Marockansk vegetarisk gryta med aubergine- och kikärtor.

Recept på Linnéas marockanska aubergine- och kikärtsgryta fylld med kryddor och smak.

Vegetarisk gryta med marockanska smaker
Nederburg The Anchorman Chenin Blanc

Nederburg The Anchorman Chenin Blanc

Sydafrika

Systembolaget nr:

76659

229,00 kr


logo

4 portioner

logo

1 h 0 min

Jag vet inte hur vindarna blåser hos er, men det är helt klart att många väljer att äta mera grönt. Att man blir lite medveten om vad man lägger på sin tallrik. Att bryta vanor kan vara svårt, är man en inbiten köttätare kan det kännas lite tomt att laga mat utan det. Men jag lovar, den här vegetariska grytan känns varken tom eller fattig utan kött.

Tvärtom, så är denna gryta kryddad med ingefära, kanel, kummin och paprika, så full av smak att man helt omöjligt bara kan ta en portion. Jag har gjort grytor som denna tidigare, men den här gången lyfte jag grytan ett snäpp genom att tillsätta saffran. Kryddorna tillsammans med grönsakerna, sötman från russin och knaprigheten från mandlarna, gör den här vegetariska grytan till en riktig 10-poängare.

Vegetarisk gryta med marockanska smaker

Ingredienser

  • 1 aubergine

  • olja

  • 1 gul lök

  • 1 vitlöksklyfta

  • 2 cm färsk ingefära

  • 1/2 g saffran

  • 1 tsk mald kummin

  • 2 kanelstänger

  • 1 msk paprikapulver

  • 3 msk tomatpuré

  • 2 förpackningar krossade tomater à 390 g

  • ca 2 dl vatten

  • 2 grönsaksbuljongstärningar

  • ca 220 avrunna kikärtor på tetra

  • 1 dl russin

  • 100 g mandlar

  • 1 granatäpple

  • salt och peppar

Gör så här

    1. Skär auberginen i bitar. Salta och ringla lite olja över. Ugnsbaka i cirka 30 minuter i 175°C. Rör om efter halva tiden.

    2. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs mjuk på medelvärme i en gryta med lite olja. 

    3. Skala och finriv ingefäran. Tillsätt den tillsammans med saffran, kummin, kanel, paprikapulver och tomatpuré i grytan. Låt allt fräsa ihop ett par minuter.

    4. Häll sedan i krossade tomater, vattnet, buljongtärningar, kikärtor och russin.

    5. Tillsätt den ugnsbakade auberginen. Låt allt koka i cirka 20 minuter och späd med mer vatten efterhand om grytan blir för tjock.

    6. Grovhacka mandlarna. Spar 1/3 till dekoration och rör i resterande mängd i grytan när den kokat klart. Smaka av med salt och svartpeppar.

    7. Servera din vegetariska gryta med ris, granatäpple, resten av de hackade mandlarna, ett gott bröd och lite bladgrönsaker.

    8. Häll upp ett glas vin och låt fredagsmyset börja!

Vin till vegetarisk gryta:

Las Moras Organic Chardonnay Reserve, 750ml PET-flaska

91,00 kr


Det här torra och friska vinet passar perfekt till vegetarisk gryta! Finca Las Moras har smak av tropisk frukt, fat och vanilj och passar utöver kyckling även till stekt eller grillad fisk. Vinet är ekologiskt och kommer från Argentina.

Nederburg The Anchorman Chenin Blanc

229,00 kr


I en högre prisklass rekommenderar vi en chenin blanc där smaken är rik och fruktig. Den är komplex med väl integrerad fatkaraktär och lätt fet textur, i eftersmaken som har en bra längd finns en kalkstensdammig mineralitet och en viss citrusskalbeska .

Recept: Linnéa Seidel