Ägghalvor med tre olika toppings.

Ägghalvor med goda toppings är ett måste på julbordet. Här har Linnéa gjort tre varianter på lite roligare topping.

Ägghalvor med tre olika fyllningar på en tallrik på ett träbord.
CHILL OUT Chardonnay Australia

CHILL OUT Chardonnay Australia

Australien

Systembolaget nr:

2228008

209,00 kr


Gustave Lorentz Riesling Réserve, 750ml

Gustave Lorentz Riesling Réserve, 750ml

Frankrike

Systembolaget nr:

2225701

112,00 kr


Här har jag gjort tre varianter på ägghalvor. Den ena med senapssill och smörrostad kavring fullständig smälter i munnen. Ägghalvor med Västerbottensost har en fyllig smak som fint bryts av med hjälp av finhackad rödlök. Och sist men inte minst har vi ägghalvorna med färskost och pepparrot. De har jag valt att toppa med svenska ärtskott istället för den klassiska dillen. Det måste ni bara testa!

/Linnéa Seidel

Ägghalvor med senapssill och smörrostad kavring:

Ingredienser

  • 3 ägg

  • 1 skiva kavring

  • smör att steka i

  • ca 100 g senapssill

  • flingsalt

Gör så här

    1. Lägg äggen i en kastrull med kallt vatten. Lägg på ett lock och låt äggen koka upp. Tag av locket och låt äggen koka i 7 minuter. Skölj med kallt vatten och låt sedan svalna helt.

    2. Skala äggen och dela varje ägg i två, så att du har 6 st ägghalvor.

    3. Smula sönder kavringsskivan. Smält smöret i en stekpanna och ha i brödsmulorna. Rosta tills smulorna är knapriga. Strö över lite salt. Om du har råkat få för stora smulor går det bra att hacka sönder dem i mindre bitar med en kniv.

    4. Lägg ut en bit senapssill på varje ägghalva.

    5. Strö över den rostade kavringen över senapssillen. Servera direkt.

Ägghalvor med Västerbottensost:

Ingredienser

  • 3 ägg

  • 2 msk majonnäs

  • 1 dl riven Västerbottensost

  • 1/2 rödlök

  • salt & svartpeppar

Gör så här

    1. Lägg äggen i en kastrull med kallt vatten. Lägg på ett lock och låt äggen koka upp. Tag av locket och låt äggen koka i 7 minuter. Skölj med kallt vatten och låt sedan svalna helt.

    2. Skala äggen och dela varje ägg i två, så att du har 6 st ägghalvor. Pilla försiktigt ut gulorna ur äggen och lägg i en skål.

    3. Mosa gulorna med en gaffel. Blanda i majonnäs och riven ost. Ha upp blandningen i en spritspåse och fyll varje ägg.

    4. Finhacka rödlöken. Toppa varje ägghalva med rödlök, salt och svartpeppar.

Ägghalvor med pepparrot och ärtskott:

Ingredienser

  • 3 ägg

  • 150 g naturell färskost

  • 2 msk créme fraîche

  • 1 tsk finriven pepparrot (på tub)

  • salt

  • ärtskott

Gör så här

    1. Lägg äggen i en kastrull med kallt vatten. Lägg på ett lock och låt äggen koka upp. Tag av locket och låt äggen koka i 7 minuter. Skölj med kallt vatten och låt sedan svalna helt.

    2. Skala äggen och dela varje ägg i två, så att du har 6 st ägghalvor.

    3. Blanda samman färskost, créme fraîche, pepparrot och salt. Ha upp i en spritspåse och spritsa ut färskosten på ägghalvorna. Toppa med ärtskott.

Gott att dricka till:

CHILL OUT Chardonnay Australia

209,00 kr


Varför inte ta ett glas Chill Out Chardonnay Australia till det kalla på julbordet? Det här vinet är medelfylligt med en mjuk och frisk smak av citrus, mango, fat och vanilj.

Gustave Lorentz Riesling Réserve, 750ml

112,00 kr


Gustave Lorentz Riesling Reservé med inslag av melon, nektarin och lime och med en lätt kryddighet passar fint som apéritif eller till fisk och skaldjur. Drick den gärna till fisken och ägghalvorna på julbordet.