Filodegsrullar - perfekt tilltugg till bubbel.

Linnéa bjuder på ett smarrigt tilltugg till bubbel i form av filodegsrullar med fetaostfyllning och en ljuvlig vitlöksdipp. Servera rullarna med en bubblig crémant från Bordeaux.

filodegsrullar
Pour Toi John Lundvik Blanc de Blancs Brut

Pour Toi John Lundvik Blanc de Blancs Brut

Frankrike

Systembolaget nr:

73358

79,00 kr

99,00 kr


Haut-Mouleyre Crémant de Bordeaux

Haut-Mouleyre Crémant de Bordeaux

Frankrike

Systembolaget nr:

54041

109,00 kr


logo

16 st

Filodegsrullar är alltid en given vinnare! Du kan i stort sett fylla dom med vad du vill. Men kombinationen av lök, svamp, persilja och fetaost är nog min favorit ändå. Solroskärnora tillför härlig textur.

Kom ihåg att täcka över den filodeg du inte arbetar med så den inte torkar ut. Då kommer den spricka och blir svår att arbeta med. Rullarna är godast att servera precis nygräddade och ljumma.

Vitlöksdippen får en helt fantastisk smak från vitlök som rostats hel i ugnen. Vitlöken blir söt och len i smaken, inte alls skarp som färsk vitlök. Känns det mycket med alla vitlöksklyftor? Ta ett gäng från början bara och smaka dig fram!/Linnéa

Vitlöksdipp:

Ingredienser

  • 1 hel vitlök

  • 3 dl naturell yoghurt

  • olja

  • salt

Gör så här

    1. Baka den hela vitlöken i 180°C i cirka 30 minuter eller tills den är helt mjuk. Låt svalna och pressa sedan ur vitlök ur skalen.

    2. Mosa vitlöken och blanda med yoghurt och lite olivolja. Smaka av med salt.

Filodegsrullar:

Ingredienser

  • 8 ark filodeg

  • 1 gul lök

  • 2 vitlöksklyftor

  • 200 g champinjoner eller annan svamp

  • olja att steka i

  • 1 dl solroskärnor

  • 1 dl hackad persilja

  • 150 g fetaost

  • salt och peppar

  • 25 g smält smör

  • svarta sesamfrön

Gör så här

    1. Fukta en handduk och lägg filodegen under handduken så de inte torkar.

    2. Skala och skiva lök och vitlök. Stek mjuk i lite olja. Finhacka svampen och låt den steka med löken. Tillsätt solroskärnor och finhackad persilja och stek ett par minuter.

    3. Tag av från värmen och låt svalna helt. Mosa sedan i fetaosten. Smaka av med salt och peppar.

    4. Tag ut två ark filodeg från den fuktiga handduken åt gången. Lägg ihop de båda arken och dela i fyra lika stora delar. Lägg ca 2 msk fyllning längst ena kortsidan på varje degbit. Platta ut fyllningen något. Vik in långsidornas kanter och rulla ihop till rullar.

    5. Lägg med skarven ned på en bakplåtspappersklädd plåt. Pensla rullarna med smält smör och strö över sesamfrön.

    6. Grädda rullarna i 225°C i cirka 10-15 minuter eller tills de fått fin färg.

Bubbeltips till filodegsrullarna:

Pour Toi John Lundvik Blanc de Blancs Brut

79,00 kr

99,00 kr


Pour Toi John Lundvik Blanc de Blancs Brut är ett härligt blommigt och fruktigt mousserande vin, gjort på endast gröna druvor som ger det en frisk och elegant smak. I doften finns bland annat persika och aprikos, följt av subtila toner av mandarin och apelsin.

Haut-Mouleyre Crémant de Bordeaux

109,00 kr


En Crémant från Bordeaux som passar till skaldjur, fisk och grönt. Vinet är torrt och friskt med behagliga bubblor och trevlig fruktighet. I eftersmaken finner man både gula stenfrukter, nektarin, mineral och brioche.

Recept: Linnéa Seidel