Grillad och rökt lax med romsås.

Varför inte använda grillen till jul? Ge laxen en rökt smak genom att lägga enriskvistar eller rökspån på glöden. Servera med en romsås.

Rökt lax på grillen med romsås
CHILL OUT Chardonnay South Africa

CHILL OUT Chardonnay South Africa

Sydafrika

Systembolaget nr:

205301

79,00 kr


Varför inte använda grillen till jul? Ge laxen en rökt smak genom att lägga enriskvistar eller rökspån på glöden. Servera med en romsås.

Rökt lax

Ingredienser

  • 1 hel laxsida med skinn

  • olivolja

  • flingsalt

  • svartpeppar

  • saft från 1/2 citron

  • 2 kvistar enris eller blötlagd rökspån

Gör så här

    1. Torka av laxen och gnid in den med olja, salt, svartpeppar och citronsaft.

    2. Fördela grillkol längs ena delen av din klotgrill. Tänd kolen och låt den få en fin och jämn glöd.

    3. Lägg laxen, med skinnsidan nedåt på den sida du inte har glöden (laxen ska alltså inte ligga över glöden).

    4. Lägg enriskvistar eller rökspån på glöden och sätt på locket med öppna ventiler.

    5. Rök laxen i cirka 20 minuter. Övergrilla den inte, då blir den lätt torr.

Romsås

Ingredienser

  • 2 1/2 dl crème fraîche

  • 1 dl majonnäs

  • 1 liten burk stenbitsrom, ca 80 g

  • citronsaft

  • salt

  • peppar

Gör så här

    1. Blanda samman crème fraîche, majonnäs och rom.

    2. Smaka av med citron, salt och peppar.

    3. Låt stå kallt en stund innan servering.

Två vintips till grillad och rökt lax med romsås

CHILL OUT Chardonnay South Africa

79,00 kr


Till laxen föreslår vi det här sydafrikanska Chardonnay-vinet med fruktig, mycket frisk smak och inslag av päron, tropisk frukt, örter och citrus.