Jultårta.

En god och färgglad jultårta med smak av vanilj och mousserande glögg. Servera under julens glöggfester eller adventsfiranden. 

Glöets jultårta
Glöets jultårta
Glöet Sparkling Glögg
Glöet Sparkling Glögg

Glöet Sparkling Glögg

Spanien

Systembolaget nr:

7716001

99,00 kr


En härligt färgglad och god jultårta med smak av vanilj och mousserande glögg som passar perfekt att bjuda på under glöggfester och adventsfiranden. Jultårtan håller sig i kylskåpet i 3-5 dagar, men ta gärna ut den ur kylen en stund innan den serveras, då blir den allra godast.

Jultårta

Ingredienser

  • 4 1/3 dl vetemjöl

  • 220 g smör

  • 3 dl socker

  • 2 ägg

  • 2 tsk röd karamellfärg

  • 2 msk kakao

  • 1 tsk vaniljarom

  • 1 tsk salt

  • 1 dl lättfil (eller kärnmjölk)

  • 1 tsk bikarbonat

  • 200 g gräddfil

Gör så här

    1. Värm ugnen till 180 °C. Smöra tre lösa bottenformar (Ø 18 cm) och lägg ett bakplåtspapper i botten. Häll ner smör och socker i stor skål och rör om tills det är ljust och fluffigt. Tillsätt ägg ett i taget under omrörning tills äggulan försvinner.

    2. Vispa ihop den röda karamellfärgen, kakao, salt och vanilj i en liten skål. Häll ner blandningen i smör-sockerblandningen. Blanda noggrant, skrapa skålens sida om det behövs. Tillsätt ⅓ av lättfilen och rör om tills det blandats upp.

    3. Tillsätt gräddfil och ⅓ mjöl - blanda. Skrapa ner skålens sida efter behov. Upprepa genom att tillsätta ½ av den återstående lättfilen och sedan ½ av det återstående mjölet. Rör försiktigt tills smeten är jämn. Tillsätt kvarvarande lättfil och mjöl.

    4. Häll smeten i tre formar och grädda mitt i ugnen i 18-20 minuter. Använd en kniv eller en tandpetare för att se när den är klar. Om tandpetaren är ren är den klar. Om det inte är klart - grädda i 5-minuters cykler tills den är helt färdig. Ta ut ur ugnen, lägg bottnarna åt sidan och låt svalna.

Röd vätska

Ingredienser

  • 2 dl Glöet Sparkling Glögg

  • 1 dl socker

  • 1 msk apelsinjuice

Gör så här

Fyllning

Ingredienser

  • 205 g rumstempererat smör

  • 340 g cream cheese

  • 350 g florsocker

  • 0,5 tsk vaniljarom

Gör så här

    1. Förbered fyllningen genom att vispa rumstempererad färskost och smör till en jämn massa. Tillsätt florsocker, vaniljarom och vispa tills den blir slät.

    2. Lägg den första botten på ett serveringsfat. Applicera fyllningen på basen och lyft det andra lagret ovanpå. Applicera fyllningen och lyft den tredje tårtbotten över fyllningen. Glacera kakan med resten av fyllningen.

    3. Kyl tårtan en stund.

Dekoration

Ingredienser

  • tranbär

  • äggvita

  • florsocker

  • ett knippe rosmarin

Gör så här

    1. Doppa tranbär i äggvita och socker. Garnera tårtan med tranbär och rosmarin och servera och njut.

    2. Förvara kakan i kylskåp, men ta ut den i god tid innan servering. Tårtan håller sig i 3–5 dagar.

Glöet Sparkling Glögg

99,00 kr


Glöet Sparkling Glögg har en trevligt kryddig och fruktig doft med inslag av ingefära, körsbär, vanilj, kryddnejlika och kanel. Kryddig, fruktig smak med sötma, inslag av ingefära, körsbär, vanilj, kanel och apelsinskal.