Ankbröst med mozzarellagratinerad zucchini och kantarelltapenade.

Man behöver inte ta på sig spenderbyxorna och ge sig ut på stjärnbeströdda lyxkrogar för att få en stor smakupplevelse. Här en gourmétmiddag för liten peng.

Ankbröst med mozzarellagratinerad zucchini och kantarelltappenade
Laroche Pinot Noir Réserve

Laroche Pinot Noir Réserve

Frankrike

Systembolaget nr:

52057

149,00 kr


Planeta Controdanza

Planeta Controdanza

Italien

Systembolaget nr:

2010

165,00 kr


logo

4

Man behöver inte ta på sig spenderbyxorna och ge sig ut på stjärnbeströdda lyxkrogar för att få en stor smakupplevelse. Här ett recept på ankbröst som gör att du kan få en gourmétmiddag för liten peng.

Ugnsbakade körsbärstomater.

Ingredienser

  • 200 g körsbärstomater

  • 2-3 msk olivolja

  • salt

Gör så här

    1. Sätt ugnen på 200 grader.

    2. Lägg tomaterna på en liten plåt eller i en ugnsform, häll på oljan och ställ in mitt i ugnen i 15-20 minuter.

    3. Ta ut tomaterna ur ugnen och salta lätt.

Ankbröst.

Ingredienser

  • 2 ankbröst

  • salt, peppar

Gör så här

    1. Sätt ugnen på 150 grader.

    2. Skär skåror i fettkappan på ankbrösten med en vass kniv.

    3. Stek ankbrösten i en torr stekpanna med fettkappan neråt tills de fått en fin brun färg. Vänd och stek den andra sidan. Salta och peppra.

    4. Flytta över ankbrösten till en plåt och sätt in mitt i ugnen ca 15-20 minuter till innertemperaturen når ca 60 grader.

    5. Ta ut ankbrösten, vira in dem i aluminiumfolie och låt vila ca 10 minuter.

Kantarelltapenade.

Ingredienser

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 bananschalottenlök

  • 1 liter kantareller

  • 1/2 liter karljohansvamp

  • 2 msk + 2 msk olivolja

  • 2 msk hackad timjan eller persilja

  • ev ett par droppar tryffelolja

Gör så här

    1. Skala och hacka vitlöken och schalottenlöken.

    2. Ansa och skär svampen i små bitar. Stek svampen i olivolja och tillsätt vitlöken och schalottenlöken. Smaka av med salt och peppar. Fräs till löken börjar mjukna.

    3. Mixa svampen och löken med olivoljan. Tillsätt hackad persilja. Droppa eventuellt i tryffelolja.

Mozzarellagratinerad zucchini.

Ingredienser

  • 2 zucchini

  • 125 g mozzarella

  • 1/2 liter kantareller

  • 1/2 bananscalottenlök, hackad

Gör så här

    1. Under tiden ankbrösten vilar, höj temperaturen i ugnen till 275 grader.

    2. Dela zucchinin på längden och på mitten. Gröp ur kärnorna och stek bitarna på bägge sidor. Salta och peppra.

    3. Lägg bitarna med snittytan uppåt på en plåt med bakplåtspapper. Fyll bitarna med kantarelltapenade (om det blir över, servera vid sidan av).

    4. Skiva upp mozzarellan och fördela över zucchinin. Gratinera högt upp i ugnen några minuter. Ta ut när mozzarellan börjar få lite färg i kanterna, håll ugnen under uppsikt.

    5. Stek kantarellerna och schalottenlöken och servera till.

Vin till ankbröst

Laroche Pinot Noir Réserve

149,00 kr


Doften i Laroche Pinot Noir Réserve har inslag av mörka körsbär, kryddor, samt en fläkt av röda bär och kanel. Vinet är fruktigt och mjukt med en smak av fina toner av körsbär, mörka plommon, röda skogsbär och kryddor.

Planeta Controdanza

165,00 kr


Vinet har toner av mullbär och plommon, följt av subtila inslag av lagerblad, rökelse och balsamico. Vinet är smakrikt med en harmonisk syra och mjuka tanniner. Vinet är välbalanserat och har ett njutbart avslut.

Recept: Elisabeth Johansson