Mandelkaka med brynt smör och hallongrädde.

Kocken Klara Lind har skapat den här fantastiska efterrätten med saftig mandelkaka med toner av brynt smör och en lyxigare grädde med hallon. Perfekt att bjuda på när de svenska hallonen äntligen har mognat.

Mandelkaka med brynt smör och hallongrädde
logo

10

Mandelkakan är saftig och får ett fint djup av det brynta smöret. Pricken över i:et år såklart den ljuvliga hallongrädden ovanpå.

Mandelkaka med brynt smör:

Ingredienser

  • 8 dl mandelmjöl

  • 6 st ägg

  • 2,5 dl strösocker

  • 4 msk sirap

  • 250 gram smör

  • 2 tsk bakpulver

  • 1 citron, bara zest

  • 1 krm salt

Gör så här

    1. Sätt ugnen på 175 grader, över och undervärme. Klä en springform 24 cm i diameter med bakplåtspapper i botten.

    2. Börja med att bryna smöret. Ställ åt sidan och låta svalna något.

    3. Blanda nu samtliga ingredienser till en slät smet, precis att den går ihop. Häll i springformen och grädda i mitten av ugnen ca 45-50 min. Den ska bli gyllene.

    4. Ta ut och låt svalna helt till rumstemperatur.

Hallongrädde:

Ingredienser

  • 225 gram hallon

  • 1,5 dl strösocker

  • 1 dl outspädd hallonsaft

  • 3 dl vispgrädde

  • 50-60 färska hallon till garnering

Gör så här

    1. Häll hallon, strösocker och hallonsaftskoncentrat i en kastrull.

    2. Koka på medelvärme ca 5 minuter. Sila genom en finmaskig sil. Kyl ner helt.

    3. Vispa grädde ihop med hallonsåsen tills den blir fluffig. Bred ut grädden över mandeltårtan. Dekorera med färska hallon.

    4. Servera direkt.

Recept: Klara Lind