Glaserade revbensspjäll med smak av apelsin och kanel.

Revbensspjäll med glaze med smak av sötsyrlig apelsin och kryddig kanel som är fantastisk till det långbakade möra fläskköttet. Perfekt tillskott till julbordet!

Glaserade revbensspjäll med smak av apelsin och kanel
Rånäs Brännvin

Rånäs Brännvin

Sverige

Systembolaget nr:

14802

236,00 kr


logo

4 portioner

logo

4 h 40 min

Rånäs Brännvin passar perfekt som smaksättning i julmaten och ger en perfekt touch till bland annat revbensspjäll. Tillsammans med sötsyrlig apelsin och kryddig kanel skapas en karamellig smakexplosion till det långbakade möra fläskköttet.

Revbensspjäll:

Ingredienser

  • 1,5 - 2 kg tunna revbensspjäll (spare ribs)

  • 1 gul lök

  • 2 vitlöksklyftor

  • 2 hela torkade pomeransskal

  • 2 bitar torkad ingefära

  • 3 lagerblad

  • 5 svartpepparkorn

  • 2 msk salt

Gör så här

    1. Dra bort hinnan som sitter mot benen på ribsen. Ibland är den redan borttagen.

    2. Skala och skär lök i grova bitar.

    3. Dunka lätt på vitlöksklyftorna så de öppnar sig.

    4. Lägg alla grönsaker och kryddor i en stor kastrull.

    5. Dela eventuellt revbenen på mitten så de får plats i kastrullen. Fyll på med vatten och koka 1 -1 ½ timme tills du känner att köttet börjar lossa från benet. Det här går att göra dagen innan.

Glaze:

Ingredienser

  • 1 dl socker

  • 1/2 dl Rånäs Brännvin

  • 1 dl apelsinjuice

  • 1 tsk färsk, riven ingefära

  • 1 tsk mald kanel

  • 50 g smör

Gör så här

    1. Smält sockret till en karamell, rör inte under tiden.

    2. När sockret börja bli brunt, häll i Rånäs Brännvin och apelsinjuice. Rör om och tillsätt ingefära. Låt allt koka ihop.

    3. När sockret smält ut och såsen är slät, tillsätt kanel och smör. Koka ett par minuter till en simmig glaze. Låt svalna något. Sätt ugnen på 200 grader.

    4. Ta upp köttet och torka av det med hushållspapper. Salta och peppra.

    5. Lägg spjällen på en ugnsplåt och pensla med glazen.

    6. Baka spjällen ca 30 minuter. Pensla med glaze några gånger under tiden tills de är glansiga och fått fin gyllenbrun färg.

Rånäs Brännvin

236,00 kr


Rånäs Brännvin är Sveriges äldsta kryddade brännvin som säljs idag och skapades på Rånäs Bruk i Uppland under slutet av 1700-talet.

Det har en frisk och komplex smak av pomerans och kanel med toner av lakrits och cognac.

Förutom i glaze till revbensspjäll passar det bra till ärtsoppa med senap eller anklever. Även utmärkt till choklad och chokladdesserter samt i choklad- och kaffedrinkar eller för sig själv som digestif.