Grillspett med ugnsrostad potatis och bearnaisesås.

Äntligen är grillsäsongen igång! Idag visar Linnéa hur du gör goda grillspett med lövbiff och paprika som serveras med ugnsrostad potatis och bearnaisesås. Linnéa ger även sina bästa tips på hur du lyckas med "bean".

Grillspett med ugnsrostad potatis och bearnaisesås
3 Generations of Peace BiB

3 Generations of Peace BiB

Sydafrika

Systembolaget nr:

267107

209,00 kr


logo

4

logo

1 h 20 min

Har du testat att göra grillspett med lövbiff? Om inte är det dags nu. Låt gärna köttet marinera över natten. Då blir det extra gott. Kom ihåg att lägga grillspetten i blöt en timme innan om dom är av trä - så dom inte börjar brinna.

Att göra egen bearnaisesås är enkelt. Allt du måste ha är lite tålamod, en bra visparm och gärna en kökstermometer. För är smöret för varmt och äggulorna för varma - det är då det skär sig.

Grillspett med nötkött och paprika:

Ingredienser

  • 600 g lövbiff

  • 1 röd lök

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 kruka färsk basilika

  • 1 dl balsamvinäger

  • salt & svartpeppar

  • 2 röda paprikor

Gör så här

    1. Skala lök och vitlök, hacka dom fint. Finhacka basilikan. Blanda samman rödlök, vitlök, basilika, balsamvinäger, olja salt och peppar till en marinad.

    2. Skär köttet i strimlor och lägg i marinaden. Låt gärna marinera över natten.

    3. Lägg grillspett i blöt om dom är av trä. Skär paprikan i bitar. Trä upp marinerad lövbiff och paprika på spetten.

    4. Grilla snabbt på het grill.

Ugnsrostad potatis:

Ingredienser

  • 800 g potatis (gärna små)

  • olja

  • salt

  • vitlökspulver

Gör så här

    1. Dela potatisen i bitar. Ringla över olja, salt och vitlökspulver. Blanda väl.

    2. Lägg alla potatisar med skalsidan ner mot ugnsformen och snittytan upp. Rör inte om i potatisen undertiden den rostas.

    3. Rosta i 225°C i cirka 45-50 minuter.

Bearnaisesås:

Ingredienser

  • 500 g smör

  • 2 schalottenlökar

  • 3 msk vatten

  • 3 msk vit balsamvinäger (eller annan vitvinsvinäger)

  • 1 kvist färsk dragon

  • 5 vitpepparkorn

  • 5 äggulor

  • färsk dragon och färsk persilja

  • cayennepeppar

  • salt och peppar

Gör så här

    1. Hacka löken fint. Koka upp lök, vatten, vinäger, dragon och vitpeppar. Låt reducera till hälften. Sila och låt svalna helt.

    2. Smält smöret. Låt det svalna något. Runt 50 °C brukar det var lagom.

    3. Sätt en bunke över ett vattenbad. Ha i äggulorna och den nedkokta vinägern. Vispa oavbrutet tills det blir riktigt tjock och fluffigt.

    4. Tillsätt smöret i en mycket tunn och fin stråle i omgångar under konstant vispande. Smöret ska liksom vispas in i äggulorna.

    5. Smaka av med finhackad persilja, dragon, lite cayennepeppar efter smak, salt och peppar.

    6. Servera direkt.

Vintips till grillspett:

3 Generations of Peace BiB

209,00 kr


3 Generations of Peace cabernet sauvignon/merlot är ett utmärkt grillvin! Vinet har en doft av mörka frukter och smak av svarta vinbär, plommon, kryddor och örter. Eftersmaken är lång där du finner toner av vanilj och choklad från fatlagringen.

Recept: Linnéa Seidel