Cape Malay - sydafrikansk fiskgryta med mustiga smaker.

Linnéa har gjort en variant på den sydafrikanska fiskgrytan Cape Malay som har mustiga smaker från kanel, lagerblad, chili och kummin.

Sydafrikansk Cape Malay fiskgryta
Nederburg The Anchorman Chenin Blanc

Nederburg The Anchorman Chenin Blanc

Sydafrika

Systembolaget nr:

7665901

209,00 kr


Drostdy-Hof Chardonnay Viognier, box

Drostdy-Hof Chardonnay Viognier, box

Sydafrika

Systembolaget nr:

1555808

247,00 kr


logo

4

logo

1 h 0 min

För ett par år sedan fick jag smaka på en slags fiskgryta som inte smakade likt något jag tidigare ätit. Här i Norden förknippar vi ofta fisk med smaker som citron och dill. Tänk er istället mustiga smaker och dofter från kanel, lagerblad, chili och kummin. Jag skulle spontant säga att det inte är kryddor att servera till fisk men tänk så fel man kan ha. Och vilken tur det är att vi har olika matkulturer här i världen, så att vi får möjlighet att vidga vyerna och våga krydda annorlunda än vad vi är vana vid.

Jag har gjort en variant av den sydafrikanska fiskgrytan med ingredienser som det är enkelt att hitta här hemma i kryddhyllan. Jag har rundat av min fiskgryta med en klick smör. Det gör hela skillnaden då grytan får en helt annan smak av det! Till denna sydafrikanska rätt passar såklart ett sydafrikanskt vin fint till.

Sydafrikansk Cape Malay

Ingredienser

  • 2 gula lökar

  • 1 vitlöksklyfta

  • Olja att steka i

  • 2 msk garam masala

  • 1/2 tsk chili

  • 1 tsk mald kummin (EJ spiskummin)

  • 2 kanelstänger

  • 2 msk tomatpuré

  • 4 lagerblad

  • 390 g hela, konserverade körsbärstomater

  • 3 dl vatten

  • 1 fiskbuljongtärning

  • 600 g vit, fast fisk

  • 1 msk aprikosmarmelad

  • 25 g smör

Gör så här

    1. Skala och skiva löken. Skala och finhacka vitlöken.

    2. Stek lök och vitlök i rikligt med olja på medelvärme i cirka 10 minuter eller tills löken mjuknat helt och börjar bli gyllene.

    3. Tillsätt garam masala, kummin, chili, kanelstänger och tomatpuré. Fortsätt steka ett par minuter till.

    4. Lägg sedan i lagerblad och konserverade tomater. Låt allt koka utan lock i cirka 5 minuter.

    5. Tillsätt vatten och fiskbuljong. Låt såsen koka på låg värme i cirka 20 minuter.

    6. Skär fisken i lika stora bitar. Lägg i fisken, marmelad och smöret i grytan, sänk värmen och sätt på locket. Låt fisken sjuda försiktigt i ca 10 minuter eller tills fisken är helt genomkokt men inte faller i sär. Rör inte om, då risken är stor att du har sönder fisken.

    7. Servera grytan tillsammans med naanbröd och kokt ris.

Vintips till fiskgrytan:

Drostdy-Hof Chardonnay Viognier, box

247,00 kr


Ett vin vin på druvorna Chardonnay och Viognier som här ger ett medelfylligt vin med smak av persika, citrus och äpple. Det passar både som sällskapsdryck och till mat, gärna fisk, skaldjur eller kyckling.

Nederburg The Anchorman Chenin Blanc

209,00 kr


Vinet är gjort på 100% chenin blanc och har en doft av mogna aprikoser och apelsiner med blommiga aromer och viss kryddighet. Smaken är rik, komplex och välbalanserad med en fräschör och fruktighet, fin mineralitet och bra struktur.

Recept: Linnéa Seidel