Misolax med sojamajonnäs.

Linnéas asiatiska lax är utmärkt att servera antingen som förrätt eller varmrätt. Laxen ackompanjeras av en riktigt god sojamajonnäs. 

Misolax med sojamajonnäs
YOKO Riesling

YOKO Riesling

Tyskland

Systembolaget nr:

5296701

129,00 kr


Gustave Lorentz Riesling Réserve, 750ml

Gustave Lorentz Riesling Réserve, 750ml

Frankrike

Systembolaget nr:

2225701

112,00 kr


Tillaga en hel bit lax och servera detta till huvudrätt, eller skär den i bitar som jag gjort här. Laxen kan med fördel serveras antingen som förrätt i mindre bitar eller som varmrätt. Att slå en sojamajonnäs är enkelt och blir otroligt gott till den här laxen. Känner du dig osäker går det såklart bra att använda färdig majonnäs också.

Asiatisk lax:

Ingredienser

  • 800 g lax med skinnet kvar

  • 2 msk misopasta

  • 1 msk honung

  • 1 tsk torkad ingefära

  • 1 msk vatten

  • 2 tsk sesamolja

Gör så här

    1. Lägg laxen med skinnsidan ned i en ugnsfast form. Blanda samman misopasta, honung, ingefära, vatten och olja.

    2. Bred detta över laxen och baka den i 175°C i cirka 20 minuter. Innertemperaturen ska vara ca 54°C.

    3. Servera tillsammans med svart ris, svartkålskrisp, sojamajonnäs och ett glas riesling.

Sojamajonnäs:

Ingredienser

  • 2 rumstempererade äggulor

  • 2 msk vitvinsvinäger

  • 1 tsk dijonsenap

  • 1 1/2 dl neutral olja

  • 2 msk soja

  • salt

Gör så här

    1. Blanda äggulor, vinäger och senap i en rostfri tillbringare. Mixa ihop med hjälp av en mixerstav.

    2. Tillsätt sedan oljan, i en tunn stråle och fortsätt mixa tills du har en tjock majonnäs. Blanda i sojan. Smaka av med lite salt.

    3. Låt stå kallt till servering.

Ris och svartkålskrisp:

Ingredienser

  • svart ris

  • ca. 100 g svartkål

  • 1-2 msk rapsolja

  • flingsalt

Gör så här

    1. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.

    2. Sätt ugnen på 200°C. Skölj och torka kålen. Ansa bort mittstjälken och riv bladen i mindre bitar.

    3. Massera in olja och flingsalt i bladen och lägg dom luftigt på en plåt med bakplåtspapper.

    4. Sätt in plåten i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills bladen är krispiga. Öppna gärna ugnsluckan någon gång under tillagningen.

Vintips till asiatisk lax:

YOKO Riesling

129,00 kr


Vinserien YOKO är speciellt framtagen för att passa till asiatisk mat och denna riesling passar perfekt till den asiatiska laxen. Vinet har en fruktig smak med en liten fruktsötma som balanseras med den friska syran. Här finns en bra smaklängd och toner av både melon, lime, mineral och blommor.

Gustave Lorentz Riesling Réserve, 750ml

112,00 kr


Gustave Lorentz Riesling Réserve passar också fint till den asiatiska laxen. Vinet är torrt och friskt med inslag av melon, lätt kryddighet, nektarin och lime, bra koncentration och smaklängd.

Vinet finns även som magnum och halvflaska.