Chokladmoussebakelser med mandelbotten.

En dröm för chokladälskaren! Den sega choklad- och mandelbottnen tillsammans med chokladmoussen och chokladganachen är svår att motstå.

Chokladmoussebakelser med mandelbotten
Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

Italien

Systembolaget nr:

811902

199,00 kr


Vintry's Taverna

Vintry's Taverna

Spanien

Systembolaget nr:

847601

135,00 kr


Den sega choklad och mandelbottnen tillsammans med chokladmoussen och chokladganachen blir en riktigt chokladdröm. Smaksätt gärna chokladmoussen med något du tycker om. Har du ingen bra avlång form kan jag tipsa om att ta en avlång brödform. Det fungerar superbra!

Tidsåtgång: 60 minuter + tid i ugn och frys.

Botten

Ingredienser

  • 3 äggvitor

  • 250 g mandelmassa

  • 1 msk kakao

Gör så här

    1. Vispa äggvitorna till ett hårt skum.

    2. Riv mandelmassan fint. Vänd ner mandelmassan och kakaon i den uppvispade äggvitan.

    3. Klä en avlång form med bakplåtspapper och bred ut smeten.

    4. Grädda I 175°C i cirka 20 minuter.

    5. Låt svalna helt.

    6. Lossa botten från bakplåtspappret. Klä sedan formen med en nytt, rent bakplåtspapper och lägg tillbaka mandelbottnen.

Mousse

Ingredienser

  • 200 g mörk choklad

  • 1/2 dl mjölk

  • 1 gelatinblad

  • 5 dl vispgrädde

Gör så här

    1. Finhacka chokladen.

    2. Lägg gelatinbladet i blöt.

    3. Sjud upp grädden.

    4. Krama ur all vätska ur gelatinbladet och vispa i det i den varma grädden. Rör tills allt gelatin smält. Ha i den hackade chokladen och rör om. Låt svalna något.

    5. Vispa grädden och häll sedan i chokladsmeten. Blanda om väl.

    6. Häll chokladmoussen över den avsvalnade bottnen och ställ i frysen.

Ganache

Ingredienser

  • 50 g mörk choklad

  • 3/4 dl grädde

  • 1 msk smör

  • 25 g rostade hasselnötter

Gör så här

    1. Finhacka chokladen. Värm grädden och ha i chokladen.

    2. Låt chokladen ligga i den varma grädden någon minut innan du rör till en glansig smet.

    3. Tillsätt smöret.

    4. Tag ur moussetårtan ur frysen och snygga till kanterna så de blir jämna, häll över ganachen. Låt stelna helt.

    5. Skär sedan i lagom stora bitar. Toppa varje bit med hackade, rostade hasselnötter.

Vintips till chokladmoussebakelse:

Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

199,00 kr


Ruffinos Serelle Vin Santo är en fullträff till chokladbakelser. Här bjuds du på söta toner av torkad aprikos, russin, nötter och chokladkola i samspel med vanilj och en liten aromatisk kryddighet. Vinet är nyansrikt och smaken sitter kvar länge i munnen.

Vintry's Taverna

135,00 kr


Till Linnéas påskbakelser rekommenderar vi ett sött vin som gifter sig fint med choklad. Vintry´s Taverna bjuder på en söt, medelfyllig smak med mild syra. Här finns även en viss strävhet och trevliga inslag av russin, apelsinskal och körsbär.

Hela påskmenyn 2022:

Recept: Linnéa Seidel