Helbakad kyckling med potatisgalette.

Helbakad kyckling och potatisgalette som serveras med en smörsås med sardeller och kapris samt en sallad med confiterad citrondressing.

Helbakad kyckling med potatisgalette
Helbakad kyckling med potatisgalette
O.P. Anderson, 700ml
O.P. Anderson, 700ml

O.P. Anderson, 700ml

Sverige

Systembolaget nr:

4201

289,00 kr


Varmrätten i vår grosshandlarmeny är en helbakad kyckling med potatisgalette. Till den serveras en smörsås med sardeller och kapris samt en sallad på bittra blad och spenat i en confiterad citrondressing. Till förrätt serveras tagliatelle med syrad grädde och tryffel och efterrätten består av en ljuvlig körsbärstarte med salviagrädde.

Helbakad kyckling

Ingredienser

  • 1 hel svensk kyckling

  • 2 krm torkad timjan

  • 1 krm svartpeppar

  • 3 krm paprikakrydda

  • 1 krm chilliflakes

  • 3 krm salt

Gör så här

    1. Sätt ugnen på 200 grader.

    2. Koka upp en liter vatten och häll över den råa kycklingen i ett durkslag. Detta gör du för att stänga porerna i skinnet som kommer resultera i en extra krispig kyckling.

    3. Torka av kycklingen med kökspapper, massera in kryddorna i kycklingen och baka kycklingen i ugnen på 200 grader i 40 min.

Smörsås med kapris och sardeller

Ingredienser

  • 2 schalottenlökar

  • 3 msk vinäger vit

  • 1/2 dl vatten

  • 2 dl grädde

  • 75 g rumsvarmt smör

  • 3 krm salt

  • 3 msk citronsaft

  • 2 msk kapris hackad

  • 5 sardeller finhackad

Gör så här

    1. Skala och finhacka löken. Lägg i en kastrull med vinäger och vatten. Låt koka sakta tills nästan all vätska kokat in.

    2. Koka under tiden ihop grädden i en annan kastrull till drygt halva mängden.

    3. Späd lökskyn med grädden och koka upp. Dra kastrullen av värmen och vispa ner smöret i små klickar. Smaka av med salt och addera resterande ingredienser innan servering.

Potatisgalette

Ingredienser

  • 15 st medelstora potatisar (fast sort)

  • 1 rulle färsk smördeg (rund)

  • salt

  • olivolja

Gör så här

    1. Lägg ut smördegsplattan på en ugnsplåt täckt med smörpapper.

    2. Skiva potatisen i tunna skivor.

    3. Lägg ut potatis omlott på smördegsplattan och lämna 6 mm tom kant av smördeg runt om potatisen.

    4. Vik in de tomma kanterna mot potatisen och pressa en extra gång med en gaffel.

    5. Ringla över olivolja och salt på potatisen och baka i 180 grader i ca. 20 min.

Bittra blad med confiterad citrondressing

Ingredienser

  • 3 skivor citron

  • 1 dl citronsaft

  • 2 krm salt

  • 1 msk honung

  • 1 radicchio / rosésallad

  • 1 påse spenat

Gör så här

    1. Koka alla ingredienser på svag värme i 20 min. Låt svalna och finhacka eller mixa allt i en matberedare.

    2. Dela salladen och skölj i kallt vatten.

    3. Blanda upp i citrondressingen innan servering.

Dryck till snapsbordet:

O.P. Anderson, 700ml

289,00 kr


I år firar O.P. Anderson 130 år sedan lanseringen år 1891. Receptet har inte rörts på 130 år, bortsett från att alkoholhalten sänkts något. Den passar lika bra till en väl tilltagen lunch som till favoritsillen och på påsk- eller julbordet.