Matig sallad med örtrostade kikärtor, sötpotatis och krutonger.

Linnéa tipsar om en matig och god sallad med örtrostade kikärtor, sötpotatis och krutonger som serveras med en fräsch ceasarinspirerad dressing. 

 Matig sallad med örtrostade kikärtor, sötpotatis och krutonger
Pongrácz Rosé

Pongrácz Rosé

Sydafrika

Systembolaget nr:

77260

159,00 kr


logo

4

logo

1 h 0 min

Idag bjuder jag på en matig sallad med örtrostade kikärtor, sötpotatis och krutonger. Det här blev verkligen en smakrik och god sallad, ni bara måste testa. Vill du kan du även tillsätta grillad kyckling men jag tyckte salladen passade fint precis som den var. Jag blev lite inspirerad av caesarsallad och gjorde därför en variant av den klassiska dressingen som hör till. Men på en bas av créme fraiche istället. Så himla gott och fräscht!

Salladen:

Ingredienser

  • 4 port. matvete

  • 1 grönsaksbuljongtärning

  • 1 stor sötpotatis

  • flingsalt

  • 380 g kikärtor på tetra

  • olja

  • 1 tsk torkad oregano

  • 1 tsk torkad basilika

  • 1 tsk vitlökspulver

  • 1 tsk örtsalt

  • 4 skivor vitt bröd

  • 1 gurka

  • 300 g grönkål

  • 200 g romansallat

  • en bit parmesan

  • en bit parmesan

Gör så här

    1. Koka matvetet enligt instruktionerna på paketet. Smaksätt vattnet med en buljongtärning. Häll av och låt svalna.

    2. Skala och skiva sötpotatisen i tunna skivor. Lägg ut på en bakplåtsppersklädd plåt. Strö över flingsalt.

    3. Ugnsrosta i 225°C i cirka 25 minuter eller tills potatisen börjar få lite färg i kanterna och är helt mjuk.

    4. Häll av kikärtorna och spola helt rena. Lägg i en skål och ringla över lite olja. Krydda med oregano, basilika, vitlökspulver och salt. Rör om ordentligt.

    5. Fördela kikärtorna i en ugnsfast form. Rosta i cirka 225°C i cirka 15 minuter. Rör om efter halva tiden.

    6. Skär brödet i kuber. Hetta upp olja i en stekpanna. Rosta brödbitarna gyllene på medelvärme. Strö över flingsalt. Låt svalna helt.

    7. Repa kålen och skär kål och romansallat i grova bitar. Ringla över lite olja och massera in det i bladen. Dela gurkan på mitten och skär den i halvmåneformade skivor.

    8. Toppa din sallad med kokt matvete skivor av sötpotatis, rostade kikärtor och gurka. Toppa sedan med krutonger och hyvlad parmesan.

    9. Ringla över dressingen och servera.

Dressing:

Ingredienser

  • 2 dl créme fraîche

  • 1 msk majonnäs

  • 1 tsk dijonsenap

  • 1 msk citronsaft

  • 2 st sardellfiléer

  • 1 vitlöksklyfta

  • salt

  • 2 st sardellfiléer

Gör så här

    1. Blanda samman créme fraîche, majonnäs, senap och citron.

    2. Finhacka sardeller, vitlök och blanda i dressingen. Smaka av med salt.

    3. Känns dressingen för fast i konsistensen, späd med lite vatten.

Dryckestips till salladen:

Pongrácz Rosé

159,00 kr


Pongrácz Rosé har en uppfriskande syra och en fruktig smak med inslag av smultron, björnbär, nektarin och nybakat kex. Gjord av chardonnay och pinot noir.

Louis Roederer Brut Rosé

839,00 kr


Generös, smakrik och komplex men ändå med en elegant mjuk fruktighet. Smaken har inslag av röd bär, nektarin, persika, citrus, blodapelsin, mineral och en angenäm kryddighet. Lång och fräsch eftersmak med en fin mineralitet.

Recept: Linnéa Seidel