Kyckling i ugn med vitlök, citron och timjan.
Här bjuder vi på ett lättlagat och läckert recept på kyckling i ugn med vitlök. Servera med en god citron- och timjandressing och ett glas vitt!
En fantastiskt god och lättlagad kyckling i ugn där kycklingen får sin härliga smak av vitlök och timjan. Den serveras sedan med en enkel dressing på citron och timjan. Du kan välja att servera den ljummen eller kall, och den passar därför perfekt även på buffén. I receptet tillagas vår kyckling i ugn och stekpanna men du kan självklart lägga den på grillen istället om du vill.
Kyckling i ugn
Ingredienser
500 gram majskycklingfiléer, stora med skinn (gärna Bjärekyckling)
1-2 vitlöksklyftor
15 g smör
1 tsk torkad timjan
1 tsk salt
1/2 tsk nymald svartpeppar
Gör så här
Skala och krossa vitlöksklyftorna. Stek den i smör så att den får lite färg.
Lägg i kycklingfiléerna och bryn dem på båda sidor tills de blir gyllene, ca 2–3 min.
Krydda med timjan, salt och peppar.
Lägg kycklingen i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen på 125°C till dess att innertemperaturen nått 68°, vilket tar ca 30 min. Låt sedan kycklingen vila i 10 min.
Citron- och timjandressing
Ingredienser
25 ml pressad citron
25 ml flytande honung
25 ml olivolja
1 1/2 msk hackad färsk timjan
1/2 tsk salt
1/2 krm nymald svartpeppar
Gör så här
Rör ihop alla ingredienser ordentligt.
Servering
Ingredienser
Timjanskvistar
Klyftpotatis eller sallad med färskpotatis
Valfria primörer
Gör så här
Skär kycklingfiléerna i skivor och lägg på ett stort fat. Ringla över dressingen och garnera med några timjanskvistar.
Servera med till exempel klyftpotatis och haricots verts eller med en sallad med färskpotatis och primörer.
Vin till vår kyckling i ugn:
Las Moras Organic Chardonnay Reserve, Box 3 liter
229,00 kr
Till den här läckra rätten med kyckling i ugn rekommenderar vi ett glas ekologiskt vin från Argentina. Smaken är torr med en lätt fet textur och inslag av tropisk frukt, fat och vanilj.
Las Moras Organic Chardonnay Reserve, 750ml PET-flaska
79,00 kr
Vinet finns även på flaska i PET vilket är ett miljövänligare alternativ till glas.
Du kanske också är intressad av:
Fisksoppa med saffran och räkor.
Majskyckling med krämig risotto.
En krämig risotto är alltid en god idé! Här serverad med rosmarinkryddad majskyckling och ett glas ROOTS Shiraz Merlot.
Läs mer »Att välja vin till olika rätter på kyckling.
Vilket vin du ska välja till kyckling beror på hur du tillagar, kryddar och smaksätter den. Här får du tips på vilka vintyper som passar till olika rätter.
Läs mer »