Calvados - allt du vill veta om äpplets motsvarighet till Cognac.
I det nordliga franska landskapet Normandie växer inga druvor. Här görs istället smakrik och aromatisk calvados på traktens äpplen.
Läs mer »Linnea har gjort en frasigt friterad brieost med äpplen och rostad mandel som vi matchar med en Calvados från Boulard.
Ett ljuvligt tilltugg att bjuda på är friterad brietårta med kryddstekta äpplen och rostad mandel. Brietårtan får ett krispigt och knaprigt yttre medan insidan blir ljuvligt mjuk och god.Jag blandade både klassiskt ströbröd och pankoströbröd. Jag gillar den kombinationen då klassiskt ströbröd täcker väldigt bra, medan pankostströbröd ger en riktigt krispig yta. Precis som man vill ha det! Jag gör hellre flera små friterade brieosttårtor än en stor. Jag tycker de mindre är enklare att hantera både när de ska paneras, friteras och ätas. /Linnéa Seidel
1 st brieost (ca. 200g)
1 ägg
2 dl vetemjöl
1 dl ströbröd
1 dl pankoströbröd
olja att fritera i
Vispa upp ett ägg i en skål. Häll upp mjölet i en annan och blanda samman ströbröd och pankoströbröd i en tredje.
Vänd brieosten i mjölet så hela osten täcks av ett lager mjöl. Lägg sedan osten i det uppvispade ägget. Vänd runt osten och se till att hela osten täcks av uppvispat ägg.Lägg sist osten i ströbrödsblandingen. Täck hela osten med ett lager ströbröd och låt vila i cirka 15 minuter.
Hetta upp en tjockbottnad kastrull/gryta med olja. Låt oljan bli 175°C. Sänk ner osten med en hålslev och fritera i cirka 5 minuter. Vänd efter halva tiden. Osten ska ha fått en gyllene färg på båda sidor. Tag upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
3 st äpplen
2 msk smör
1/2 dl rörsocker
1 tsk mald kanel
1/2 tsk mald nejlika
1 dl mandelspån
Skala och skiva äpplena i bitar. Hetta upp en klick smör i en kastrull. Tillsätt sockret och låt det smälta i smöret. Rör i kryddorna. Ha i äpplena och rör om så att allt täcks av den kryddiga smör och sockerblandningen. Låt steka på medelvärme i några minuter tills äppelbitarna mjuknat.
Rosta mandelspånen lätt i en torr, medelvarm stekpanna.
Servera den varma brietårtan med kryddstekta äpplen, rostade mandelspån och valfria kex.
524,00 kr
Till friterad brie med kryddstekta äpplen dricker du med fördel Boulard X.O. Calvados Pays d'Auge som har en nyanserad doft av mogna äpplen, rostade mandlar, kryddnejlika och fat. Smaken är balanserad och mild med lång eftersmak.
Så här säger "Livets Goda" om mötet mellan Boulard X.O. Calvados Pays d' Auge och friterad brie med äpple:
"Vilket möte! XO:n ändrar karaktär totalt när vi intar rätten och framförallt lockar den fram ytterligare en repertoar. Fram kikar en nyanserad smak där mandel och röda körsbär hintas och så lyfter sötman i drycken när den kommer i kontakt med äpplena. Men det bästa av allt och det är precis så det ska vara, är att om man tar en bit brie, lite kompott och en skiva stekt Ingrid Marie i en tugga och sedan provar XO:n….det är då det händer och allt sitter perfekt!"
Recept: Linnéa Seidel
I det nordliga franska landskapet Normandie växer inga druvor. Här görs istället smakrik och aromatisk calvados på traktens äpplen.
Läs mer »En magisk pannacotta med äpple och päron kokta i Calvados. Toppad med hasselnötter.
Läs mer »Den fantastiska äppelkonjaken från Normandie fungerar alldeles utmärkt tillsammans med tonic!
Läs mer »Vår dryckesexpert berättar vad du ska tänka på när du väljer dryck till efterrätten och djupdyker sen i äppeldesserter.
Läs mer »