Potatisens historia: Tog 100 år att bli accepterad.
Mathistorikern Richard Tellström berättar om potatisens historia, från 1700-talets intåg till idag.
Läs mer »Finns det något godare än riktigt krispiga pommes? Ja, det skulle vara tryffelpommes då, med parmesan. Här visar Linnéa hur du gör de godaste pommes fritesen!
Den absolut bästa potatisen att använda sig av när man gör hemgjorda pommes är bakpotatis. När du skurit den i jämnstora stavar vill den ligga i kallt vatten – gärna ett par timmar om du har möjlighet. Detta är för att få bort lite av all den stärkelse som finns i potatis.
Jag gjorde en härlig tryffelmajo att doppa mina pommes i, men för extra tryffelsmak droppade jag lite tryffelolja över mina nyfriterade pommes också! GOTT! Bästa tipset för att lyckas med med den hemgjorda tryffelmajon är att alla ingredienser är rumsvarma. Är ägget kallt finns risk att den skär sig.
Linnéa
500 g bakpotatis
frityrolja
salt
1 tsk tryffelolja
1 dl finriven parmesan
färsk persilja
salladslök
Majonnäsen:
1 helt, rumsvarmt ägg
1 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
2,5 dl neutral olja
1 nypa salt
några droppar tryffelolja
Skär potatisen i jämnstora stavar. Lägg den i en stor skål med iskallt vatten. Byt ut vattnet efter ca 20 minuter och ställ in i kylen i 20 minuter till. Har du tid kan potatisen gärna ligga i kallt vatten flera timmar.
Häll av vattnet och låt torka på hushållspapper.
Fyll en kastrull eller gryta med frityrolja. När oljan når 160°C friterar du potatisen i omgångar tills den börjar få en fin färg.
Lägg den nyfriterade potatisen på hushållspapper. När all potatis är friterad en gång upprepar du friteringen en gång till.
Alternativt: Tillaga i omgångar i arifryer på 190°C i cirka 20 minuter. Skaka om efter halva tiden.
Droppa lite tryffelolja över och strö på salt. Vänd om ordentligt så alla pommes täcks.
Ha upp på ett fat och strö över finriven parmesan, finhackad persilja och salladslök.
Lägg ett helt ägg, dijonsenap, vinäger och olja i en tillbringare. Sätt ner en mixerstav i botten. Börja mixa i botten och fortsätt sakta uppåt tills en majonnäs börjar bildas.
Smaksätt med salt och lite tryffelolja.
139,00 kr
Till salta pommes med den feta majonnäsen passar inget så bra som ett friskt bubbel. Rotari Brut Riserva har en torr, friskt mineralrik smak med inslag av bland annat grapefrukt, gula äpplen, päron, honung och bröd.
219,00 kr
Ren och fruktig doft med inslag av äpplen, citrus, rostat bröd, blommor och hasselnötter. Krämig textur med fina små bubblor kompletterande toner av mogna päron och brioche. En hög men välbalanserad fruktsyra och en lång harmonisk eftersmak.
Recept: Linnéa Seidel
Mathistorikern Richard Tellström berättar om potatisens historia, från 1700-talets intåg till idag.
Läs mer »Moules Frites är en jättegod nordfransk/belgisk maträtt bestående av vinkokta musslor som serveras med pommes frites. Otroligt gott!
Läs mer »Linnéa bjuder på grillmiddag med grillad kyckling med massor av härliga smaker. Till det gör hon pommes frites av rotfrukter och en egen, försvenskad version av den så populära guacamolen.
Läs mer »En mör entrëcote serverad med läckert whiskeysmör smaksatt med Jack Daniel's whiskey som lyfter köttet till nya höjder. Låt dig inspireras av den amerikanska söderns mat.
Läs mer »