Kyckling i ugn med vitlök, citron och timjan.

Här bjuder vi på ett lättlagat och läckert recept på kyckling i ugn med vitlök. Servera med en god citron- och timjandressing och ett glas gott vin!

Kyckling i ugn med vitlök, citron och timjan, på skärbräda med haricots verts och en citronklyfta.
Pour Toi Pinot Noir

Pour Toi Pinot Noir

Frankrike

Systembolaget nr:

76116

99,00 kr


Bourgogne Chardonnay Maurice Gentilhomme

Bourgogne Chardonnay Maurice Gentilhomme

Frankrike

Systembolaget nr:

70284

119,00 kr


logo

4 portioner

logo

0 h 45 min

En fantastiskt god och lättlagad kyckling i ugn där kycklingen får sin härliga smak av vitlök och timjan. Den serveras sedan med en enkel dressing på citron och timjan.

Du kan välja att servera den ljummen eller kall, och den passar därför perfekt även på buffén. I receptet tillagas vår kyckling i ugn och stekpanna men du kan självklart lägga den på grillen istället om du vill.

Vi lagar kyckling i ugn med kycklingfilé, men du kan även använda kycklingklubbor eller hel kyckling som du grillar i ugnen. Tänk bara på att tillagningstiden kan påverkas!

Kyckling i ugn

Ingredienser

  • 500 gram majskycklingfiléer, stora med skinn (gärna Bjärekyckling)

  • 1-2 vitlöksklyftor

  • 15 g smör

  • 1 tsk torkad timjan

  • 1 tsk salt

  • 1/2 tsk nymald svartpeppar

Gör så här

    1. Skala och krossa vitlöksklyftorna. Stek den i smör så att den får lite färg.

    2. Lägg i kycklingfiléerna och bryn dem på båda sidor tills de blir gyllene, ca 2–3 min.

    3. Krydda med timjan, salt och peppar.

    4. Lägg kycklingen i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen på 125°C till dess att innertemperaturen nått 68°, vilket tar ca 30 min. Låt sedan kycklingen vila i 10 min.

Citron- och timjandressing

Ingredienser

  • 25 ml pressad citron

  • 25 ml flytande honung

  • 25 ml olivolja

  • 1 1/2 msk hackad färsk timjan

  • 1/2 tsk salt

  • 1/2 krm nymald svartpeppar

Gör så här

    1. Rör ihop alla ingredienser ordentligt.

Servering

Ingredienser

  • Timjanskvistar

  • Klyftpotatis eller sallad med färskpotatis

  • Valfria primörer

Gör så här

    1. Skär kycklingfiléerna i skivor och lägg på ett stort fat. Ringla över dressingen och garnera med några timjanskvistar.

    2. Servera med till exempel klyftpotatis och haricots verts eller med en sallad med färskpotatis och primörer.

Vin till vår kyckling i ugn:

Pour Toi Pinot Noir

99,00 kr


Till denna smakrika kycklingrätt kan du välja ett mjukare, friskare rödvin – som John Lundviks vin Pour Toi Pinot Noir. Här finns fruktiga toner av körsbär och hallon, balanserade av en hint av vanilj och rostad ek. Finkorniga tanniner ger en sammetslen textur.

Bourgogne Chardonnay Maurice Gentilhomme

119,00 kr


Torr, frisk och livfull karaktär som förfinas genom distinkta inslag av gröna äpplen, citrus och en välbalanserad mineralitet. Komplexiteten förhöjs av subtila toner av ljust bröd, vilket ger en rund och fyllig struktur, samt en antydan till nötighet som bidrar till en minnesvärd eftersmak.

Gillar du kyckling i ugn? Du kanske också är intresserad av:

Recept: Linnéa Seidel