Kyckling i ugn med fänkål och apelsin.

Kyckling i ugn är alltid en favorit! Här är ett recept med härliga, friska smaker som är enkelt att svänga ihop. Receptet kommer ursprungligen från Kronfågel.

Kyckling i ugn med apelsin och fänkål.

Foto: Kronfågel

Don Simon Nature Tempranillo Rosé

Don Simon Nature Tempranillo Rosé

Spanien

Systembolaget nr:

5840001

64,00 kr


logo

4

logo

0 h 45 min

Här har matkreatören och tv-kocken Markiz Tainton lagat en härligt smakrik rätt med kyckling i ugn som får smak av fänkål och apelsin – vilket passar utmärkt till ett glas kallt rosévin. Det roliga är att det också är ett recept som passar till jul, inte minst när du toppar det med granatäpple!

Kycklingklubbor i ugn med apelsin och fänkål:

Ingredienser

  • 900 g kycklingben

  • 2 st fänkål

  • 1 msk kinesisk soja

  • 1 pressad vitlöksklyfta

  • 2 tsk torkad timjan

  • 2 tsk fänkålsfrön

  • 1 dl granatäppelkärnor

  • 1 apelsin

  • 2 dl crème fraîche

  • olivolja

  • 4 port bulgur

Gör så här

    1. Sätt ugnen på 200 grader. Stöt fänkålsfrön i en mortel. Blanda de mortlade fänkålsfröna med soja. Skala och pressa i vitlök och tillsätt timjan. Vänd ner kycklingbenen i blandningen och låt marinera ca 10 min.

    2. Ta kycklingbenen ur marinaden och lägg dem i en smord ugnssäker form. Tillaga mitt i ugnen ca 15 min.

    3. Ansa och skiva fänkålen. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Skär halva apelsinen i skivor. Blanda fänkål och apelsinskivor med 1 msk olivolja. Pressa saften ur den andra apelsinhalvan och blanda med crème fraichen.

    4. Ta formen ur ugnen och strö grönsakerna runtom kycklingen. Häll över crème fraichen. Tillaga ytterligare ca 15 minuter. Kontrollera att kycklingen är genomstekt till 82 graders innertemperatur. Servera kycklingen med bulgur och toppa med granatäppelkärnor.

Vintips till kycklingen:

Don Simon Nature Tempranillo Rosé

64,00 kr


Till de läckra kycklingklubborna med apelsin och fänkål passar ett fruktigt och friskt rosévin perfekt. Don Simon Nature Rosé är mycket välbalanserat med tydliga inslag av röda bär, smultron, hallon, vinbär, liten fruktsötma, blodapelsin, melon, exotiska frukter med lätt kryddighet i avslut.

Kronfågel logga.

Receptet kommer från Kronfågel.se

– En godare måltid med svensk kyckling.

Recept: Markiz Tainton/Kronfågel