Ankbröst med mozzarellagratinerad zucchini och kantarelltapenade.

Man behöver inte ta på sig spenderbyxorna och ge sig ut på stjärnbeströdda lyxkrogar för att få en stor smakupplevelse. Här en gourmétmiddag för liten peng.

Ankbröst med mozzarellagratinerad zucchini och kantarelltappenade
Gustave Lorentz Pinot Noir La Limite

Gustave Lorentz Pinot Noir La Limite

Frankrike

Systembolaget nr:

7642901

509,00 kr


Man behöver inte ta på sig spenderbyxorna och ge sig ut på stjärnbeströdda lyxkrogar för att få en stor smakupplevelse. Här ett recept på ankbröst som gör att du kan få en gourmétmiddag för liten peng.

Ugnsbakade körsbärstomater.

Ingredienser

  • 200 g körsbärstomater

  • 2-3 msk olivolja

  • salt

Gör så här

    1. Sätt ugnen på 200 grader.

    2. Lägg tomaterna på en liten plåt eller i en ugnsform, häll på oljan och ställ in mitt i ugnen i 15-20 minuter.

    3. Ta ut tomaterna ur ugnen och salta lätt.

Ankbröst.

Ingredienser

  • 2 ankbröst

  • salt, peppar

Gör så här

    1. Sätt ugnen på 150 grader.

    2. Skär skåror i fettkappan på ankbrösten med en vass kniv.

    3. Stek ankbrösten i en torr stekpanna med fettkappan neråt tills de fått en fin brun färg. Vänd och stek den andra sidan. Salta och peppra.

    4. Flytta över ankbrösten till en plåt och sätt in mitt i ugnen ca 15-20 minuter till innertemperaturen når ca 60 grader.

    5. Ta ut ankbrösten, vira in dem i aluminiumfolie och låt vila ca 10 minuter.

Kantarelltapenade.

Ingredienser

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 bananschalottenlök

  • 1 liter kantareller

  • 1/2 liter karljohansvamp

  • 2 msk + 2 msk olivolja

  • 2 msk hackad timjan eller persilja

  • ev ett par droppar tryffelolja

Gör så här

    1. Skala och hacka vitlöken och schalottenlöken.

    2. Ansa och skär svampen i små bitar. Stek svampen i olivolja och tillsätt vitlöken och schalottenlöken. Smaka av med salt och peppar. Fräs till löken börjar mjukna.

    3. Mixa svampen och löken med olivoljan. Tillsätt hackad persilja. Droppa eventuellt i tryffelolja.

Mozzarellagratinerad zucchini.

Ingredienser

  • 2 zucchini

  • 125 g mozzarella

  • 1/2 liter kantareller

  • 1/2 bananscalottenlök, hackad

Gör så här

    1. Under tiden ankbrösten vilar, höj temperaturen i ugnen till 275 grader.

    2. Dela zucchinin på längden och på mitten. Gröp ur kärnorna och stek bitarna på bägge sidor. Salta och peppra.

    3. Lägg bitarna med snittytan uppåt på en plåt med bakplåtspapper. Fyll bitarna med kantarelltapenade (om det blir över, servera vid sidan av).

    4. Skiva upp mozzarellan och fördela över zucchinin. Gratinera högt upp i ugnen några minuter. Ta ut när mozzarellan börjar få lite färg i kanterna, håll ugnen under uppsikt.

    5. Stek kantarellerna och schalottenlöken och servera till.

Gustave Lorentz Pinot Noir La Limite

509,00 kr


Till anka är det helt rätt med ett Pinot Noir-vin! Från Alsace kommer detta vin med kryddig och fruktig smak med lena tanniner och bra syra. Inslag av mörka och röda bär samt rostade fat.

Recept: Elisabeth Johansson