Helgrillad fisk med krossad potatis och kaprisdressing.
Linnea förklarar hur enkelt det är att grilla hel fisk. Till detta serveras en ny favorit: krossad potatis! Som tillbehör blir det en dressing med smak av kapris.
Att helgrilla fisk är fantastiskt gott, men det kan kanske kännas lite skrämmande om du aldrig gjort det förut. Jag har några bra tips som hjälper dig på vägen:
Se till att få fisken urtagen och rensad i butik, eller ta hjälp av någon som kan det.
Använd gärna ett halster att grilla fisken i. Då kan du enkelt vända och flytta fisken på grillen utan att skinnet bränns fast.
Har du inget halster, se till att gallret är väl rengjort och smörj gärna in det med lite olja innan du kör igång.
Vänd och flytta inte runt fisken mer än nödvändigt. Att vända fisken en gång räcker.
Precis som med annat kött mår fisken bra av att ligga framme och bli rumstempererad innan den tillagas. Och glöm inte bort att fylla den med massor av godsaker!
/Linnea
Helgrillad fisk:
Ingredienser
ca 4 st små eller 2 större, Seabream eller annan fisk som passar bra att grilla hel
flingsalt
olivolja
färska örter
3 citroner
Gör så här
Låt fisken bli rumstempererad. Klappa den helt torr.
Skär tre till fyra snitt per sida i skinnet. Gnid in fisken med olja och flingsalt på både in och utsida.
Finhacka örter och skär citronen i skivor.
Fyll fisken med färska örter och citronskivor. Spar ett par att lägga uppepå fisken när den grillas.
Lägg fisken i halster eller placera på grillens galler. Hur lång tid du behöver grilla fisken beror på storlek. Har du en mindre fisk räcker ca 5 minuter per sida medan en större kan behöva grillas drygt 10 minuter per sida.
När du vänt fisken, placera ut ett par citronskivor på varje fisk.
Krossad potatis:
Ingredienser
ca 800 g potatis
olivolja
3 vitlöksklyftor
2 msk dill
2 dl parmesan eller annan vällagrad ost
örtsalt
Gör så här
Koka potatisen mjuk i saltat vatten.
Häll av och lägg ut potatisarna på en plåt. Tryck till dem lätt med baksidan av en träslev eller liknande.
Ringla över olja.
Skala och pressa vitlöken och strö den över potatisarna.
Strö över dill, riven parmesan och örtsalt.
Gratinera i i 225°C varm ugn i cirka 20 minuter eller tills potatisen börjar få fin färg.
Kaprisdressing:
Ingredienser
sallad
färska tomater
ca 3 msk kapris
1 msk vatten
20 g dill
1 tsk dijonsenap
1 dl olivolja
Gör så här
Ha upp sallad och tomater i en skål.
Mixa 2 msk kapris, vatten, dill och dijonsenap. Tillsätt olja i en tunn stråle. Känns dressingen för tjock kan den späs med mer vatten.
Lägg upp fisk och potatis på ett fat. Strö lite kapris över fisken.
CHILL OUT Chardonnay Australia
214,00 kr
CHILL OUT Chardonnay Australia har en frisk och fruktig doft med tydliga inslag av citrus, tropiska frukter och fat. Medelfylligt och smakrikt vin med en mjuk och frisk smak av citrus, mango, fat ananas och vanilj. Passar fint till lättare maträtter med ljust kött, grillad fisk och sallader.