Fisksoppa med smörfräst saffran, skaldjur och musslor.

Jag har läst någonstans att alla hemmakockar med värdighet ska ha ett riktigt gott recept på fisksoppa i sin ägo. Mina vänner, i dag delar jag med mig av mitt! En lyxigare variant, full med fina råvaror och fantastiska smaker. 

Fisksoppa med saffran
logo

4 portioner

logo

0 h 35 min

Jag gillar soppa, det kan innebära allt från enklaste rotfruktssoppan kokt i buljong (min mormor brukade göra en sådan när jag var barn. Sältan från buljongen, alla rotfrukters olika smaker, herre så gott det var!), till en lite lyxigare variant. Som denna. Full med fina råvaror och fantastiska smaker. Tänk er bara, saffran som fått fräsa i smör med olika löksorter och selleri, rundheten från grädden, syra från vin, lite sälta från en skaldjursfond, olika sorters fisk-och skaldjur och sist lite kryddighet från färsk timjan.

Linnéas saffransdoftande fisksoppa

Ingredienser

  • 1 nät musslor

  • smör att steka i

  • 1 gul lök

  • 15 cm purjolök

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 stjälk selleri

  • 0,5 g saffran (1 pkt)

  • 1 msk tomatpuré

  • 2 msk skaldjursfond

  • 2 dl vatten

  • 2 1/2 dl vitt vin

  • 3 dl grädde

  • 1 dl crème fraîche

  • 500 g lax

  • 250 g torskrygg

  • färsk timjan

  • salt

  • 200 g räkor

Gör så här

    1. Skölj musslorna i rinnande, kallt vatten. Knacka lätt på alla musslor. Släng de som inte stänger sig och de som är trasiga.

    2. Koka i 3 dl vatten i cirka 4 minuter. Häll av vattnet och låt dem svalna.

    3. Hetta upp en klick smör i en kastrull.

    4. Skala och finhacka löken. Skölj och hacka purjolöken fint. Skala och pressa vitlöksklyftorna, skär sellerin i mindre bitar.

    5. Fräs alla löksorter och selleri i smöret tills allt börjat mjukna. Tillsätt då saffran och tomatpuré.

    6. Låt detta fräsa ytterligare några minuter. Blanda i skaldjursfond, vatten och vitt vin. Detta får nu koka utan lock i cirka 5 minuter.

    7. Sänk värmen något. Blanda ut crème fraîche i grädden och rör i det. Låt allt koka under lock i cirka 10 minuter.

    8. Skär lax och torsk i cirka 2 centimeter stora bitar, lägg i dem och låt soppan koka 5 minuter till. Fisken får inte koka sönder.

    9. Smaka av med salt och en bunt finhackad timjan.

    10. Skrapa ur musslorna ur skalen, spar ett par att lägga i soppskålarna som dekoration.

    11. Fördela musslor och räkor i botten av skålarna. Slå på den varma soppan och dekorera med musselskal och färsk timjan.

    12. Fredagsmyset kan börja!

Las Moras Organic Chardonnay Reserve, 750ml PET-flaska

91,00 kr


Las Moras Reserve Chardonnay klimatvänlig och lätt PET-flaska passar perfekt till picknicken och smakar bra till exempelvis pastasalladen. Vinet är torrt med en fräsch smak och en lätt fet textur. Här hittar du inslag av tropisk frukt, fat och vanilj.

Recept: Linnéa Seidel