Vin till tryffel - vad passar och inte?

Att använda tryffel i matlagningen är verkligen att sätta guldkant på tillvaron. Vi hjälper dig att välja vin till väldoftande tryffelrätter.

Svart tryffel på träbräda med olja i bakgrunden.

Flera olika svamparter som växer med fruktkroppar under jorden benämns som tryffel. De som kallas ”äkta tryffel” tillhör sporsäckssvamparna och hit hör bland annat ädeltryfflar i släktet ”Tuber” och stjärnhovstryffel. De ”falska tryfflarna” tillhör basidiesvamparna och anses ofta oätliga, eller så är de giftiga.

Det finns många olika varianter av äkta tryffel och de plockas med hjälp av grisar eller tryffelhundar. Tryffel finner man i många länders skogar och sommartryffel/Bourgognetryffel (Tuber aestivum) växer vilt men odlas också på Gotland.

En mycket exklusiv och hyllad delikatess

Den mest exklusiva tryffelsorten är vit tryffel (Tuber magnatum) och när den kommer från Alba i Piemonte i Italien kan kilopriset vara över 50 000 kronor.

Även den svarta svart tryffeln (Tuber melanosporum) är mycket högt skattad och växer framför allt i Frankrike, Spanien och Italien. Den mest kända svarta tryffeln kommer från Périgord i Frankrike.

Äkta tryffel används som matsvamp och som krydda. För att den ska komma till sin rätt bör den inte användas till rätter som är för kryddiga eller har för pikant karaktär. Det är vanligt att man river eller hyvlar tryffeln över risotto eller pasta.

Det finns även produkter som olja, salt, smör eller honung som är smaksatta med äkta tryffel. En stor del av dessa produkter är dock smaksatta med syntetiskt framställd tryffelarom.

Tagliatellepasta med riven tryffel på.
Hyvla tryffel över handskyren tagliatelle med syrad grädde - när du vill lyxa till vardagen!

Att välja vin till tryffel

Eftersom tryffel är en exklusiv och dyrbar råvara ska man utan tvekan även leta i de högre prisklasserna vad det gäller vinvalet. Det är också ett ypperligt tillfälle att ta fram vinerna med tydlig mognad.

Tryffel har en förfinad och intensiv doft och smak som man gärna möter med nyanserade röda viner eller generösa vita viner med väl integrerad fatkaraktär. Klassiska val är bland annat viner från druvan Pinot Noir eller Nebbiolo.

Här följer några viner som vi rekommenderar till tryffel:

Avnjutes med fördel till en gnocchi med väldoft och smak av färsk vit tryffel.

Koka ihop en rödvinsrisotto som du serverar med rådjurssadel och smörstekta trattkantareller.

Varför inte servera en bräserad kalvkind med potatismos och tunt skivad svart tryffel?

Perfekt till en tryffelpasta med pilgrimsmusslor som får en sås av vitt vin och mascarpone.

Lägg ut några tryffelchips på ett fat och sprinkla över en hemgjord tryffelmajonnäs. Toppa med riven parmesan och du har ett ypperligt tilltugg till en god champagne.

01.09.2025

Tre kända kockar berättar om sina bästa tryffeltips.Stjärnkockarnas bästa tryffeltips.

Det är tryffeltider och vi ville veta hur kockarna själva använder tryffel i matlagningen. Här berättar fem kända svenska kockar och krögare hur de helst lagar mat med tryffel.

Läs mer
TryffelpastaTryffelpasta.

Linnéa bjuder på lyxig snabbmat - tryffelpasta med strimlad biff, parmesan, spenat och såklart svart tryffel.

Läs mer
Vingård i PiemonteUpptäck Piemonte - den hyllade vinregionen i nordvästra Italien.

Piemonte är en trakt för den sanna livsnjutaren. Det böljande landskapet och glittrande sjöar bjuder på fina upplevelser samtidigt som du inte behöver gå hungrig - i Piemonte serveras rustik, vällagad mat och här även finns några av landets bästa viner.

Läs mer
Kantareller och champinjoner upplagda på en tallrik Så väljer du vin till svamp.

Som vi längtat efter svampsäsongen och att laga goda svamprätter. Här tipsar vi om hur du kan tänka när du väljer vin till olika svamprätter. Dessutom ger vi flera vintips och listar flera goda svamprecept. 

Läs mer