Misolax med sojamajonnäs.

Linnéas asiatiska lax är utmärkt att servera antingen som förrätt eller varmrätt. Laxen ackompanjeras av en riktigt god sojamajonnäs. 

Misolax med sojamajonnäs
YOKO Riesling

YOKO Riesling

Tyskland

Systembolaget nr:

52967

135,00 kr


Bassermann-Jordan Riesling Trocken

Bassermann-Jordan Riesling Trocken

Tyskland

Systembolaget nr:

7933201

169,00 kr


logo

4

logo

0 h 30 min

Tillaga en hel bit lax och servera detta till huvudrätt, eller skär den i bitar som jag gjort här. Laxen kan med fördel serveras antingen som förrätt i mindre bitar eller som varmrätt. Att slå en sojamajonnäs är enkelt och blir otroligt gott till den här laxen. Känner du dig osäker går det såklart bra att använda färdig majonnäs också.

Asiatisk lax:

Ingredienser

  • 800 g lax med skinnet kvar

  • 2 msk misopasta

  • 1 msk honung

  • 1 tsk torkad ingefära

  • 1 msk vatten

  • 2 tsk sesamolja

Gör så här

    1. Lägg laxen med skinnsidan ned i en ugnsfast form. Blanda samman misopasta, honung, ingefära, vatten och olja.

    2. Bred detta över laxen och baka den i 175°C i cirka 20 minuter. Innertemperaturen ska vara ca 54°C.

    3. Servera tillsammans med svart ris, svartkålskrisp, sojamajonnäs och ett glas riesling.

Sojamajonnäs:

Ingredienser

  • 2 rumstempererade äggulor

  • 2 msk vitvinsvinäger

  • 1 tsk dijonsenap

  • 1 1/2 dl neutral olja

  • 2 msk soja

  • salt

Gör så här

    1. Blanda äggulor, vinäger och senap i en rostfri tillbringare. Mixa ihop med hjälp av en mixerstav.

    2. Tillsätt sedan oljan, i en tunn stråle och fortsätt mixa tills du har en tjock majonnäs. Blanda i sojan. Smaka av med lite salt.

    3. Låt stå kallt till servering.

Ris och svartkålskrisp:

Ingredienser

  • svart ris

  • ca. 100 g svartkål

  • 1-2 msk rapsolja

  • flingsalt

Gör så här

    1. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.

    2. Sätt ugnen på 200°C. Skölj och torka kålen. Ansa bort mittstjälken och riv bladen i mindre bitar.

    3. Massera in olja och flingsalt i bladen och lägg dom luftigt på en plåt med bakplåtspapper.

    4. Sätt in plåten i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills bladen är krispiga. Öppna gärna ugnsluckan någon gång under tillagningen.

Vintips till asiatisk lax:

Bassermann-Jordan Riesling Trocken

169,00 kr


Nyanserad, fruktig doft med en tydlig mineralton, inslag av citrus och gröna äpplen. Torr, mycket frisk och fruktig, aromatisk smak med inslag av mineral, gröna äpplen, lime och persika.

YOKO Riesling

135,00 kr


Vinserien YOKO är speciellt framtagen för att passa till asiatisk mat och denna riesling passar perfekt till den asiatiska laxen. Vinet har en fruktig smak med en liten fruktsötma som balanseras med den friska syran. Här finns en bra smaklängd och toner av både melon, lime, mineral och blommor.

Recept: Linnéa Seidel

Vietnamesiska vårrullar på fat

Vietnamesiska vårrullar med lax.


Vietnamesiska vårrullar eller spring rolls som de också kallas är lite pilliga att göra men oerhört goda. Du kan fylla rullarna med vad du önskar men här har Linnéa gjort dem med lax, krispiga grönsaker, risnudlar, jordnötssås och sötstark srirachamajo.

Läs mer »
YOKO vinserie till asiatisk mat

YOKO


Vinserien YOKO har som mål att erbjuda de perfekta dryckerna till asiatisk mat. Erfarna vininköpare, med Master of Wine Julie Nyheim i spetsen, letar land och rike runt efter de bästa produkterna.  

Läs mer »