Äppelpaj med brynt rosmarinknäck.

Använd hösten äpplen i en drömmig paj med knäckigt täcke. Den här pajen får dessutom en örtig ton av rosmarin.

Knäckig äppelpaj med brynt rosmarinknäck som täcke.
Moulin Touchais 2003

Moulin Touchais 2003

Frankrike

Systembolaget nr:

419601

399,00 kr


logo

8

logo

1 h 0 min

Det finns säkert tusentals olika recept på äppelpaj och så många olika sätt att göra dem. Du kan göra en klassisk med pajbotten som toppas med äppelklyftor, en smulpaj eller kanske en med täcke. Den här underbara äppelpajen får en knäckigt täcke som verkligen är grädden på moset. Oslagbart gott!

Till den här lyxiga äppelpajen rekommenderar vi en riktigt god vaniljglass med äkta vanilj och grädde. Och till det: Ett högklassigt dessertvin som Moulin Touchais, ett sött vin av druvsorten chenin blanc från appellationen Coteaux du Layon i mellersta Loire. Moulin Touchais är ett vin som åldras mycket väl och flera äldre årgångar finns tillgängliga.

Äppelpaj med brynt rosmarinknäck:

Ingredienser

  • 150 g smör

  • 2 dl strösocker

  • 0,5 dl ljus sirap

  • 0,5 dl vispgrädde

  • 3 dl havregryn

  • 1,5 dl vetemjöl

  • 0,5 tsk bakpulver

  • 0,5 tsk salt

  • 2 stjälkar av färsk rosmarin

Fyllning:

  • 5-6 äpplen, t.ex Granny Smith

  • 1 tsk kanel

  • 2 msk strösocker

Gör så här

    1. Sätt ugnen på 175 grader.

    2. Skala, ta bort kärnhus och skär äpplena i klyftor. Strö över socker och kanel och lägg alltsammans i en normalstor pajform.

    3. Lägg smöret i en kastrull och bryn det tills det får en gyllene färg och doftar nötigt. Tillsätt strösocker, sirap, grädde och rosmarinkvistarna. Låt stå på svag värme i 5-10 min och ta därefter bort rosmarinen.

    4. Blanda havregryn, vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke och rör runt. Häll ner i kastrullen med smör- och sockerblandningen och rör till en jämn och fin smet.

    5. Fördela smeten över äpplena i pajformen.

    6. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35-40 minuter, tills pajen är gyllenbrun.

    7. Servera med en högkvalitativ vaniljglass.

Vintips till knäckig äppelpaj:

Moulin Touchais 2003

399,00 kr


Till den här lyxiga, smakrika pajen passar viner Moulin Touchais 2003 mycker fint. Här finns en utvecklad, mycket frisk, söt smak med inslag av honung, svamp, torkade aprikoser och citrusmarmelad. Gott till både fruktiga desserter och grönmögelostar!