Fiskgryta med pumpa, fänkål och vitlökskräm.

Linnéa tipsar om en utsökt fiskgryta som dessutom är lätt att förbereda dagen innan.

Fänkålsdoftande fiskgryta med pumpa och vitlökskräm
Il Capolavoro Bianco

Il Capolavoro Bianco

Italien

Systembolaget nr:

72606

67,00 kr


Chateau Ste Michelle Chardonnay

Chateau Ste Michelle Chardonnay

USA

Systembolaget nr:

6447

139,00 kr


logo

4 portioner

logo

0 h 40 min

Varje gång jag lagar fiskgryta eller soppa tänker jag: varför gör jag inte det här oftare? Det är ju så otroligt gott! Och visst, lite hackande är det men det är så värt det! Den här fiskgrytan är värmande, den är mättande och känslan av att äta en skål vällagad, varm mat är liksom oslagbar!

I receptet tipsar jag faktiskt om att du till stor del kan förbereda den här fiskgrytan dagen innan. Om du känner dig lite stressad sådär på fredagskvällen innan gästerna kommer och inte har jättemycket tid att lägga i köket. Jag gillar verkligen recept som man kan göra så med. Då slipper man stå där med andan i halsen och panik över att pumpan aldrig kokar klart!

Jag valde att ha i kokosmjölk i min fiskgryta. Det ger en lite rundare smak, men det blir en lite lättare och fräschare känsla än att ha vanlig grädde i.

Fiskgryta

Ingredienser

  • 5 salladslökar

  • 2 stjälkar selleri

  • 2 vitlöksklyftor

  • ca 80 g fänkål

  • chili flakes

  • 1/2 butternut pumpa

  • 2 dl vitt vin

  • 5 dl fiskbuljong (fond+vatten)

  • 400 g konserverade plommontomater

  • ca 2 dl kokosmjölk

  • ca 800 g torsk

  • ca 500 g räkor med skal

  • Salt och svartpeppar

  • 200 g naturell färskost

  • 1 vitlöksklyfta

Gör så här

    1. Finhacka salladslök, selleri och vitlök.

    2. Skär ner fänkålen i riktigt små bitar.

    3. Lägg allt i en gryta och krydda försiktigt med lite chili flakes. Fräs mjukt i lite olja.

    4. Skala pumpan och skär den i cirka 1x1 cm stora bitar. Låt den få fräsa med i grytan.

    5. Tillsätt vin, buljong och tomater. Låt allt koka ihop på medelvärme tills pumpan är helt mjuk. Jag brukar mosa sönder några av pumpabitarna, det ger en lite fylligare fiskgryta.

    6. Vispa upp färskosten och pressa i en vitlöksklyfta. Blanda om väl och låt det stå, gärna 30 minuter innan servering.

    7. Häll i kokosmjölk och torsk skuren i bitar i din gryta. Låt torsken sjuda med på svag värme ett par minuter.

    8. Tillsätt skalade räkor och smaka av med salt, svartpeppar och ev. mer chili flakes. Servera direkt!

    9. Lägg i en klick vitlökskräm i varje skål och slå sedan på den varma fiskgrytan.

    10. Toppa med rostade solroskärnor och salladslök.

    11. Häll upp ett glas vitt vin och låt fredagsmyset börja!

Vin till fiskgrytan

Il Capolavoro Bianco

67,00 kr


Ett generöst torrt och fruktigt vin med fin syra och slipad mineralitet, med ett rent och elegant avslut. En perfekt aptitretare när det bjuds charkuterier eller till rätter med fisk och skaldjur.

Chateau Ste Michelle Chardonnay

139,00 kr


Fruktig smak med tydlig fatkaraktär, inslag av gula äpplen, ananas, smör, valnötter, vanilj, kardemumma och mango. Serveras vid 10-12°C till smakrika rätter av fisk eller ljust kött.

Recept: Linnéa Seidel