Calvadosäpplen med nötter och kesella.
Underbart god dessert som går fort att göra och där calvados får vara med och förgylla äppelsmaken.
Läs mer »Använd hösten äpplen i en drömmig paj med knäckigt täcke. Den här pajen får dessutom en örtig ton av rosmarin.
Det finns säkert tusentals olika recept på äppelpaj och så många olika sätt att göra dem. Du kan göra en klassisk med pajbotten som toppas med äppelklyftor, en smulpaj eller kanske en med täcke. Den här underbara äppelpajen får en knäckigt täcke som verkligen är grädden på moset. Oslagbart gott!
Till den här lyxiga äppelpajen rekommenderar vi en riktigt god vaniljglass med äkta vanilj och grädde. Och till det: Ett högklassigt dessertvin som Moulin Touchais, ett sött vin av druvsorten chenin blanc från appellationen Coteaux du Layon i mellersta Loire. Moulin Touchais är ett vin som åldras mycket väl och flera äldre årgångar finns tillgängliga.
150 g smör
2 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
0,5 dl vispgrädde
3 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 stjälkar av färsk rosmarin
Fyllning:
5-6 äpplen, t.ex Granny Smith
1 tsk kanel
2 msk strösocker
Sätt ugnen på 175 grader.
Skala, ta bort kärnhus och skär äpplena i klyftor. Strö över socker och kanel och lägg alltsammans i en normalstor pajform.
Lägg smöret i en kastrull och bryn det tills det får en gyllene färg och doftar nötigt. Tillsätt strösocker, sirap, grädde och rosmarinkvistarna. Låt stå på svag värme i 5-10 min och ta därefter bort rosmarinen.
Blanda havregryn, vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke och rör runt. Häll ner i kastrullen med smör- och sockerblandningen och rör till en jämn och fin smet.
Fördela smeten över äpplena i pajformen.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35-40 minuter, tills pajen är gyllenbrun.
Servera med en högkvalitativ vaniljglass.
399,00 kr
Till den här lyxiga, smakrika pajen passar viner Moulin Touchais 2003 mycker fint. Här finns en utvecklad, mycket frisk, söt smak med inslag av honung, svamp, torkade aprikoser och citrusmarmelad. Gott till både fruktiga desserter och grönmögelostar!
Underbart god dessert som går fort att göra och där calvados får vara med och förgylla äppelsmaken.
Läs mer »Baka Linnéas ljuvliga och busenkla äppelkaka, ett gammalt recept som är lika fantastiskt idag som det var på gammelmormor Ragnhilds tid.
Läs mer »Caramel apples och candied apples är vanliga att se i Nordamerika under höst och vinter, exempelvis på till halloween, thanksgiving eller jul. Här är ett recept för dig som vill testa att göra det läckra äppelgodiset hemma.
Läs mer »Knäckig smulpaj där äpplena får djup smak av att marineras i Fireball. Serveras med vaniljglass och hemkokt, salt kolasås som också smaksätts med likören.
Läs mer »