Laxcarpaccio med citrondressing.

Laxcarpaccio är en lyxig och smakrik aptitretare. Här som en av rätterna på påskbordet, men kan serveras som festlig förrätt året runt. 

Laxcarpaccio med citrondressing
Vento'z Alvarinho

Vento'z Alvarinho

Portugal

Systembolaget nr:

6052

199,00 kr


Alvarinho Contacto

Alvarinho Contacto

Portugal

Systembolaget nr:

6707

145,00 kr


logo

0 h 15 min

Laxcarpaccio är en lyxig och smakrik aptitretare. Här som en av rätterna på påskbordet, men kan serveras som festlig förrätt året runt. Fördelen med Salmalax är att den går att äta rå utan att du behöver frysa den innan.

Ingredienser

  • 600 g Salmalax i tunna skivor

  • 1 ekologisk citron

  • 1 dl olivolja

  • salt & svartpeppar

  • 1 kruka färsk basilika

  • 1 dl solroskärnor

  • flingsalt

  • mini-penséer

Gör så här

    1. Lägg ut laxen på en tallrik.

    2. Blanda samman saft och skal från 1 citron med olja, salt och svartpeppar.

    3. Hacka ca 1/2 kruka färsk basilika fint och blanda i det. Ringla detta över laxen.

    4. Torrosta solroskärnorna i en medelvarm stekpanna. Strö över salt.

    5. Dekorera laxen med rostade solroskärnor, färsk basilika och penséer.

Vintips till laxcarpaccio:

Vento'z Alvarinho

199,00 kr


Ett vitt vin med mycket fruktig, ungdomlig smak och inslag av päron, gröna äpplen, galiamelon, vita blommor och lime. Aptitretande sommarvin som är gott både som apéritif och till lätta bufférätter.

Alvarinho Contacto

145,00 kr


Finstämd, aromatisk doft med inslag av citrus, lime, persika, örter, äpplen, päron, vita blommor och mineral. Komplex, fyllig, torr smak med en hög, men välbalanserad syra, angenäm ton av grapefrukt och en mineralsälta. Lång eftersmak. Innehåller mindre än 3 gram socker/liter.

Recept: Linnéa Seidel