Orange är den nya trendiga vinfärgen.
Läs mer om fenomenet orangevin som tagit vinvärlden med storm. Varför får vinet färgen orange och vad ger det den speciella smaken?
Läs mer »Vår dryckesexpert har stått vid spisen och skräddrarsytt en kycklingrätt som passar ljuvligt till ett glas orangevin från Domaine Jones.
Nu har vår dryckesexpert Mats stått vid spisen igen och skräddarsytt en anrättning till orangevinet från Domaine Jones. Men vi provade även en mogen Chenin Blanc från Savennières och även det var en mycket tillfredsställande kombination. Prova gärna du också båda vinerna samtidigt till maten.
Mats valde stora majskycklingbröst från Bjäre men vill du festa till det lite extra kan man välja fasanbröst. Du hittar rökta mandlar i matbutikernas plockhyllor för naturgodis. Vad det gäller såsen använder man helst en sauteuse eller en tjockbottnad kastrull. Såsen ska stå och småputtra under hela matlagningen och den ska reduceras så att den får en lämplig konsistens utan redning. Ta i lite extra vad det gäller ingredienser till såsen då den kan behövas justeras i slutet av tillagningen.
3 dl rött ris
1 gul lök
1 stjälk blekselleri
100 gram ostronskivling
150 gram färsk shiitakesvamp
100 gram röd spetskål
olja och smör för stekning
salt och svartpeppar från pepparkvarn
Koka riset enligt förpackningen, skölj av med kallt vatten tills riset är kallt och ställ åt sidan.
Hacka löken och bleksellerin och fräs i smör tills de är mjuka, smaksätt med salt och peppar ställ åt sidan.
Dela svampen i centimeterstora bitar och stek i lite olja och smör, smaksätt med salt och peppar, ställ åt sidan.
Strimla den röda spetskålen och stek den mjuk, smaksätt med salt och peppar, ställ åt sidan.
4 normalstora eller 2 stora kycklingfiléer, helst med skinn
salt och svartpeppar från pepparkvarn
1 dl vitt torrt vin
Salta och peppra kycklingen samt stek den i olja och smör till den får fin färg.
När du tagit ut filéerna ur pannan, koka ur pannan med lite vitt vin och häll i såskastrullen.
Lägg kycklingen med skinnet uppåt i en ugnsfast form som inte är så mycket större än att filéerna får plats i botten av formen.
Tillsätt cirka 1 dl vitt vin och ställ in i ugnen på 175 grader. Ta ut filéerna när de har en innertemperatur på 70°C, låt filéerna vila tills de har en innertemperatur på 72°C. Spadet från formen häller du i såskastrullen.
1 dl vitt torrt vin
2 dl grädde
2 teskedar flytande kycklingfond
1 vitlöksklyfta
3 msk Sercial Madeira
2-3 teskedar mandelsmör
Lägg alla ingredienser utan mandelsmöret i såskastrullen och låt småputtra.
Tveka inte att justera under tiden, om inte såsen reder sig ordentligt några minuter innan kycklingen ska ut ur ugnen, ta mer grädde. I detta skede kan du också tillsätta mandelsmöret. Du kan även ta bort vitlöksklyftan. Tänk på att såsen nu ska vara ganska tjock eftersom vi snart får skyn från ugnsformen.
När kycklingen vilar och du tillsatt spadet från ugnsformen ska du göra färdigt såsen. Smaksätt med salt och peppar. Justera vad som behöver justeras. Använd dig av vin, grädde, fond, sercial och mandelsmör efter behov.
cirka 30 stycken grovhackade rökta mandlar
Värm upp det röda riset tillsammans med löken, bleksellerin, svampen och röda spetskålen. Smaksätt med mer salt och peppar vid behov och lägg upp en portion på varje tallrik. Lägg på kycklingfiléerna som du skurit i lämpliga skivor och strö de rökta mandlarna över.
Häll på såsen över tallriken och servera.
249,00 kr
Den här rätten passar ljuvligt till orangvinet Domaine Jones Orange Macabeu som har en intensiv och nyanserad doft med inslag av bakade äpplen, havtorn, torkad apelsin och blommor. Vinet har en rik och torr smak med vaxig textur, en viss strävhet och en lång fin eftersmak med toner av torkad apelsin och äpple, havtorn, aprikos och blommor.
239,00 kr
En mogen Chenin Blanc passar också ypperligt till den här kycklingrätten. Vinet har en nyanserad doft med inslag av mirabelle plommon, yllemössa, kryddor, fat, bivax samt en fläkt av vanilj och lakrits. Smaken är torr och frisk med fina toner av plommon, aprikos, kryddor, brödsmulor och lovikavante.
Recept: Mats Claësson
Läs mer om fenomenet orangevin som tagit vinvärlden med storm. Varför får vinet färgen orange och vad ger det den speciella smaken?
Läs mer »Château de la Mulonnière L'effet Papillon Savennières fick den åtråvärda och sällsynta fyndstämplen hos Munskänkarna.
Läs mer »Den svenske stjärnkocken Danyel Coudet bjuder här på sitt recept på La Belle Coq au vin blanc!
Läs mer »En variant av den franska rätten coq au vin, fast här tillagas allt i en och samma stekpanna eller gryta.
Läs mer »