Årets sill 2020 med koriander, gurka och citron.
Fredrik Erikssons recept på inlagd sill med koriander, gurka och citron serveras med fördel tillsammans med O.P. Anderson Björk.
Läs mer »Fläsk hör julbordet till, här serveras fläsksidan härligt krispig med en kryddning av bland annat apelsin och ingefära.
Att apelsin passar bra med fläsk är inget nytt. Här får den sällskap av ingefära, katrinplommon och lagerblad. Resultatet blir en krispig och härlig fläsksida som serveras med pumpapuré. Krögaren Fredrik Eriksson har skapat fyra välkomponerade rätter till vilka Jonas Odland, Master Blender och kryddmästare för O.P. Anderson, omsorgsfullt matchat lika många snapsar. Både recept och snapsar har sina ursprung i svenska råvaror och traditioner med julens smaker som utgångspunkt.
1 kg fläsksida med eller utan ben
salt
svartpeppar
Kryddlag:
1/2 chilifrukt
1 scharlottenlök
2 msk rapsolja
1 msk fintärnat katrinplommon
finrivet skal av 1 apelsin
1 msk nymald svartpeppar
2 msk honung
2 krossade lagerblad
1 msk finriven ingefära
4 msk soja
Gnid in fläsksidan med salt, peppar och olja. Baka i ugn i 4 timmar ca 125 grader.
Förbered kryddlagen under tiden. Tärna schalottenlök och chili fint och fräs i rapsoljan utan att ingredienserna tar färg. Låt svalna. Tillsätt övriga ingredienser till en trögflytande massa.
Låt fläsksidan svalna, skär fläsket i skivor och blanda kryddlagen med fläsket. Värm fläsksidan ytterligare 10-15 minuter i 225 grader så att ytan blir lite krispig.
500 g skalad hokkaidopumpa eller butternutpumpa
1/2 dl olivolja
salt
peppar
färsk fänkål efter smak (tunt skivad eller hyvlad med mandolin)
Skala pumpan och skär den i stora bitar och koka den i saltat vatten tills den är helt mjuk. Lägg pumpan i mixer och mixa slät tillsammans med olivoljan. Smaka av med salt och peppar.
Lägg upp på tallrik och servera med hyvlad fänkål på toppen av purén tillsammans med fläsket.
156,00 kr
Herrgårds Julsnaps är baserad på den sherryfatslagrade och whiskyspetsade Herrgårds Aquavit. Sin julkryddiga fruktighet har den fått från extrakt på skal av färska apelsiner, nejlikor, ingefära och kardemumma. Produkten är gjord på ekologiska apelsiner för att undvika de bekämpningsmedel som används vid konventionell citrusodling.
249,00 kr
269,00 kr
Föredrar du vin framför öl, vill vi tipsa om denna Pinot Noir från Nya Zeeland som blir en bra match till fläsksidan. Smaken är fruktig som väl balanseras upp av en hög syra och en bra smakintensitet. I eftersmaken finner man båda röda och mörka frukter, kryddor och en spets av blodapelsin.
Recept: Fredrik Eriksson
Fredrik Erikssons recept på inlagd sill med koriander, gurka och citron serveras med fördel tillsammans med O.P. Anderson Björk.
Läs mer »En vegetarisk rätt som passar utmärkt som en mellanrätt under julmiddagen.
Läs mer »En lyxig potatisrätt till julbordet. En royal innehåller en äggstanning med grädde. Här smaksätts den med juliga smaker av cheddar och kavring.
Läs mer »Matkreatören Fredrik Eriksson har skapat en välkomponerad meny till vilken Jonas Odland, Master Blender för O.P. Anderson, matchat lika många julsnapsar.
Läs mer »