Klappgröt med söta tillbehör.
Lagom till första advent så har Blossa tagit fram glöggtilltugg med smaker av skogen. Här kommer ett recept på Klappgröt med nötbräcke och bärchips!
Klappgröten är för många en bortglömd skatt. Den har fått sitt namn från klapp-klapp-ljudet när man förr med mycket möda vispade mannagryn och färska bär luftigt. Ibland kallas den även trollgröt. Den passar både till frukost, mellanmål och dessert – eller varför inte som ett sött tillbehör till glöggen. Nötblandningen är även lika god i glöggen eller som strövargodis på skogspromenaden.
Klappgröt
Ingredienser
5 dl vatten
1 dl finmalen mannagryn
200 g lingon
socker
Gör så här
Koka upp vatten. Vispa i mannagrynen, lite i taget. Vispa hela tiden för att undvika klumpar.
Tina upp lingon och passera dem genom en sil, så att du kan skilja skalet ifrån bärsaften.
Häll gröten i en matberedare och vispa/”klappa” gröten på medelhastighet.
Tillsätt lingonsaften. Låt vispandet gå tills gröten är avsvalnad och fluffig. Smaka av med socker, men den ska gärna vara lite syrlig.
Bärchips
Ingredienser
100 g frusna hallon (eller andra bär)
½ banan
Gör så här
Tina hallonen och mixa dem tillsammans med bananen i en mixer. Låt bärmixen bli jämn och mjuk.
Häll ut den på en plåt med bakplåtspapper. Stryk ut den så tunt som möjligt.
Ställ i ugnen på 80 ºC och torka bärmixen tills den blir torr och krispig (ca 3-4 timmar).
Öppna gärna ugnen vid några tillfällen för att släppa ut fukten. Bryt i chipsbitar.
Nötbräck (strövargodis)
Ingredienser
1 dl socker
nötter och frön
Gör så här
Hacka nötter och fröer till önskad storlek. Rosta dem en aning i en torr stekpanna. Lyft åt sidan.
Förbered en plåt med smörpapper på.
Häll en dl strösocker i en varm, ren stekpanna. Luta lite på pannan så att strösockret lägger sig platt på ytan, utan att röra i sockret. Smält sockret och låt färgen bli en aning karamelliserad.
Lägg i nötterna och lyft stekpannan åt sidan.
Stjälp upp nötterna och sockret på plåten med smörpappret. Skaka en aning på plåten, så att blandningen blir så platt som möjligt. Låt svalna helt. Bryt sedan upp små skärvor av bräcket.
Till servering
Ingredienser
mjölk
bär
nötbräck
Gör så här
Servera gröten i små koppar eller glas tillsammans med lite mjölk.
Toppa med nötbräck, bärchips och bär.
Rökigt glöggtilltugg med skogens smaker.
Lagom till första advent så har Blossa tagit fram glöggtilltugg med smaker av skogen. Här får du recept på en rökig macka med syrad rödlök och majonäs.
Läs mer »Rökigt glöggtilltugg med skogens smaker.
Lagom till första advent så har Blossa tagit fram glöggtilltugg med smaker av skogen. Här får du recept på en rökig macka med syrad rödlök och majonäs.
Läs mer »Glögg - allt du vill veta.
Att glödga vin innebar att man dränkte en sockertopp i sprit och antände den så att sockret smälte ned i vinet. Blossas kryddmästare berättar mer om det kryddade vinet.
Läs mer »