Möt Sofia Henriksson från Sveriges mästerkock.
I år är det 10-årsjubileum för det populära matlagningsprogrammet Sveriges mästerkock. Här kan du läsa vår intervju med finalisten Sofia Henriksson.
Läs mer »Sofia Henriksson, vinnaren från Sveriges Mästerkock, bjuder på sitt recept på crispy fish tacos med mango- och avokadosalsa, kålsallad och chipotlemajo.
Sofia Henriksson kammade hem vinsten i Sveriges Mästerkock 2020 och här är hennes recept på fantastiska fish tacos. Det här berättar hon om sina fish tacos:
"Min auditionrätt och det absolut första som juryn fick smaka på! Jag kommer aldrig glömma hur nervös jag var och vilken otrolig lättnad det var när alla älskade de här färgglada små munsbitarna. Där och då hade jag ingen aning om hur långt min passion för mat kunde ta mig, men det här är verkligen jag på en tallrik.Ett riktigt guldtips är att byta ut torsken mot räkor eller hummer – det är precis lika enkelt men snäppet lyxigare."
1 rödlök
1 dl ättiksprit 12 %
2 dl socker
salt och svartpeppar
3 dl vatten
Förbered gärna en dag i förväg. Koka upp ättika, socker, salt, svartpeppar och vatten i en kastrull.
Skiva rödlöken, gärna med mandolin, lägg den i en skål och häll över den varma vätskan. Låt stå i kylen.
200 g rödkål
½ grapefrukt
Några droppar olivolja
salt och svartpeppar
Skiva kålen tunt, gärna med mandolin.
Pressa grapefrukten och häll saften över kålen.
Skvätt över lite olja. Krydda med salt och peppar och massera så att smakerna går ihop. Låt stå.
250 g mango
2 avokador
1 röd chili
1 rödlök
1 lime, pressad
1 msk olivolja
½ dl finhackad persilja
salt och svartpeppar
Tärna mango och avokado och lägg i en skål.
Rensa och finhacka chilin, finhacka halva rödlöken.
Blanda ner chili, lök, pressad lime och olivolja i skålen.
Rör ner persilja och smaka av med salt och peppar.
1 ägg
1 tsk dijonsenap
2 tsk äppelcidervinäger
1–2 dl rapsolja
2 msk chipotlepasta
salt och svartpeppar
Knäck ägget i en bunke.
Tillsätt senap och vinäger.
Mixa med stavmixer och häll försiktigt i oljan medan du fortsätter mixa.
När majonnäsen har fin konsistens, tillsätt chipotle, salt och peppar efter smak.
600 g torskrygg
1 liter frityrolja
2 dl vetemjöl
2 dl panko
2 ägg
2 msk kajennpeppar
salt och svartpeppar
Skär torskryggen en gång på längden, sedan på bredden i stavar.
Hetta upp frityroljan i en kastrull till cirka 170 grader.
Lägg mjöl, panko och uppvispat ägg i tre olika skålar.
Blanda ner salt, peppar och kajennpeppar i mjölet.
Doppa torskbitarna i mjöl, sedan ägg och till sist panko.
Fritera några fiskbitar i taget tills de är gyllenbruna. Låt dem sedan rinna av på hushållspapper.
tortillabröd
1 dl finhackad persilja
5 rädisor
150 g fetaost
Finhacka persiljan, skiva rädisorna tunt och smula fetaosten.
Börja med att ställa upp bröden på en skärbräda eller tallrik med limen som stöd.
Lägg på kålsallad, mango- och avokadosalsa och torsk.
Toppa dina fish tacos med picklad rödlök, majonnäs, rädisor, fetaost och persilja.
85,00 kr
Doften i Expedition Torrontés Chardonnay är medelstor, fruktig och aromatisk med av inslag päron, äpplen, citrus och blommor. Smaken har en fruktsötma som balanseras väl av vinets fräscha syra. I smaken finns toner av päron, tropisk frukt, blommor och citrus. Passar perfekt till Sofias fish tacos med alla tillbehör!
Recept: Sofia Henriksson
I år är det 10-årsjubileum för det populära matlagningsprogrammet Sveriges mästerkock. Här kan du läsa vår intervju med finalisten Sofia Henriksson.
Läs mer »Det asiatiska köket möter tex mex i den här goda sashimitacon. Receptet kommer från kokboken "Fredagskockens hamburgare och tacos".
Läs mer »Pulled pork är perfekt att servera till många. Linnéa har ett bra grundrecept på pulled pork som hon här har twistat till med både bönor och syrad rödkål.
Läs mer »Det mexikanska köket är ett av de mest etablerade internationellt. Vi lär dig att välja passande dryck till detta kryddstarka kök.
Läs mer »