Veganska viner – fria från animaliska produkter.

Alla viner är inte veganska. Detta beror på att bland annat gelatin, mjölkprotein och ägg används för att göra viner klarare. Men inte alla! Här har vi en lista på veganska viner: rött, vitt, mousserande och mer.

Rotari Blanc de Blancs är ett vegansk vin.

Visste du att det finns över 80 olika tillsatser som kan användas vid processen för att göra vin? En del av dessa har animaliskt ursprung, och därför kan man inte säga att vin per automatik är veganskt. Här har vi dock samlat ett gäng viner som kan kalla sig veganskt vin!

Framförallt används animaliska produkter för att göra viner klarare, alltså mindre grumliga. Till detta används bland annat gelatin, mjölkprotein eller äggprotein. Det dessa ämnen gör i vinet är att de får partiklarna som gör vinet grumligt att klumpa ihop sig och sjunka till botten där det sedan kan avlägsnas.

Veganskt vin - lista på bästa vinerna

Men för dig som verkligen vill undvika animaliska produkter och rester därav finns idag en märkning som tydligt visar vilka viner som är veganska. För det finns även andra sätt att klara vinet än med produkter från djurriket.

Läs mer om veganvin och olika tillsatser i vår tidigare artikel på ämnet, "Vad menas med veganviner?". Här nedan har vi gjort en lista med ett gäng exempel på gott veganskt vin - både veganskt rödvin, veganskt vitvin, veganskt mousserade och några starkviner.

Röda veganska viner:

Boom Boom SyrahBoom Boom! Syrah

Boom Boom! Syrah är ett veganskt vin och har en nyansrik och fruktig doft med inslag av björnbär, fat, stendamm, viol, blåbär, lagerblad, vanilj, lufttorkat kött, lakrits och en fläkt av peppar och charkuterier. Smaken är fruktig med mogna tanniner och vinet har en bra balans och smakintensitet.

Läs mer
Chateau Smith Cabernet Sauvignon

Chateau Smith Cabernet Sauvignon är ett veganskt vin med doft av mörka körsbär, ceder, blyertspenna, viol, lakrits, mörka plommon och en fläkt av mynta. Smaken håller i sig länge och har en fin balans mellan fat, fruktighet, syra och tanniner.

Läs mer
Finca Las Moras MalbecFinca Las Moras Malbec

Las Moras Malbec är ett fylligt veganskt vin med en djup mörkröd färg. Fräscha aromer av mogna körsbär. Smaken består av en försiktig kryddighet och en mjuk subtil tanninstruktur.

Läs mer
Paz MalbecPaz Malbec

Doften i veganvinet Paz Malbec är medelstor och trevlig med inslag av mörka plommon, katrinplommon, viol, mörk choklad och kaffe. Detta veganska vin har en bra smaklängd och nyansrikedom med inslag av mörka bär, katrinplommon, mörk choklad och även kaffe.

Läs mer
Xavier Vignon Châteauneuf-du-PapeXavier Vignon Châteauneuf-du-Pape

Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape är ett veganskt vin med mycket nyanserad doft med inslag av björnbär, mörka plommon och hallon som samsas fint med kryddor, fat, lagerblad och en fläkt av mörk choklad. I smaken finner du toner av björnbär, röda bär, kryddor, lavendel, fat, kakao och lagerblad.

Läs mer
Tarapacá Biodiversity Cabernet Sauvignon SyrahTarapacá Biodiversity Cabernet Sauvignon Syrah

Doften i veganska vinet Tarapacá Biodiversity Cabernet Sauvignon Syrah är generöst fruktig med inslag av svarta vinbär, björnbär, svartpeppar och en fläkt av viol. Smaken är mjuk och fruktig med inslag av mörka frukter och bär samt ett stänk av vanilj, svartpeppar och lakrits.

Läs mer
Espacio SyrahEspacio Syrah

Espacio Syrah har en inbjudande och fruktig doft med inslag av svarta vinbär, blåbär, plommon, kryddor, viol, örter och vanilj. Smaken är medelfyllig, fruktig, med runda tanniner, balanserad syra och bra längd. Druvtypisk med mycket mörka bär och örtighet.

Läs mer
Mezzacorona Pinot NeroMezzacorona Pinot Nero

Ren bärig doft av körsbär, kryddor och hallon. Frisk fruktig mjuk smak som domineras av röda körsbär, svartvinbär, hallon, färska örter med inslag av kryddor och mjuka tanniner.

Läs mer
Spier Million Trees Cabernet Sauvignon ShirazSpier Million Trees Cabernet Sauvignon Shiraz

Spier Million Trees Cabernet Sauvignon Shiraz är ett smakrikt och fruktigt vin med inslag av mörka bär, viol och en hint av peppar.

Läs mer

Vita veganska viner:

Mousserande veganska viner:

Övrigt veganskt vin:

Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOCRuffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

Ruffino Serelle Vin Santo är ett veganskt dessertvin med angenäm doft med inslag av apelsinskal, knäck, chokladkola, mörkt muscovadosocker. I smaken märks söta toner av torkad aprikos, russin, nötter och chokladkola i samspel med vanilj och en viss aromatisk kryddighet. Vinet är har flera nyanser och smaken sitter kvar länge.

Läs mer
Vintry's Blend of Amontillado Medium Dry Sherry, 750mlVintry's Blend of Amontillado Medium Dry Sherry

Vintry's Blend of Amontillado är en vegansk sherry med en stor bränd, nötig doft med inslag av smörkaramell, kokos och torkad frukt. Halvtorr, medelfyllig smak i lite bränd, nötig stil. Fruktig med inslag av kokos, vanilj och smörkaramell.

Läs mer
Vintry's Madeira Fine, 750mlVintry's Madeira Fine

Vintry's Madeira Fine är en vegansk madeira med en relativt stor, eldig doft, med inslag av arraksboll, kokos, choklad, mandel och rostat kaffe. Halvsöt, frisk, medelfyllig och eldig smak med toner av kokos, choklad, arraksboll och rostat kaffe. Medellång eftersmak.

Läs mer
Dr Loosen Riesling BeerenausleseDr Loosen Riesling Beerenauslese

Druvtypisk doft med inslag av mineral, frisk citron, honung, och petroleum. Smaken är druvigt söt med inslag av aprikos, grapefrukt, mineral, honung och petroleum.

Läs mer

Dryckesexperten Mats Claësson om veganskt vin:

Vegansk gryta med ugnsbakade rotfrukterVegansk gryta med ugnsbakade rotfrukter.

Vår dryckesexpert Mats har komponerat en mustig gryta, skräddarsydd till en medelfyllig Beaujolais,

Läs mer
Vegansk skärgårdssill på bord med syrénerVegansk skärgårdsill med tofu.

Till årets midsommarmeny kommer ett veganskt recept på skärgårdssill med tofu, perfekt för att bryta av annan sill eller servera till de som inte äter fisk.

Läs mer
The Umami TsunamiThe Umami Tsunami - vegetarisk "köttfärssås".

Ett umamirik vegetarisk köttfärsås som baseras på svamp och valnötter från kokboken "Köttfärssås" i Jason Diakité, Harald Wachtmeister & Joel Åhlin. 

Läs mer
Viltpanna Vegansk viltpanna.

En vegansk viltgryta från Gustav Johanssons nya kokbok Vegansk Hemkunskap.

Läs mer
Vegansk pannacotta med smak av päron, kokos och chokladVegansk pannacotta med smak av päron, kokos och choklad.

Pannacotta är Linnéas nya favoritdessert och här har hon gjort en vegansk pannacotta med den ljuvliga kombon av päron, kokos och choklad.

Läs mer
Vegansk boeuf bourguignonVegansk boeuf bourguignon.

En vegansk boeuf bourguignon där grytan får sin mustighet från belugalinser, kastanjechampinjoner och rotfrukter.

Läs mer
Ramen, foto av Stefan WettainenVegansk Spicy Miso Ramen.

Receptet ur Gustav Johanssons bok "Klassiska rätter på veganskt vis" är toppat med rökt tofu istället för det klassiska fläsket, ett tofuägg och böngroddar.

Läs mer
Gustav JohanssonGustav ”Jävligt gott” Johansson ger ut bok som ökar kunskapen om vegorätter.

Gustav Johansson driver sedan 2011 bloggen ”Jävligt gott”, Sveriges största blogg för vegansk mat. Nyligen släppte han sin femte bok ”Vegansk hemkunskap” med syfte att öka folks kunskap om tillagning av växtbaserad mat.

Läs mer
Rött vin till vegansk matKan man dricka kraftigt rött vin till vegansk mat?

Tips för att få vegansk mat att passa till kraftiga röda viner.

Läs mer
Veganska bananpannkakor med bananskivor och blåbär på vit tallrik.Veganska bananpannkakor.

Många har redan upptäckt de fantastiska bananpannkakorna som passar lika bra som frukost som till mellanmål eller fika. Här får du ett veganskt recept på bananplättarna!

Läs mer