Lingon- och apelsingravad lax.
Gravad lax är ett måste för mig på julbordet och kombinationen lingon, dill och apelsin blir oslagbar!
Gravad lax är ett måste för mig på julbordet och kombinationen lingon, dill och apelsin blir oslagbar!
Ingredienser
1 hel laxsida (ca 1 kg)
2 dl lingon
50 g dill
1/2 apelsin
1/2 dl salt
1/2 dl strösocker
svartpeppar
Gör så här
Dela laxsidan på mitten. Se till att du har två ungefär lika stora bitar. Gör några snitt i skinnet med en vass kniv. Torka laxen helt torr.
Mosa lingonen lätt med en gaffel, finhacka dillen och blanda i. Pressa saften ur 1/2 apelsin och blanda i. Rör sedan i salt, strösocker och lite nymald svartpeppar. Blanda om väl.
Lägg i ena laxsidan i dubbla plastpåsar. Ha på lingonen och kryddblandningen och lägg sedan på den andra laxsidan.
Låt stå framme i rumstemperatur i cirka 1 timme så att gravningen smälter ihop. Ställ därefter in i kylen och låt stå 2-3 dygn. Vänd laxen ett par gånger per dygn.
Torka av överbliven gravning. Skär laxen i tunna skivor, dekorera med lingon och dill.
Två vintips till lingon- och apelsingravad lax
Expedition Torrontés Chardonnay
76,00 kr
Expedition Torrontés Chardonnay har en fruktsötma som balanseras väl av vinets fräscha syra. I smaken finns toner av päron, tropisk frukt, blommor och citrus vilket gör att den passar fint till gravad lax.
Gustave Lorentz Riesling Burg, EKO
201,00 kr
I en högre prisklass föreslår vi denna fruktiga Riesling som balanseras av bra syra och har smak av gula plommon, gula äpplen och mineral.
Tunnbrödsnittar med ren eller rostbiff.
Julkryddad fläskfilé med aprikoser.
Ugnsrostad brysselkål med bacon och honung.
Brysselkål har en given plats på julbordet. Här har brysselkålen ugnsrostats och serveras med både bacon och granatäpple.
Läs mer »Lättfixad krämig sill med smak av apelsin.
Grönkålspaj med prästost på julbordet.
Linnéas krämiga grönkålspaj innehåller prästost och grädde. Ett grönt alternativ till julen, men som är lika god året runt.
Läs mer »