Retsina – en resa längs minnenas allé.
Retsina, vin gjort med kåda från pinjetallen, har en smak som verkligen för tankarna till greklandssemestern. Här berättar vi mer om det speciella vinet Retsina.
Läs mer »Den här gången har Linnéa gjort tre härliga röror som passar till småplocket, att doppa bröd i eller till den grillade måltiden. Perfekt när du har gäster och vill briljera!
Melitzanosalata och Htipiti är två helt ljuvliga grekiska röror jag åt i Grekland när jag var där på matresa. Då serverades dom med bröd, grönsaker och oliver. Men de är också helt fantastiska att äta som såser till grillat kött eller fågel.
Alla tre röror innehåller liknade ingredienser, men smakar totalt olika. Perfekt när man vill briljera i köket, men ändå inte behöva köpa mängder av olika råvaror. OPA!
Linnéa
En känd grekisk auberginedipp du hittar massor av recept på. Jag gillar att ha i lite yoghurt i min, men du kan även smula i lite fetaost istället. Bakas auberginen tillräckligt länge blir skalet mjukt och inte alls beskt, då går det fint att mixa allt till denna dipp tycker jag! Jag föredrar den slät, men det är en smaksak!
2 auberginer
4 vitlöksklyftor
0,5 röd lök
färsk persilja
3 msk olja
2 msk naturell grekiskt yoghurt
1 msk citron
salt
Skär bort fästet från auberginen. Skär små snitt i auberginen och lägg dem på en plåt tillsammans med vitlöksklyftorna (skala inte).
Baka aubergine och vitlök i cirka 30 minuter. Tag ut vitlöksklyftorna och känn om auberginen behöver mer tid i ugnen. Baka de i så fall i cirka 10-15 minuter till. Låt svalna.
Pressa ur den mjuka vitlöken ur skalet, ha upp tillsammans med den bakade auberginen, en halv rödlök och persilja i en matberedare. Mixa till önskad konsistens medan du har i oljan.
Ha i naturell yoghurt och smaka av med citron och salt.
Sprid ut på ett fat och dekorera gärna med olja, färska örter och oliver.
Kanske är denna ljuvliga fetaoströra den enklaste av alla. Få ingredienser som snabbt mixas ihop till en smakrik dipp.
ca 200 g grillad paprika
150 g fetaost
1 vitlöksklyfta
1 näve färsk basilika
2 msk olivolja
ca 1 msk citron
salt
Lägg grillad paprika, fetaost, vitlök och basilika i en matberedare. Ringla över oljan. Mixa till önskad konsistens.
Smaka av med citron och salt.
Underbar röra på kronärtskockor som blir krämiga när man mixar dem. röran får sedan sälta från den rivna halloumiosten och syra från citron.
220 g marinerad kronärtskocka
100 g halloumi
ca 1 dl grovhackad persilja
ca 2 msk olja
saft från 0,5 citron
salt
Häll av oljan från de marinerade kronärtkockshjärtanen.
Lägg i en matberedare tillsammans med riven halloumi, persilja och olja.
Mixa allt till önskad konsistens. Smaka av med citron och salt.
Oliver.
Tomater.
Stekt pitabröd.
Mjukt bröd.
Grillad halloumi.
Snacksmorötter.
Rädisor.
95,00 kr
Ett vin som ger sommar- och semestervibbar! Ett vin med kryddig smak och tydlig karaktär av kåda, inslag av rosmarin och gula päron. Förutom till meze kan du med fördel servera retsina till rätter med ljust kött eller fisk.
Recept: Linnéa Seidel
Retsina, vin gjort med kåda från pinjetallen, har en smak som verkligen för tankarna till greklandssemestern. Här berättar vi mer om det speciella vinet Retsina.
Läs mer »Idag odlas det vin i världens alla hörn, från Moldavien till Kina. Vi pratar länder som varken är nya eller gamla världen utan utan fortfarande lite "up and coming". Här listar vi några av dessa mindre men väldigt spännande länder vars viner vi vill prova.
Läs mer »Artisten Jill Johnson och managern Maria Molin Ljunggren släppte i början av maj boken ”Jill & Marias taverna – Medelhavsmaten från vårt Kreta”, en kokbok och kärleksförklaring till deras gemensamma favoritö - Kreta.
Läs mer »