Grillad ryggbiff med krossad potatis och champinjoner.

Ett helt underbart recept på grillad ryggbiff, krossad potatis och härliga balsamico-champinjoner. Här hittar du recept och tips på vin som passar till.

Grillad ryggbiff med krossad potatis och balsamicochampinjoner
Tortoise Creek Winemaker's Selection

Tortoise Creek Winemaker's Selection

USA

Systembolaget nr:

4701

149,00 kr


Glen Para Shiraz

Glen Para Shiraz

Australien

Systembolaget nr:

20096

119,00 kr


logo

4 portioner

logo

0 h 40 min

Precis så här älskar jag att bygga upp en middag. Flera olika sorters tillbehör, med olika smak och konsistens. Och till det en bit grillad ryggbiff. Gott för både kropp och själ. En storfavorit just nu är de här balsamicohampinjonerna. I ärlighetens namn gör jag dem flera gånger i veckan. Ett otroligt lättlagat tillbehör som passar att servera till det mesta. Men gör sig allra bäst just så här!

Ingredienser

  • 600 g ryggbiff

  • 2 msk tamarisoja

  • 1 dl olja

  • 2 vitlöksklyftor

  • salt och svartpeppar

  • Ca 1 kg potatis

  • 3 msk citronolivolja

  • flingsalt

  • färsk persilja

  • finriven parmesan

  • 400 g kastanjechampinjoner

  • 1 msk smör

  • 1 dl balsamico

Gör så här

    1. Blanda samman en marinad av tamarisoja, olja, pressad vitlök, salt och peppar. Lägg i biffen och låt marinera ett par timmar.

    2. Stek eller grilla ryggbiffarna, cirka 2 minuter på varje sida. Täck biffarna med folie och låt vila minst 20 minuter innan du skär upp dem. 

    3. Koka potatisen helt mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av en stund.

    4. Lägg potatisarna i en ugnsfast form och tryck till dem med hjälp av baksidan på en träslev så de krossas lätt. Ringla över olja och flingsalt.

    5. Finhacka färsk persilja  och strö över tillsammans med finriven parmesan. Ställ sedan in potatisen i ugnen och gratinera tills potatisen börjar bli krispig. 225°C i cirka 25 minuter.

    6. Dela champinjonerna i mindre bitar. Stek dem lätt i en torr, medelvarm stekpanna. När champinjonerna börjar släppa ifrån sig vätska, klicka i lite smör och stek dem tills de fått fin färg.

    7. Tillsätt sedan balsamico och låt allt fräsa cirka 1 minut. Ta av från spisen, finhacka persilja och blanda i. Avsluta med lite salt.

    8. Grilla eller stek sparris och tomater. Servera tillsammans med strimlad grillad ryggbiff, krossad potatis, balsamicochampinjoner och sallad. Häll upp ett glas vin till och låt fredagsmyset börja!

Perfekt grillvin:

Tortoise Creek Winemaker's Selection

149,00 kr


Tortoise Creek Winemaster's Selection har en mycket fruktig smak med fatkaraktär, inslag av björnbär, choklad, kryddor, plommon, lakrits och vanilj.

Glen Para Shiraz

119,00 kr


I glaset ett ursprungstypiskt fylligt och generöst vin med smak av mörka körsbär, björnbär och plommon, toner av svartpeppar, ektoner med inslag av choklad och vanilj.

Recept: Linnéa Seidel