Crispy fish tacos med mango- och avokadosalsa, kålsallad och chipotlemajo.
Sofia Henriksson, vinnaren från Sveriges Mästerkock, bjuder på sitt recept på crispy fish tacos med mango- och avokadosalsa, kålsallad och chipotlemajo.
Sofia Henriksson kammade hem vinsten i Sveriges Mästerkock 2020 och här är hennes recept på fantastiska fish tacos. Det här berättar hon om sina fish tacos:"Min auditionrätt och det absolut första som juryn fick smaka på! Jag kommer aldrig glömma hur nervös jag var och vilken otrolig lättnad det var när alla älskade de här färgglada små munsbitarna. Där och då hade jag ingen aning om hur långt min passion för mat kunde ta mig, men det här är verkligen jag på en tallrik.Ett riktigt guldtips är att byta ut torsken mot räkor eller hummer – det är precis lika enkelt men snäppet lyxigare."
Picklad rödlök
Ingredienser
1 rödlök
1 dl ättiksprit 12 %
2 dl socker
salt och svartpeppar
3 dl vatten
Gör så här
Förbered gärna en dag i förväg. Koka upp ättika, socker, salt, svartpeppar och vatten i en kastrull.
Skiva rödlöken, gärna med mandolin, lägg den i en skål och häll över den varma vätskan. Låt stå i kylen.
Kålsallad
Ingredienser
200 g rödkål
½ grapefrukt
Några droppar olivolja
salt och svartpeppar
Gör så här
Skiva kålen tunt, gärna med mandolin.
Pressa grapefrukten och häll saften över kålen.
Skvätt över lite olja. Krydda med salt och peppar och massera så att smakerna går ihop. Låt stå.
Mango- och avokadosalsa
Ingredienser
250 g mango
2 avokador
1 röd chili
1 rödlök
1 lime, pressad
1 msk olivolja
½ dl finhackad persilja
salt och svartpeppar
Gör så här
Tärna mango och avokado och lägg i en skål.
Rensa och finhacka chilin, finhacka halva rödlöken.
Blanda ner chili, lök, pressad lime och olivolja i skålen.
Rör ner persilja och smaka av med salt och peppar.
Chipotlemajonnäs
Ingredienser
1 ägg
1 tsk dijonsenap
2 tsk äppelcidervinäger
1–2 dl rapsolja
2 msk chipotlepasta
salt och svartpeppar
Gör så här
Knäck ägget i en bunke.
Tillsätt senap och vinäger.
Mixa med stavmixer och häll försiktigt i oljan medan du fortsätter mixa.
När majonnäsen har fin konsistens, tillsätt chipotle, salt och peppar efter smak.
Pankofriterad torsk
Ingredienser
600 g torskrygg
1 liter frityrolja
2 dl vetemjöl
2 dl panko
2 ägg
2 msk kajennpeppar
salt och svartpeppar
Gör så här
Skär torskryggen en gång på längden, sedan på bredden i stavar.
Hetta upp frityroljan i en kastrull till cirka 170 grader.
Lägg mjöl, panko och uppvispat ägg i tre olika skålar.
Blanda ner salt, peppar och kajennpeppar i mjölet.
Doppa torskbitarna i mjöl, sedan ägg och till sist panko.
Fritera några fiskbitar i taget tills de är gyllenbruna. Låt dem sedan rinna av på hushållspapper.
Upplägg och garnering
Ingredienser
Tortillabröd
1 dl finhackad persilja
5 rädisor
150 g fetaost
Gör så här
Finhacka persiljan, skiva rädisorna tunt och smula fetaosten.
Börja med att ställa upp bröden på en skärbräda eller tallrik med limen som stöd.
Lägg på kålsallad, mango- och avokadosalsa och torsk.
Toppa dina fish tacos med picklad rödlök, majonnäs, rädisor, fetaost och persilja.
Vintips till fish tacos:
Expedition Torrontés Chardonnay
76,00 kr
Doften i Expedition Torrontés Chardonnay är medelstor, fruktig och aromatisk med av inslag päron, äpplen, citrus och blommor. Smaken har en fruktsötma som balanseras väl av vinets fräscha syra. I smaken finns toner av päron, tropisk frukt, blommor och citrus. Passar perfekt till Sofias fish tacos med alla tillbehör!
Sashimitacos.
Pulled pork med chilistekta bondbönor och syrad rödkål.
Vin till tacos och mexikansk mat.
Det mexikanska köket är ett av de mest etablerade internationellt. Vi lär dig att välja passande dryck till detta kryddstarka kök.
Läs mer »