Janssons frestelse med brynt smör.

Linnéa ger sin bästa tips för en lyckad Jansson.

Janssons frestelse med brynt smör
Expedition Carménère

Expedition Carménère

Chile

Systembolaget nr:

2543

79,00 kr


Villabella Amarone Classico

Villabella Amarone Classico

Italien

Systembolaget nr:

74846

409,00 kr


Det finns tre saker som garanterar en lyckad Janssons frestelse. Nr 1: använd alltid riktig grädde! Nr 2: stek löken på medelvärme tills den är så mjuk att den nästan går sönder. Nr 3: avsluta allt med att hälla lite brynt smör över din Jansson.

Ingredienser

  • 1 kg potatis

  • 2 gula lökar

  • 1 burk ansjovis (á 100 g)

  • 3 dl grädde

  • 50 g smör

Gör så här

    1. Skala potatisen och strimla den sedan till önskad storlek.

    2. Skala och skiva löken. Stek den i en klick smör på medelvärme tills den blir helt mjuk.

    3. Tag ur ansjovisarna ur burken och skär dom i småbitar. Häll upp spadet från ansjovisen i en tillbringare. Tillsätt grädden och blanda om.

    4. Smörj en form och varva sedan potatis, lök och ansjovis. Avsluta med att hälla över grädden och ansjovisspadet.

    5. Grädda mitt i ugnen i cirka 50-60 minuter.

    6. Bryn smöret och häll det över din Jansson innan servering.

2 viner i olika prisklass till Janssons frestelse:

Expedition Carménère

79,00 kr


Vinet har en fruktig smak med inslag av fat, plommon, färska örter, svarta vinbär, viol, blåbär, peppar och choklad.

Villabella Amarone Classico

409,00 kr


Ett vin med ovanligt välbalanserad smak för att vara en Amarone, med fina inslag av torkad frukt, kryddighet och lång intensiv eftersmak. Det får med fördel finnas syrlighet i anrättning och gärna feta eller krämiga komponenter - som en gräddig Janssons frestelse.

Recept: Linnéa Seidel