter och skönhetsfel i vin och denna gång är det dags för volatila syror.

Volatila syror i vin.

Kanske har du stött på ett vin som har ett tydligt vinägerstick både i doft och smak. Det kan även förkomma tydliga toner av aceton. Då har du druckit ett vin som har höga halter av ättiksyra eller etylacetat.

Mer volatila syror i naturviner

Volatila eller flyktiga syror består till största delen av ättiksyra och det är en naturlig biprodukt som bildas under jäsningen. Men både druvor, must och vin kan angripas av aceobakter som ökar halten av ättiksyra. Genom att skydda druvor, must och vin från syre och använda sig av svavel förhindrar man höga halter av volatila syror.

Eftersom naturvinsproducenter undviker svavel finns det normalt mer volatila syror i naturviner. I liten mängd är volatila syror positivt och ökar vinets komplexitet – men om det är för mycket anses det vara en defekt. Hur man upplever det är naturligtvis personligt, men man kan säga att naturvinstrenden har för många flyttat fram tröskeln för acceptans.

Det finns gränsvärden i EU och andra länder vad det gäller volatila syror. I EU är den högsta tillåtna halten 1,08 gram/liter i form av ättiksyra i vita viner och rosé, och 1,2 gram/liter i röda viner. Ättiksyra kan också reagera med vinets etanol och bilda etylacetat, vars doft påminner om nagellack. Etylacetat är också en volatil syra och det mer vanligt med högre halter i söta viner.

Doften och smaken av volatila syror

Om vinet har höga halter av volatila syror finns en stickande doft med tydliga toner av vinäger. Smaken är vinägerlik med sur, stickande och brännande toner. Man kan också uppleva en lätt beska.

Om en större del av de volatila syrorna är etylacetat påminner doften om salubrin, nagellack eller Karlssons klister. Samma toner upplever man i smaken.

Mer om defekter i vin:

11.12.2023

Korkskadat eller korkdefekt vin.Defekter i vin: Hur smakar ett korkdefekt vin?

Ett korkskadat vin är inte att man fått rester av kork i vinglaset utan det är en defekt, och vinet ska då reklameras vid restaurangbesöket eller till Systembolaget. Men hur vet man om vinet är korkskadat?

Läs mer
Reduktion i vin.Defekter i vin, del 2: Hur vet man om ett vin är reduktivt?

Om ett vin har för mycket reduktiv karaktär är det en defekt, men gränsen är personlig och del toner kan försvinna med hjälp av luftning.

Läs mer
Oxidation i vin.Defekter i vin, del 3: Vad gör oxidation i ett vin?

I en artikelserie behandlar vi defekter och skönhetsfel i vin. Vi började med korkdefekter, följde upp med reduktion och nu är det dags med oxidation.

Läs mer
Vin med Brettanomyces.Defekter i vin, del 4: Brettanomyces – ett gissel eller välsignelse?

Kanske har du vid tillfälle hört någon vinintresserad eller ölnörd slänga ur sig uttrycket "det här doftar verkligen brett"! Kanske hade du ingen aning vad de pratade om, men tyckte det var pinsamt att fråga. Nu reder folk o folk ut begreppen.

Läs mer