Nässelsoppa med ramslök och kokt ägg.

Ta vara på vårens späda och nyttiga nässlor! Varför inte smaksätta med ramslök när den väl finns? Här har Linnéa tagit fram ett underbart sopprecept med smak av försommar.

Nässelsoppa med ramslök.
Drostdy-Hof Chenin Blanc, 3000ml, box

Drostdy-Hof Chenin Blanc, 3000ml, box

Sydafrika

Systembolaget nr:

206908

230,00 kr


logo

4

logo

0 h 20 min

Nässelsoppa, en av mina favoritsoppor. Kanske för att det är en så säsongsbunden soppa som blir allra godast att göra på vårens allra första, späda små nässlor? Antagligen.

Här har jag lyxat till det riktigt genom att även ha i ramslök. En soppa som funkar fint som förrätt eller enklare lunch.

/Linnéa

Nässelsoppa med ramslök och kokt ägg:

Ingredienser

  • 1 liter späda nässlor

  • 2 stjälkar salladslök

  • 3 vitlöksklyftor

  • 2 msk finhackad gräslök

  • olja att steka i

  • 1 msk vetemjöl

  • ca 1 liter vatten

  • 1 grönsaksbuljongtärning

  • 2 dl grädde

  • 100 g färsk ramslök

  • saft från en citron

  • salt

  • 4 ägg

  • 4 skivor vitt bröd

  • örtsalt

Gör så här

    1. Skölj nässlorna noga och rensa bort eventuella rötter som kommit med. Förväll nässlorna i rikligt med vatten i cirka 5 minuter. Häll av nässelvattnet. Hacka nässlorna fint.

    2. Hetta upp olja i en kastrull, hacka salladslök, vitlök och gräslök. Stek mjuk i oljan. Ha i nässlorna.

    3. Rör ut vetemjölet i löken och nässlorna, slå på vatten och låt allt koka upp.

    4. Ha i buljong och grädde. Låt koka i cirka 5 minuter.

    5. Ha i ramslök. Mixa soppan slät. Smaka av med citron och salt.

    6. Koka äggen.

    7. Stek bröden i olja på båda sidor, salta med örtsalt.

    8. Servera soppan med ägg, nyklippt gräslök och stekt smörgås.

Vin till nässelsoppan:

Drostdy-Hof Chenin Blanc, 3000ml, box

230,00 kr


Drostdy-Hof Chenin Blanc har en fruktig och frisk doft av tropisk frukt, äpple grapefrukt, lime och persika. Smaken är frisk och fruktig med tydliga nyanser av tropisk frukt, lime, persika och äpplen. Passar alldeles utmärkt till en soppa.

Recept: Linnéa Seidel