Faustino I Gran Reserva 2010 - bästa årgången på 50 år.
Faustino I Gran Reserva av årgång 2010 har fått höga poäng i många internationella tester och spås vara den bästa på 50 år.
Läs mer »Ge kycklingen tid i ugnen på en lägre temperatur och ös den ett gudagott tryffelsmör. Av skyn som bildas gör du sen den godaste tryffelsås du kan tänka dig.
Det finns få saker som slår en riktigt vällagad helstekt kyckling. Ni vet när man får till kycklingen sådär mör att den nästan inte behöver delas med kniv. Idag har jag lagat en precis så god kyckling. Framgångsreceptet? Jo ge kycklingen tid, håll nere graderna och ös den med kärlek (eller ännu hellre ett gudagott tryffelsmör). Av skyn som bildas gör du sen den godaste tryffelsås du kan tänka dig. Det är vällagat, gediget, enkelt och helt makalöst gott.
Jag passade på att rosta potatis i ugnen samtidigt som kycklingen gick klart. Hur lång tid kycklingen behöver i ugnen beror helt på hur stor kyckling du valt. Men man brukar kunna räkna 1 timme per kilo. Och det stämde bra här då min kyckling stod i ugnen i cirka 1 1/2 timme. Känns det som om din fågel börjar få lite väl mycket färg kan du täcka den med folie den sista stunden. Låt sedan gärna kycklingen vila under folie innan du skär upp den. Cirka 15 minuter brukar räcka.
ca 1 1/2 kg hel kyckling
1 ekologisk citron
salt
50 g smör
2 msk honung
ca 1 tsk tryffelolja
färsk persilja
Skölj kycklingen noga i kallt vatten. Torka den helt torr med hushållspapper.
Gör små snitt i kycklingens skinn med hjälp av en liten vass kniv. Lägg kycklingen i en ugnsfast form.
Dela citronen och gnid in hela kycklingen med den. Strö över flingsalt. Låt citronerna steka med i formen.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt honung och tryffelolja i det smälta smöret. Pensla hela kycklingen, gärna innanmätet också.
Ställ sedan in kycklingen i nedre delen av ugnen i 180°C. Pensla utsidan av kycklingen ca 4-6 gånger. Honungen ger skinnet en härlig gyllene färg, men se till så den inte bränns.
Tillaga kycklingen i cirka 1 1/2 timme eller tills köttet är helt genomstekt men ändå mört (beroende på hur stor kycklingen är).
sky från kycklingen
2 dl grädde
1 msk vetemjöl
1 tsk soja svartpeppar
Sila av skyn från kycklingen. Häll den i en kastrull. Reducera tills du har ca 2 dl sky kvar.
Vispa ut mjölet i lite av grädden. Häll i all grädde i skyn och vispa klumpfritt. Smaka av med soja och svartpeppar.
800 g delikatesspotatis
vitlöksolja
salt
Tvätta potatisen noga. Lägg den i en ugnsfast form.
Ringla över olja och strö över flingsalt. Blanda väl. Ugnsrosta i 180° i cirka 50 minuter eller tills potatisen fått fin färg och är helt mjuk inuti.
Servera kycklingen tillsammans med såsen och potatisen. Strö över rikligt med färsk persilja över kycklingen innan servering.
199,00 kr
Till tryffelkycklingen serverar du ett glas Faustino I Gran Reserva. Smaken är kryddig och balanserad, med fat, solmogna mörka frukter, torkad frukt, kanel, vanilj och en fläkt av torkade örter.
Recept: Linnéa Seidel
Faustino I Gran Reserva av årgång 2010 har fått höga poäng i många internationella tester och spås vara den bästa på 50 år.
Läs mer »Vilket vin du ska välja till kyckling beror på hur du tillagar, kryddar och smaksätter den. Här får du tips på vilka vintyper som passar till olika rätter.
Läs mer »Grillade lammracks med parmesancrème är perfekt att bjuda på till midsommar!
Läs mer »