Lingon- och apelsingravad lax.

Gravad lax är ett måste för mig på julbordet och kombinationen lingon, dill och apelsin blir oslagbar!

Lingon- och apelsingravad lax
Expedition Torrontés Chardonnay

Expedition Torrontés Chardonnay

Argentina

Systembolaget nr:

6259

85,00 kr


logo

4

Gravad lax är ett måste för mig på julbordet och kombinationen lingon, dill och apelsin blir oslagbar!

Ingredienser

  • 1 hel laxsida (ca 1 kg)

  • 2 dl lingon

  • 50 g dill

  • 1/2 apelsin

  • 1/2 dl salt

  • 1/2 dl strösocker

  • svartpeppar

Gör så här

    1. Dela laxsidan på mitten. Se till att du har två ungefär lika stora bitar. Gör några snitt i skinnet med en vass kniv. Torka laxen helt torr.

    2. Mosa lingonen lätt med en gaffel, finhacka dillen och blanda i. Pressa saften ur 1/2 apelsin och blanda i. Rör sedan i salt, strösocker och lite nymald svartpeppar. Blanda om väl.

    3. Lägg i ena laxsidan i dubbla plastpåsar. Ha på lingonen och kryddblandningen och lägg sedan på den andra laxsidan.

    4. Låt stå framme i rumstemperatur i cirka 1 timme så att gravningen smälter ihop. Ställ därefter in i kylen och låt stå 2-3 dygn. Vänd laxen ett par gånger per dygn.

    5. Torka av överbliven gravning. Skär laxen i tunna skivor, dekorera med lingon och dill.

Två vintips till lingon- och apelsingravad lax

Expedition Torrontés Chardonnay

85,00 kr


Expedition Torrontés Chardonnay har en fruktsötma som balanseras väl av vinets fräscha syra. I smaken finns toner av päron, tropisk frukt, blommor och citrus.

Recept: Linnéa Seidel