Grillad havsabborre ”Shizo Robata”.
Grillad havsabborre med shizo- och örtsmör, färskpotatissallad och krispiga pickles. Passar exempelvis med en frisk riesling.
Stjärnkocken Jonas Svensson är ambassadör för YOKO samt kock och krögare på Miss Voon och GOMA Gastropub. Han har en passion för det asiatiska köket och att hitta fina kombinationer av mat och dryck.
Här har han tagit fram ett underbart recept på grillad havsabbore med asiatiska smaker, som exempelvis ackompanjeras av en frisk riesling.
Sommarsmör:
Ingredienser
350 g smör
2 klyftor vitlök rivna
1 citron - skalet rivet
2 msk panko
1 st ägg
2 msk sambal
2 msk riven parmesan
ca 2 dl hackade färska örter (valfria)
salt och peppar
Gör så här
Blanda ingredienserna till ett krämigt kryddsmör.
Grillad havsabborre:
Ingredienser
havsabborre 1 p/p – går jättebra att använda annan hel fisk också.
1-2 citroner
örter – valfria men gärna shizo, koriander, mynta.
Gör så här
Töm fiskarna och skölj dem rena i kallt vatten.
Fyll sedan med kryddsmöret och sen skivor av citron och örter. Citronen och örterna stoppar smöret från att helt rinna ut och dämpar därmed lågorna något samt ger mycket extra smak.
Grilla fisken ca 4-5 min på varje sida. Jag vänder fisken ca 3 gånger under hela grillperioden. Ha en gärna en vattenspray i närheten för att dämpa värmen på grillen när smöret börjar smälta.
Potatissallad:
Ingredienser
800 g färskpotatis kokt och delad
1 nät röd steklök – koka ca 2 min med lite ättika i vattnet. Dela sedan i hälften för att ploppa ut.
1 paket pimento padron
3 msk olivolja
1 citron
salt och peppar
2 msk ponzu
krasse för garnering
Gör så här
Koka potatisen i rikligt med salt och låt svalna.
Fritera eller stek pimento padron och skär sedan ner i hälften.
Blanda samtliga ingredienser och toppa med krasse.
Vintips till grillad havsabborre:
YOKO Riesling
131,00 kr
YOKO Riesling har en intensiv doft med inslag av apelsinblom, lime, honungsmelon, tropisk frukt, och ett stråk av kryddor. Smaken är fruktig med en liten fruktsötma som balanseras på bästa sätt med den friska syran. Vinet har en bra smaklängd och det finns toner av både melon, lime, mineral och en fläkt av blommor.
Bowl med pankopanerad fisk och räkor, koriandersallad och örtvinägrett.
Misolax med sojamajonnäs.
Linnéas asiatiska lax är utmärkt att servera antingen som förrätt eller varmrätt. Laxen ackompanjeras av en riktigt god sojamajonnäs.
Läs mer »