Biff Panaeng Curry.
Ett underbart receptet på paneang men biff från Erik Videgårds kokbok "Berättelser och recept: Asiatiska utflykter med oförklarliga avstickare".
Biff Panaeng Curry är en god thailändsk maträtt som du här lagar med en egen röd currypasta. Receptet kommer Erik Videgårds kokbok "Berättelser och recept: Asiatiska utflykter med oförklarliga avstickare". Servera som den är eller med jasminris.
Biff Panaeng
Ingredienser
600 g biff
2 Iiter kokosmjölk
1 Iiter kokosgrädde
3⁄4 dl palmsocker
6 msk fisksås
9 limeblad
9 fint skivade röda chilis
50 g thaibasilika
Gör så här
Koka biffen i vatten en kort stund, lägg biffen i det kalla vattnet.
Skölj biffen och koka den i kokosmjölken i ca 1 timme, låt svalna i mjölken.
Ta upp biffen och skiva den (kokosmjölken ska inte användas mer).
Låt kokosgrädden skära sig i en panna, stek 1,75 dl av currypastan i grädden 10 minuter.
Resten av currypastan kan sparas i kylen i en burk med tättslutande lock.
Tillsätt palmsockret och låt det lösa upp sig. Tillsätt sedan fisksåsen. Låt det hela bli varmt och tillsätt den skivade biffen, låt den bli varm och avsluta med limeblad, chili och thaibasilika.
Currypasta:
Ingredienser
1 dl chiliflakes
1 msk hackad korianderrot/-stjälk
3/4 dl hackad galangal
3 msk hackat citrongräs
1 1⁄2 dl finhackad schalottenlök
1 dl finhackad vitlök
1 riven rostad muskotnöt
2 dl rostade jordnötter
salt
Gör så här
Kör samtliga ingredienser utom jordnötterna till currypastan i mixern, tillsätt lite vatten om det är svårt att få den att gå ihop. Tillsätt de rostade jordnötterna sist.
Vintips till Biff Panaeng Curry:
Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve
114,00 kr
Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve passar bra till asiatiska rätter. Vinet har en blommig och generös doft av aprikos, litchi och tropiska frukter. Aromatisk smak med viss restsötma, inslag av honung, rosor, litchi och päron.