Kyckling i ugn med vitlök, citron och timjan.

Här bjuder vi på ett lättlagat och läckert recept på kyckling i ugn med vitlök. Servera med en god citron- och timjandressing och ett glas vitt vin!

Kyckling i ugn med vitlök, citron och timjan, på skärbräda med haricots verts och en citronklyfta.
Allesverloren Chenin Blanc

Allesverloren Chenin Blanc

Sydafrika

Systembolaget nr:

7598601

119,00 kr


Robert Weil Kiedrich Gräfenberg Riesling Trocken

Robert Weil Kiedrich Gräfenberg Riesling Trocken

Tyskland

Systembolaget nr:

5124501

599,00 kr


logo

4 portioner

logo

0 h 45 min

En fantastiskt god och lättlagad kyckling i ugn där kycklingen får sin härliga smak av vitlök och timjan. Den serveras sedan med en enkel dressing på citron och timjan.

Du kan välja att servera den ljummen eller kall, och den passar därför perfekt även på buffén. I receptet tillagas vår kyckling i ugn och stekpanna men du kan självklart lägga den på grillen istället om du vill.

Vi lagar kyckling i ugn med kycklingfilé, men du kan även använda kycklingklubbor eller hel kyckling som du grillar i ugnen. Tänk bara på att tillagningstiden kan påverkas!

Kyckling i ugn

Ingredienser

  • 500 gram majskycklingfiléer, stora med skinn (gärna Bjärekyckling)

  • 1-2 vitlöksklyftor

  • 15 g smör

  • 1 tsk torkad timjan

  • 1 tsk salt

  • 1/2 tsk nymald svartpeppar

Gör så här

    1. Skala och krossa vitlöksklyftorna. Stek den i smör så att den får lite färg.

    2. Lägg i kycklingfiléerna och bryn dem på båda sidor tills de blir gyllene, ca 2–3 min.

    3. Krydda med timjan, salt och peppar.

    4. Lägg kycklingen i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen på 125°C till dess att innertemperaturen nått 68°, vilket tar ca 30 min. Låt sedan kycklingen vila i 10 min.

Citron- och timjandressing

Ingredienser

  • 25 ml pressad citron

  • 25 ml flytande honung

  • 25 ml olivolja

  • 1 1/2 msk hackad färsk timjan

  • 1/2 tsk salt

  • 1/2 krm nymald svartpeppar

Gör så här

    1. Rör ihop alla ingredienser ordentligt.

Servering

Ingredienser

  • Timjanskvistar

  • Klyftpotatis eller sallad med färskpotatis

  • Valfria primörer

Gör så här

    1. Skär kycklingfiléerna i skivor och lägg på ett stort fat. Ringla över dressingen och garnera med några timjanskvistar.

    2. Servera med till exempel klyftpotatis och haricots verts eller med en sallad med färskpotatis och primörer.

Vin till vår kyckling i ugn:

Las Moras Organic Chardonnay Reserve, 750ml PET-flaska

91,00 kr


Las Moras Reserve Chardonnay klimatvänlig och lätt PET-flaska passar perfekt till picknicken och smakar bra till exempelvis pastasalladen. Vinet är torrt med en fräsch smak och en lätt fet textur. Här hittar du inslag av tropisk frukt, fat och vanilj.

Allesverloren Chenin Blanc

119,00 kr


Allesverloren Chenin Blanc har en fruktig doft med inslag av stenfrukt, citrus, äpplen, örter, ceder och fat. Medelfylligt med välbalanserad syra och elegant fatkaraktär. Lång eftersmak.

Robert Weil Kiedrich Gräfenberg Riesling Trocken

599,00 kr


Robert Weil Kiedrich Gräfenberg Riesling Trocken har en mycket nyanserad och intensiv doft med inslag av gula päron, lätt rökig mineral, lime, gula stenfrukter och en fläkt av honung. Smaken är torr och frisk med ypperlig balans, intensitet, och komplexitet. I den långa och högklassiga eftersmaken finner man stenfrukter, melon, gula päron, mineral och en fläkt av honung och färska blommor.

Gillar du kyckling i ugn? Du kanske också är intresserad av:

Recept: Linnéa Seidel