3 läckra tilltugg till glöggbubblet.

Glöet är ett lyxigt, färdigblandat glubbel som finns i en vit och en röd variant. Här tipsar Linnéa om tre härligt juliga tilltugg till ditt glöggbubbel, som känns lite lyxigare än vanlig plockmat till minglet.

Friterade tunnbrödchips, sötpotatisrösti med getost och pannacotta - plockmat x 3.
Glöet Sparkling Glögg

Glöet Sparkling Glögg

Spanien

Systembolaget nr:

77160

105,00 kr


Glöet White Sparkling Glögg

Glöet White Sparkling Glögg

Spanien

Systembolaget nr:

77404

105,00 kr


logo

6

logo

1 h 35 min

Friterade tunnbrödschips, bland det godaste tilltugg jag gjort och så användbart! Brödet är rätt sött, så glöm inte att salta det något, då kommer smakerna fram mycket bättre.

Och på tal om smak. Hur gott blev det inte att marinera halloumi i saffran? En liten oväntad kombination som gifte sig riktigt fint. Med ett lager färskost med smak av pepparrot blev det här en ny favorit som juligt tilltugg hos mig!

/Linnéa

Friterade tunnbrödchips med saffransmarinerad halloumi:

Ingredienser

  • 1 skiva tunnbröd

  • olja att steka i

  • örtsalt

  • 200 g halloumi

  • 1/2 dl olja

  • 1/2 g saffran

  • 100 g färskost (gärna med smak av pepparrot)

  • svartkål

  • granatäpple

Gör så här

    1. Skär tunnbrödet i trekanter. Häll upp olja i en stekpanna så du har ett ca 1/2 cm tjockt lager.

    2. Fritera tunnbröden i omgångar. Se upp så att de inte bränns vid. Det går fort.

    3. Lägg de nyfriterade tunnbröden på ett hushållspapper. Krydda med örtsalt.

    4. Skär halloumi i bitar. Blanda olja och saffran i en bunke med lock. Ta gärna en i glas om du har så den inte blir missfärgad av saffranet.

    5. Lägg i halloumi och blanda om väl. Låt marineras i cirka 15 minuter. Vänd gärna bunken ett par gånger så all halloumi täcks av oljan.

    6. Stek sedan tills osten fått fin yta på båda sidor.

    7. Bred ett lager färskost på de friterade tunnbrödschipsen. Lägg på en bit marinerad halloumi.

    8. Repa svartkålen och stek den hastigt i lite olja. Toppa med svartkål och granatäpplekärnor.

Rösti, en potatiskaka från Schweiz. Du steker helt enkelt riven potatis i en stor eller flera små kakor och toppar med något riktigt gott. Här blev det den klassiska kombinationen getost och fikon, som är väldigt trevliga på tilltugg till glögg eller glubbel. Det kan jag aldrig få nog av!

Här har jag gjort den på sötpotatis. Jag gillar det knapriga, lite söta potatisen i kontrast mot getostens krämigt och lite distinkta smak.

Sötpotatisrösti med getost och fikon:

Ingredienser

  • 300 g sötpotatis

  • örtsalt

  • 200 g getost

  • 2 fikon

  • svartkål

Gör så här

    1. Skala och riv sötpotatisen. Strö över lite örtsalt.

    2. Värm upp en stekpanna med olja eller smör. Tag en handfull riven sötpotatis och pressa ihop till en boll. Lägg i dem varma stekpannan och platta ut med hjälp av stekspaden. Stek på medelvärme i cirka 3 minuter per sida.

    3. Skiva getosten och placera ut skivorna över sötpotatisröstin.

    4. Dela fikonen och lägg över en skiva på varje bit getost.

    5. Repa svartkålen och stek den hastigt i lite olja. Toppa varje sötpotatisrösti med svartkålen.

Pannacotta måste kvala in som den bästa av desserter. Den går enkelt att förbereda i god tid och kan varieras i det oändliga. Här har den fått härlig julsmak av pepparkakskryddor, vilket består av kanel, ingefära, kardemumma, nejlika och kryddpeppar - perfekt tilltugg till glögg och glubbel. Det finns färdiga kryddpåsar att köpa och jag ser alltid till att ha det hemma på vinterhalvåret. Så användbart!

Den lena pannacottan toppas med kanderade hasselnötter och granatäpplekärnor. Och lite ätbart guldpulver. Är det fest så är det!

Jag använder alltid Gelésocker Multi när jag gör pannacotta. Men det går såklart bra att använda vanligt gelatin också. Till 5 dl grädde brukar det vara lagom med 2 gelatinblad. Och tillsätt även 0,5 dl vanligt strösocker om du använder gelatinblad istället för gelésocker.

Pannacotta med smak av jul:

Ingredienser

  • 5 dl vispgrädde

  • 1 1/2 tsk pepparkakskrydda

  • 1 dl gelésocker multi

  • 1 dl strösocker

  • 1 msk vatten

  • 1 dl hasselnötter

  • flingsalt

  • granatäpple

  • guldpulver

Gör så här

    1. Häll upp grädde i en kastrull och ha i pepparkakskryddorna.

    2. Tillsätt gelésocker multi under omrörning. Låt koka upp och koka i 1/2 minut. Ha upp i portionsformar och ställ kallt.

    3. Blanda socker och vatten i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp.

    4. Tillsätt hasselnötterna och rör om. Nötterna är klara när sockret har smält helt och fått en gyllene färg. Se tills så det inte bränns vid. Ha upp de varma nötterna på ett bakplåtspapper och strö över flingsalt. Låt hasselnötterna svalna helt.

    5. Skär sedan de kanderade hasselnötterna i bitar och toppa den kalla pannacottan med. Pudra över lite guldpulver och ha på granatäpplekärnor.

Servera till tilltuggen:

Glöet Sparkling Glögg

105,00 kr


Originalet som funnits sedan premiären 2015. Smaken är kryddig och fruktig med inslag av ingefära, körsbär, vanilj och i doften finns en tydlig citruston. En trevlig apéritif att servera kyld till juliga snittar.

Glöet White Sparkling Glögg

105,00 kr


I detta glubbel med vitvinsglögg finns inslag av äpplen, kryddnejlika och pomerans i doften. I smaken återkommer äpplet, men här finns också vanilj, kardemumma och apelsin.

Glöet Sparkling Glögg

Glöet


Glöet var först ut i världen med att erbjuda en färdigblandad dryck som består av glögg och mousserande vin.

Läs mer »