Råbiff med klassiska tillbehör som kapris, dijonsenap och äggula – en rätt som aldrig gå ur tiden och som du kan servera som förrätt eller huvudrätt.
Mängder är de varianter på råbiff som finns. Men de klassiska smakerna och tillbehören är äggula, lök, rödbetor, saltgurka, kapris och dijon. Du kan även riva över lite färsk pepparrot.
Nötköttet kan du antingen mala själv, eller så kan du hacka det i riktigt små bitar med en vass kniv. Men det viktiga är att inte använda färdigmald nötfärs.
Linnéa
500 g oxfilé eller innanlår
Tillbehör:
4 äggulor
1 rödlök
2 inlagda rödbetor
2 st saltgurkor
2 msk kapris
2 msk dijonsenap
färsk persilja
salt
svartpeppar
Tag fram köttet och torka det helt torrt med papper. Skär köttet i så tunna skivor du kan, skär det sedan i riktigt små bitar. Eller mal köttet två gånger.
Forma till 4 stycken puckar och lägg ut på 4 tallrikar. Gör en liten grop i mitten på varje puck. Knäck äggen och separera vitan från gulan. Spar en bit av äggskalet och ha upp gulan i den. Placera ut i mitten av köttpucken.
Skala löken och hacka den fint. Finhacka rödbetor och gurka.
Placera ut lök, rödbeta, gurka och kapris på tallrikarna. Ha upp dijonsenapen på 4 st skedar och lägg på tallrikarna.
Avsluta med riktigt finhackad persilja, salt och svartpeppar.
Australien
99 kr
Bärig och frisk doft med inslag av körsbär, hallon och kryddor. Smak av röda bär och kryddor med inslag av jordgubbar, mynta, skogshallon, nougat och körsbär. Kan serveras svalt.
Recept: Linnéa Seidel
Vad bjuder man på till förrätt på nyår? Kanske något gott med räkor eller lax? Eller något vegetariskt? Vi har samlat åtta goda förslag på förrätter till nyår som känns lyxiga även om de är enkla att göra.
Läs merFira av det gamla året med en festmeny som innehåller ingredienser som är mångas nyårsfavoriter och som känns riktigt lyxiga: hummer och oxfilé. Linnéa har lagt till tillbehör som känns nyskapande och inte minst ger ett vackert intryck på tallriken.
Läs merDet är få råvaror som är lika förknippade med fest som oxfilé. Men det är en rad olika faktorer som påverkar vilket som blir det optimala vinvalet. Vi går noggrant igenom vad man skall tänka på för att välja bästa vinet till oxfilé.
Läs merGlace au four, denna klassiker som vid första anblick känns lite skrämmande. Men när man väl gjort den en gång kommer den bli ett stående inslag!
Läs mer