Kefir- och örtgrillad kyckling.

Olia Hercules ligger bakom ukrainska kokboken "Mamusia", full av recept från hennes barndom.

Olia Hercules och örtgrillad kyckling.
logo

6-8

Det här är min pappas skapelse. Han använde faktiskt aprikossylt istället för honung förra sommaren och ingen kunde gissa sig till var den karamelliserade läckerheten hade fått sin smak från. Jag gör en lite mindre galen version med honung här. Receptet passar bra tillsammans med mjukare örtstjälkar som du vanligtvis inte använder – de är fulla av smak.

Släng in sköljda korianderrötter också om du köper dina grönsaker från en lokal grönsakshandlare och inte en stormarknad.

/Olia Hercules

Kefir- och örtgrillad kyckling

Ingredienser

 • 1 kg benfria kycklinglår

 • 1 msk solrosolja

 • 60 g korianderstjälkar och blad, grovhackade

 • 60 g persiljestjälkar och blad, grovhackade

 • 250 g kefir eller naturell yoghurt

 • 75 g klar honung

 • 2 tsk piripiri

 • flingsalt och nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. För att göra marinaden, lägg alla ingredienser förutom köttet i en matberedare och mixa.

  2. För över marinaden till en stor skål och smaka av kryddningen innan du lägger ner kycklingen. Om du är nöjd med sötman, sältan och styrkan så gnider du in marinaden i kycklingbenen, täcker för och låter marinera i ett par timmar (eller helst över natten) i kylskåpet.

  3. Starta grillen. Ta ut kycklingen ur marinaden och lägg bitarna på de hetaste ställena på grillen. Grilla i 10 minuter på varje sida eller tills de är genomkokta och hugg sedan in.

Vintips till kycklingen:

CHILL OUT Chardonnay Australia

239,00 kr


Denna australienska chardonnay har en trevlig balans mellan fruktiga toner och kryddighet från eklagringen. Vinet umgås på bästa sätt med både stekt och grillad fisk samt ljust kött.

Planeta Chardonnay

359,00 kr


En italiensk chardonnay som har en stor och nyanserad doft med tropiska frukter, rostat fat, vanilj och popcorn med smält smör. Smaken är rik med fet textur och lång eftersmak där både rostade fat, smör, tropiska frukter, kokos och kryddor samsas i bästa samförstånd.

Recept: Olia Hercules