Årets sill 2023.

Fredrik Eriksson, krögare på Långbro Värdshus och Restaurang Nationalmuseum, har i år tagit fram ett sillrecept som hyllar matjesillen. Med klassiska smaksättare som gör att sillen påminner lite om gubbröra.

Årets sill 2023 med Östgöta Sädesbrännvin

Gammaldags matjesill med kaviar, ägg och karamelliserad rödlök

Ingredienser

  • 4 filéer gammaldags matjesill från Klädesholmen 250 g

  • 1 rödlök (ca 100g)

  • 1 msk olja

  • 1 tsk socker

  • 2 kokta ägg

  • 1 dl majonnäs

  • 2 msk smetana

  • 1 msk kaviar

  • 2 cl Östgöta Sädesbrännvin

  • 2 msk hackad dill + några vippor till garnering

Gör så här

    1. Skär sillen i vackra bitar ca 1 cm

    2. Grovhacka äggen

    3. Skiva ½ rödlök till garnering

    4. Finhacka andra halvan och stek den i olja med socker så att det karamelliserar, låt svalna

    5. Blanda alltsammans försiktigt och garnera med rödlöken och dillvippor

    6. Servera gärna med svensk färskpotatis, kavring och en god lagrad cheddarost

Östgöta Sädesbrännvin

245,00 kr


Östgöta Sädesbrännvin har en stor doft med inslag av honung, halm och russin. Smaken är ren med liten sötma och den har inslag av honung, halm och russin.

Recept: Fredrik Eriksson