Briefikon.

Det är något med kombinationen fikon, varm brie och balsamvinäger. Det blir bara helt rätt! Här har Linnéa satt ihop en enkel förrätt eller smårätt med dessa smaker.

Briefikon på träbord.
Pata Negra Cava Semi Seco

Pata Negra Cava Semi Seco

Spanien

Systembolaget nr:

53268

78,00 kr

87,00 kr


logo

4

logo

0 h 20 min

Små söta fikon, fyllda med varm brieost och balsamvinäger, på en krispig bit bröd som suger upp både den smälta osten och balsamvinägern. Vilken lycka!

Enkelt att göra är det också.

Gillar du inte pumpakärnor kan du grovhacka valfria nötter och hastigt rosta i en stekpanna. Det blir gott det med.

/Linnéa

Briefikon:

Ingredienser

  • 4 st mogna fikon

  • ca 50-75 g brieost

  • balsamvinäger

  • 1 dl pumpakärnor

  • salt

  • 4 skivor vitt bröd

  • färsk basilika

Gör så här

    1. Gör två snitt i fikonet så de bildar ett kors, men fortfarande sitter ihop i botten.

    2. Skär brieosten i bitar i fyll varje fikon med osten.

    3. Rosta brödskivorna hastigt i en varm stekpanna så de får lite knaprig yta. Ställ ut bröden i en ugnsfast form.

    4. Ställ på ett fikon med brieost på varje brödskiva. Ringla över lite balsamvinäger.

    5. Baka fikonen i ugnen på 175°C i cirka 10 minuter eller tills osten smält helt.

    6. Rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna. Salta väl.

    7. Strö de rostade pumpakärnorna och färsk basilika över de varma fikonen. Servera direkt.

Bubbel till briefikon:

Pata Negra Cava Semi Seco

78,00 kr

87,00 kr


Till denna enkla rätt med söta fikon och salt ost passar ett halvtorrt bubbel perfekt. Pata Negra Cava Semi Seco. Pata Negra Cava Semi Seco har en fruktig doft med inslag av gröna äpplen. Smaken har en trevlig fruktsötma där man finner toner av citron, nektarin, blommor samt ett stråk av mandarinskal och kex.

Recept: Linnéa Seidel