Alla viner är inte veganska. Detta beror på att bland annat gelatin, mjölkprotein och ägg används för att göra viner klarare. Men inte alla! Här har vi en lista på veganska viner: rött, vitt, mousserande och mer.
Visste du att det finns över 80 olika tillsatser som kan användas vid processen för att göra vin? En del av dessa har animaliskt ursprung, och därför kan man inte säga att vin per automatik är veganskt. Här har vi dock samlat ett gäng viner som kan kalla sig veganskt vin!
Framförallt används animaliska produkter för att göra viner klarare, alltså mindre grumliga. Till detta används bland annat gelatin, mjölkprotein eller äggprotein. Det dessa ämnen gör i vinet är att de får partiklarna som gör vinet grumligt att klumpa ihop sig och sjunka till botten där det sedan kan avlägsnas.
Men för dig som verkligen vill undvika animaliska produkter och rester därav finns idag en märkning som tydligt visar vilka viner som är veganska. För det finns även andra sätt att klara vinet än med produkter från djurriket.
Läs mer om veganvin och olika tillsatser i vår tidigare artikel på ämnet, "Vad menas med veganviner?". Här nedan har vi gjort en lista med ett gäng exempel på gott veganskt vin - både veganskt rödvin, veganskt vitvin, veganskt mousserade och några starkviner.
Boom Boom! Syrah är ett veganskt vin och har en nyansrik och fruktig doft med inslag av björnbär, fat, stendamm, viol, blåbär, lagerblad, vanilj, lufttorkat kött, lakrits och en fläkt av peppar och charkuterier. Smaken är fruktig med mogna tanniner och vinet har en bra balans och smakintensitet.
Chateau Smith Cabernet Sauvignon är ett veganskt vin med doft av mörka körsbär, ceder, blyertspenna, viol, lakrits, mörka plommon och en fläkt av mynta. Smaken håller i sig länge och har en fin balans mellan fat, fruktighet, syra och tanniner.
Las Moras Malbec är ett fylligt veganskt vin med en djup mörkröd färg. Fräscha aromer av mogna körsbär. Smaken består av en försiktig kryddighet och en mjuk subtil tanninstruktur.
Doften i veganvinet Paz Malbec är medelstor och trevlig med inslag av mörka plommon, katrinplommon, viol, mörk choklad och kaffe. Detta veganska vin har en bra smaklängd och nyansrikedom med inslag av mörka bär, katrinplommon, mörk choklad och även kaffe.
Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape är ett veganskt vin med mycket nyanserad doft med inslag av björnbär, mörka plommon och hallon som samsas fint med kryddor, fat, lagerblad och en fläkt av mörk choklad. I smaken finner du toner av björnbär, röda bär, kryddor, lavendel, fat, kakao och lagerblad.
Doften i veganska vinet Tarapacá Biodiversity Cabernet Sauvignon Syrah är generöst fruktig med inslag av svarta vinbär, björnbär, svartpeppar och en fläkt av viol. Smaken är mjuk och fruktig med inslag av mörka frukter och bär samt ett stänk av vanilj, svartpeppar och lakrits.
Espacio Syrah har en inbjudande och fruktig doft med inslag av svarta vinbär, blåbär, plommon, kryddor, viol, örter och vanilj. Smaken är medelfyllig, fruktig, med runda tanniner, balanserad syra och bra längd. Druvtypisk med mycket mörka bär och örtighet.
Ren bärig doft av körsbär, kryddor och hallon. Frisk fruktig mjuk smak som domineras av röda körsbär, svartvinbär, hallon, färska örter med inslag av kryddor och mjuka tanniner.
Spier Million Trees Cabernet Sauvignon Shiraz är ett smakrikt och fruktigt vin med inslag av mörka bär, viol och en hint av peppar.
Ruffino Serelle Vin Santo är ett veganskt dessertvin med angenäm doft med inslag av apelsinskal, knäck, chokladkola, mörkt muscovadosocker. I smaken märks söta toner av torkad aprikos, russin, nötter och chokladkola i samspel med vanilj och en viss aromatisk kryddighet. Vinet är har flera nyanser och smaken sitter kvar länge.
Vintry's Blend of Amontillado är en vegansk sherry med en stor bränd, nötig doft med inslag av smörkaramell, kokos och torkad frukt. Halvtorr, medelfyllig smak i lite bränd, nötig stil. Fruktig med inslag av kokos, vanilj och smörkaramell.
Vintry's Madeira Fine är en vegansk madeira med en relativt stor, eldig doft, med inslag av arraksboll, kokos, choklad, mandel och rostat kaffe. Halvsöt, frisk, medelfyllig och eldig smak med toner av kokos, choklad, arraksboll och rostat kaffe. Medellång eftersmak.
Druvtypisk doft med inslag av mineral, frisk citron, honung, och petroleum. Smaken är druvigt söt med inslag av aprikos, grapefrukt, mineral, honung och petroleum.
Vår dryckesexpert Mats har komponerat en mustig gryta, skräddarsydd till en medelfyllig Beaujolais,
Läs merTill årets midsommarmeny kommer ett veganskt recept på skärgårdssill med tofu, perfekt för att bryta av annan sill eller servera till de som inte äter fisk.
Läs merEtt umamirik vegetarisk köttfärsås som baseras på svamp och valnötter från kokboken "Köttfärssås" i Jason Diakité, Harald Wachtmeister & Joel Åhlin.
Läs merEn vegansk viltgryta från Gustav Johanssons nya kokbok Vegansk Hemkunskap.
Läs merPannacotta är Linnéas nya favoritdessert och här har hon gjort en vegansk pannacotta med den ljuvliga kombon av päron, kokos och choklad.
Läs merEn vegansk boeuf bourguignon där grytan får sin mustighet från belugalinser, kastanjechampinjoner och rotfrukter.
Läs merReceptet ur Gustav Johanssons bok "Klassiska rätter på veganskt vis" är toppat med rökt tofu istället för det klassiska fläsket, ett tofuägg och böngroddar.
Läs merGustav Johansson driver sedan 2011 bloggen ”Jävligt gott”, Sveriges största blogg för vegansk mat. Nyligen släppte han sin femte bok ”Vegansk hemkunskap” med syfte att öka folks kunskap om tillagning av växtbaserad mat.
Läs merTips för att få vegansk mat att passa till kraftiga röda viner.
Läs merMånga har redan upptäckt de fantastiska bananpannkakorna som passar lika bra som frukost som till mellanmål eller fika. Här får du ett veganskt recept på bananplättarna!
Läs mer