Janssonspizza.
Janssonpizzan är precis som det låter - en variant på klassikern janssons frestelse. Det är en saltig pizza som passar perfekt som vickningsmat.
Läs mer »Den prisbelönte kocken Viktor Westerlind har gjort en modern tolkning på julbordets lax bestående av en fantastisk laxtartar med senapsdressing och pepparrot, toppad med syrligt äpple.
Vad vore julbordet utan lax? Kocken Viktor Westerlind har här gjort en modern servering av julens lax i form av en laxtartar med en god gravad lax som toppas med senapsdressing, färsk pepparrot och tunt skivat, krispigt äpple. Till denna laxtartar passar julsnapsen O.P. Anderson Julaquavit utmärkt!
Viktor Westerlind har en lång meritlista med erfarenhet från restaurang F12, trestjärniga Frantzén, Aira och Operakällaren. Utöver dessa prestigefyllda uppdrag har han vunnit Årets Kock 2009 och tagit guld i Culinary Olympics med Svenska Kocklandslaget 2012. Han är även tävlingsledare för Årets Kock 2024.
200 g lax- eller rödingfilé (gärna KRAV eller ASC)
1 msk salt
2 msk socker
1 tsk krossad vitpeppar
1 tsk rivet citronskal
1 tsk rostade, finmalda fänkålsfrön
Blanda salt, socker och vitpeppar och gnid in laxen.
Låt den stå i rumstemperatur i ca 1 timme så att den kommer i gång.
Grava sedan i kyl över natten. Man kan vända på den om man vill. Laxen blir lättgravad, låt den ligga ytterligare en dag i kylen för att få den mer gravad.
2 tsk dijonsenap
1–2 msk Västerviksenap
1 tsk Skånsk senap
2 msk råsocker
1 dl äppelmust
1 msk ättika eller rödvinsvinäger
1 dl neutral rapsolja
Reducera äppelmusten tills 1/3 återstår.
Blanda äppelmust, socker, ättika och senap.
Vispa försiktigt i oljan.
Smaka eventuellt av med mer vinäger eller ättika.
1 syrligt äpple
1 liten bit pepparrot
Örter till garnering
Skiva äpplet tunt på mandolin precis innan servering. Det kan också skäras i strimlor om man vill.
Bottna tallriken med laxen, gärna i en stansring.
Ringla senapsdressing runtom.
Toppa laxen med rått äpple, riv över pepparrot och toppa med örter.
229,00 kr
Till O.P. Anderson Julaquavit används bland annat traditionell O.P. Anderson Original Aquavit som fått ligga på cognacsfat i flera år. Därefter kryddas akvaviten med sherry, cognac, kanelextrakt samt destillat av ekologiska pomeransskal. Eftersom O.P. Anderson Julaquavit är lite elegantare i stilen passar den perfekt ihop med både brödkryddor och citrus. Äpplet i rätten bidrar med friskhet och svarar fint mot den stilfulla kanelsmaken.
Recept: Viktor Westerlind
Janssonpizzan är precis som det låter - en variant på klassikern janssons frestelse. Det är en saltig pizza som passar perfekt som vickningsmat.
Läs mer »Krispig hasselbackspotatis med löjrom och smetana är vår nya favorit. Den tackar vi potatisexperten Stefan Ekengren för. Perfekt att servera som plockmat när du får vännerna eller hela tjocka släkten på besök.
Läs mer »En lyxig potatisrätt till julbordet. En royal innehåller en äggstanning med grädde. Här smaksätts den med juliga smaker av cheddar och kavring.
Läs mer »Till snapsen ska det såklart vara sill. Här har jag gjort en sillröra som har härlig smak av senap. Vilket passar ypperligt till O.P Andersson Julaquavit!
Läs mer »Här produceras svenska snapsklassiker som Gammal Norrlands Akvavit, Bäska Droppar och, inte minst, flaggskeppet O.P. Anderson.
Läs mer »