Lingon- och apelsingravad lax.

Gravad lax är ett måste för mig på julbordet och kombinationen lingon, dill och apelsin blir oslagbar!

Lingon- och apelsingravad lax
Expedition Torrontés Chardonnay

Expedition Torrontés Chardonnay

Argentina

Systembolaget nr:

6259

85,00 kr


Kungfu Girl Riesling

Kungfu Girl Riesling

USA

Systembolaget nr:

2690

149,00 kr


logo

4

Gravad lax är ett måste för mig på julbordet och kombinationen lingon, dill och apelsin blir oslagbar!

Ingredienser

  • 1 hel laxsida (ca 1 kg)

  • 2 dl lingon

  • 50 g dill

  • 1/2 apelsin

  • 1/2 dl salt

  • 1/2 dl strösocker

  • svartpeppar

Gör så här

    1. Dela laxsidan på mitten. Se till att du har två ungefär lika stora bitar. Gör några snitt i skinnet med en vass kniv. Torka laxen helt torr.

    2. Mosa lingonen lätt med en gaffel, finhacka dillen och blanda i. Pressa saften ur 1/2 apelsin och blanda i. Rör sedan i salt, strösocker och lite nymald svartpeppar. Blanda om väl.

    3. Lägg i ena laxsidan i dubbla plastpåsar. Ha på lingonen och kryddblandningen och lägg sedan på den andra laxsidan.

    4. Låt stå framme i rumstemperatur i cirka 1 timme så att gravningen smälter ihop. Ställ därefter in i kylen och låt stå 2-3 dygn. Vänd laxen ett par gånger per dygn.

    5. Torka av överbliven gravning. Skär laxen i tunna skivor, dekorera med lingon och dill.

Två vintips till lingon- och apelsingravad lax

Expedition Torrontés Chardonnay

85,00 kr


Expedition Torrontés Chardonnay har en fruktsötma som balanseras väl av vinets fräscha syra. I smaken finns toner av päron, tropisk frukt, blommor och citrus.

Kungfu Girl Riesling

149,00 kr


Kung Fu Girl Riesling har en medelstor doft med trevliga inslag av tropisk frukt, päron, honung, persika, litchi och en touch av citrusblom. Smaken är nästan torr och frisk med bra balans och inslag av persika, litchi samt en touch av citruszest. Vinet har en utmärkt fruktighet och en bra smaklängd.

Recept: Linnéa Seidel