Att välja vin till vegetarisk mat.
Det finns en del fallgropar när man ska välja vin till vegetarisk mat. Vår dryckesexpert hjälper dig och tipsar om vin till 5 vegetariska rätter!
Läs mer »Recept på Linnéas marockanska aubergine- och kikärtsgryta fylld med kryddor och smak.
Jag vet inte hur vindarna blåser hos er, men det är helt klart att många väljer att äta mera grönt. Att man blir lite medveten om vad man lägger på sin tallrik. Att bryta vanor kan vara svårt, är man en inbiten köttätare kan det kännas lite tomt att laga mat utan det. Men jag lovar, den här vegetariska grytan känns varken tom eller fattig utan kött.
Tvärtom, så är denna gryta kryddad med ingefära, kanel, kummin och paprika, så full av smak att man helt omöjligt bara kan ta en portion. Jag har gjort grytor som denna tidigare, men den här gången lyfte jag grytan ett snäpp genom att tillsätta saffran. Kryddorna tillsammans med grönsakerna, sötman från russin och knaprigheten från mandlarna, gör den här vegetariska grytan till en riktig 10-poängare.
1 aubergine
olja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 cm färsk ingefära
1/2 g saffran
1 tsk mald kummin
2 kanelstänger
1 msk paprikapulver
3 msk tomatpuré
2 förpackningar krossade tomater à 390 g
ca 2 dl vatten
2 grönsaksbuljongstärningar
ca 220 avrunna kikärtor på tetra
1 dl russin
100 g mandlar
1 granatäpple
salt och peppar
Skär auberginen i bitar. Salta och ringla lite olja över. Ugnsbaka i cirka 30 minuter i 175°C. Rör om efter halva tiden.
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs mjuk på medelvärme i en gryta med lite olja.
Skala och finriv ingefäran. Tillsätt den tillsammans med saffran, kummin, kanel, paprikapulver och tomatpuré i grytan. Låt allt fräsa ihop ett par minuter.
Häll sedan i krossade tomater, vattnet, buljongtärningar, kikärtor och russin.
Tillsätt den ugnsbakade auberginen. Låt allt koka i cirka 20 minuter och späd med mer vatten efterhand om grytan blir för tjock.
Grovhacka mandlarna. Spar 1/3 till dekoration och rör i resterande mängd i grytan när den kokat klart. Smaka av med salt och svartpeppar.
Servera din vegetariska gryta med ris, granatäpple, resten av de hackade mandlarna, ett gott bröd och lite bladgrönsaker.
Häll upp ett glas vin och låt fredagsmyset börja!
91,00 kr
Det här torra och friska vinet passar perfekt till vegetarisk gryta! Finca Las Moras har smak av tropisk frukt, fat och vanilj och passar utöver kyckling även till stekt eller grillad fisk. Vinet är ekologiskt och kommer från Argentina.
229,00 kr
I en högre prisklass rekommenderar vi en chenin blanc där smaken är rik och fruktig. Den är komplex med väl integrerad fatkaraktär och lätt fet textur, i eftersmaken som har en bra längd finns en kalkstensdammig mineralitet och en viss citrusskalbeska .
Recept: Linnéa Seidel
Det finns en del fallgropar när man ska välja vin till vegetarisk mat. Vår dryckesexpert hjälper dig och tipsar om vin till 5 vegetariska rätter!
Läs mer »God mat är gränslös och bloggaren Zeina Mortadas kokbok vänder sig till nyfikna, fördomsfria matentusiaster som gillar vällagad och vegetarisk smakrik mat.
Läs mer »Linnéa har experimenterat med vegetariska biffar och här är en riktig fullträff!
Läs mer »Linnéa har gjort en variant på den sydafrikanska fiskgrytan Cape Malay som har mustiga smaker från kanel, lagerblad, chili och kummin.
Läs mer »