Kladdig chokladtårta med fudge-topping.

En härligt chokladig påsktårta som toppas med len fudge som fått smak av päron från Xanté. Dekorera med chokladägg och ätbara penséer.

Kladdig chokladtårta med fudge-topping
Xanté Cognac & Pear

Xanté Cognac & Pear

Estland

Systembolaget nr:

646

276,00 kr


logo

3 h 0 min

Till kaffet har jag bakat en härligt chokladig tårta som toppas med en len fudge. Dekorera med godisägg och ätbara penséer. Hur gott som helst.

Tårtbotten

Ingredienser

  • 150 g smör

  • 3 dl strösocker

  • 1,5 dl kakao

  • 1/2 tsk salt

  • 1/2 tsk vaniljpulver

  • 2 ägg

  • 1 dl vetemjöl

Gör så här

    1. Smält smöret i en kastrull. Häll i socker, kakao, salt och vanilj. Rör ihop och låt svalna.

    2. Vänd försiktigt i ett ägg i taget. Rör om med en slickepott och inte en visp.

    3. Häll sist i mjölet och blanda ihop till en slät smet.

    4. Smöra och bröa en 20 cm springform. Häll i smeten och grädda i 180°C i cirka 25 minuter. Kakans kanter ska ha stannat och blivit genomgräddade men kakans mitt ska fortfarande vara kladdig.

    5. Låt svalna helt. Gärna i kylskåp så kakan är riktigt kall. Men låt chokladbottnen vara kvar i springformen.

Fudge-topping

Ingredienser

  • 3 dl vispgrädde

  • 2 msk kakao

  • 3 dl strösocker

  • 1 dl sirap

  • 50 g smör

  • 100 g 70% choklad med flingsalt

  • 1 msk Xanté Poire au Cognac

  • chokladägg och mini-penséer att dekorera med

Gör så här

    1. Vispa samman grädde och kakao i en kastrull så alla kakaoklumpar försvinner.

    2. Tillsätt socker och sirap. Låt allt koka upp och koka tills kolan uppnår 124°C.

    3. Tag kastrullen från plattan och rör i smör, hackad choklad, salt och Xanté.

    4. Häll fudgen över den kalla chokladbottnen. Ställ i kylskåp och låt stå tills fudgen stelnat helt. Tag gärna fram chokladtårta en stund innan servering så fudgen hinner mjukna något.

    5. Dekorera tårtan med chokladägg i olika färger och mini-penséer.

Xanté Cognac & Pear

276,00 kr


Päronlikören har du både i tårtan och serverar till tårtan. En härlig, kraftig och intensiv söt smak med tydlig karaktär av mogna päron.

Recept: Linnéa Seidel

Xanté Cognac & Pear

Xanté


1994 introducerades Xanté i Sverige och tog hela landet med storm. De senaste åren har flera nya produkter lanserats, alla med smaken av söta päron i centrum.

Läs mer »