Grekisk meze med 3 röror.

Den här gången har Linnéa gjort tre härliga röror som passar till småplocket, att doppa bröd i eller till den grillade måltiden. Perfekt när du har gäster och vill briljera!

Grekisk meze med tre röror.
Retsina of Attica NV

Retsina of Attica NV

Grekland

Systembolaget nr:

7185

95,00 kr


logo

1 h 0 min

Melitzanosalata och Htipiti är två helt ljuvliga grekiska röror jag åt i Grekland när jag var där på matresa. Då serverades dom med bröd, grönsaker och oliver. Men de är också helt fantastiska att äta som såser till grillat kött eller fågel.

Alla tre röror innehåller liknade ingredienser, men smakar totalt olika. Perfekt när man vill briljera i köket, men ändå inte behöva köpa mängder av olika råvaror. OPA!

Linnéa

Melizanosalata

En känd grekisk auberginedipp du hittar massor av recept på. Jag gillar att ha i lite yoghurt i min, men du kan även smula i lite fetaost istället. Bakas auberginen tillräckligt länge blir skalet mjukt och inte alls beskt, då går det fint att mixa allt till denna dipp tycker jag! Jag föredrar den slät, men det är en smaksak!

Melitzanosalata – grekisk auberginedipp:

Ingredienser

  • 2 auberginer

  • 4 vitlöksklyftor

  • 0,5 röd lök

  • färsk persilja

  • 3 msk olja

  • 2 msk naturell grekiskt yoghurt

  • 1 msk citron

  • salt

Gör så här

    1. Skär bort fästet från auberginen. Skär små snitt i auberginen och lägg dem på en plåt tillsammans med vitlöksklyftorna (skala inte).

    2. Baka aubergine och vitlök i cirka 30 minuter. Tag ut vitlöksklyftorna och känn om auberginen behöver mer tid i ugnen. Baka de i så fall i cirka 10-15 minuter till. Låt svalna.

    3. Pressa ur den mjuka vitlöken ur skalet, ha upp tillsammans med den bakade auberginen, en halv rödlök och persilja i en matberedare. Mixa till önskad konsistens medan du har i oljan.

    4. Ha i naturell yoghurt och smaka av med citron och salt.

    5. Sprid ut på ett fat och dekorera gärna med olja, färska örter och oliver.

Htipiti

Kanske är denna ljuvliga fetaoströra den enklaste av alla. Få ingredienser som snabbt mixas ihop till en smakrik dipp.

Htipiti – fetaoströra med grillad paprika:

Ingredienser

  • ca 200 g grillad paprika

  • 150 g fetaost

  • 1 vitlöksklyfta

  • 1 näve färsk basilika

  • 2 msk olivolja

  • ca 1 msk citron

  • salt

Gör så här

    1. Lägg grillad paprika, fetaost, vitlök och basilika i en matberedare. Ringla över oljan. Mixa till önskad konsistens.

    2. Smaka av med citron och salt.

Kronärtskocksröra

Underbar röra på kronärtskockor som blir krämiga när man mixar dem. röran får sedan sälta från den rivna halloumiosten och syra från citron.

Kronärtskocksröra:

Ingredienser

  • 220 g marinerad kronärtskocka

  • 100 g halloumi

  • ca 1 dl grovhackad persilja

  • ca 2 msk olja

  • saft från 0,5 citron

  • salt

Gör så här

    1. Häll av oljan från de marinerade kronärtkockshjärtanen.

    2. Lägg i en matberedare tillsammans med riven halloumi, persilja och olja.

    3. Mixa allt till önskad konsistens. Smaka av med citron och salt.

Passande tillbehör till röror:

  • Oliver.

  • Tomater.

  • Stekt pitabröd.

  • Mjukt bröd.

  • Grillad halloumi.

  • Snacksmorötter.

  • Rädisor.

Vintips till meze-rörorna:

Retsina of Attica NV

95,00 kr


Ett vin som ger sommar- och semestervibbar! Ett vin med kryddig smak och tydlig karaktär av kåda, inslag av rosmarin och gula päron. Förutom till meze kan du med fördel servera retsina till rätter med ljust kött eller fisk.

Recept: Linnéa Seidel