Sedan 8 december 2023 ska alla viner som säljs inom EU märkas med både innehållsförteckning och näringsdeklaration. Läs mer om de nya reglerna nedan.
Det har länge funnits krav på innehållsförteckningar som berättar om alla ingredienser i en matvara. Och på alla förpackningar kan du läsa näringsdeklarationen som bland annat berättar hur mycket fett, protein, eller salt som finns i maten. Men inte på vinförpackningar.
Varför? Jo, helt enkelt för att EU inte kunde komma överens om hur det regelverket skulle se ut. Det enda som behövts redovisas på vinflaskorna har varit alkoholhalt samt eventuella allergener som sulfiter, ägg eller mjölk. Detta trots att det finns ett 60-tal olika tillsatser godkända för vinproduktion.
Men nu blir det ändring på det. Ett EU-beslut som togs redan 2021 säger att alla vinflaskor som säljs inom EU efter den 8 december 2023 nu ska märkas med både innehållsförteckning och näringsdeklaration. Detta gäller inte bara vin utan även aromatiserat vin, vinglögg, druvmust, mousserande vin, portvin med mera.
När det gäller näringsdeklarationen kommer den berätta om kalorier, fett, protein, kolhydrater och salt. I de allra flesta fall kommer fett, protein och salt vara på noll, och i torra, osötade viner kommer även sockerhalten ligga nära nollan. Det mest intressanta är kanske att det blir tydligt hur mycket kilokalorier som kommer enbart från alkoholen i vinet.
Till skillnad från de flesta matvaror behöver förteckningen dock inte finns utskrivet på själva flaskan, utan det är även godkänt att genom en QR-kod på etiketten leda konsumenten till en webbsida där både innehållsförteckning och näringsdeklaration står. Dock får konsumenterna inte ledas till en sida där det finns reklam, och inte heller får användarens data samlas in när QR-koden har scannats. Nytt är dock att även energivärdet skall deklareras på flaskans etikett.
I innehållsförteckningen räcker det dock att skriva "druvor" – exakt vilka druvor eller om det är hela druvor eller druvmust som använts behöver inte förtydligas.
När det gäller tillsatser som surhetsreglerande medel eller stabilisatorer får man max lista tre i varje kategori och åtminstone en av dem ska finnas i den slutliga produkten.
Förpackningsgaser som kväve eller koldioxid kan deklareras som att vinet är ”Tappat i en skyddande atmosfär” eller ”Tappning kan ske i en skyddande atmosfär” utanför ingrediensförteckningen.
Även tiragelikör som tillsätts vid mousserande viner ska deklareras.
Källa: Livsmedelsverket, Äkta vara
29.01.2024
Alla viner är inte veganska. Detta beror på att bland annat gelatin, mjölkprotein och ägg används för att göra viner klarare. Men inte alla! Här har vi en lista på veganska viner: rött, vitt, mousserande och mer.
Läs merTillsatser i vin är alltid ett hett ämne och något många undrar över är just sulfiter. Varför tillsätts sulfiter och svavel i vin och finns det viner utan? Kan det påverka hälsan och vilka halter är det man pratar om? Här reder vi ut frågan om sulfiter.
Läs merNaturviner har verkligen blivit omtalat under de senaste åren. Men vad är egentligen ett naturvin? Här reder vi ut alla begrepp och tipsar om två fina naturviner.
Läs merEn del personer får allergiska reaktioner på histaminet i röda viner. Vi berättar mer om histamin och tipsar om tre röda viner med låg histaminhalt.
Läs mer