Okonomiyaki med zucchini.

Okonomiyaki är en streetfoodrätt från Japan. I Christin Kashous recept görs en enkel okonomiyaki med zucchini istället för vitkål. Gott!

Okonomiyaki på en svart tallrik
Casal Garcia Vinho Verde

Casal Garcia Vinho Verde

Portugal

Systembolaget nr:

2596

77,00 kr


Robert Weil Rheingau Riesling Kabinett

Robert Weil Rheingau Riesling Kabinett

Tyskland

Systembolaget nr:

51260

269,00 kr


logo

4

logo

0 h 45 min

Okonomiyaki är ett enkelt recept att laga men svårt att uttala. Den här versionen är inte helt autentisk, men är du ute efter något snabbt och enkelt så måste du pröva! Okonomiyaki kan beskrivas som matiga pannkakor och är en populär street food-rätt från Japan. Pannkakorna tillagas traditionsenligt med strimlad vitkål i smeten, men i den här versionen använder Kristin Kashou sig av zucchini istället.Ett tips är att köpa Okonomiyakisås i asiatiska livsmedelsbutiker men kan ersättas med barbecuesås. Ett recept från Christin Kashou, Sveriges mästerkock 2021.

Recept på Okonomiyaki:

Ingredienser

  • 2 zucchinier

  • 1/4 gul lök

  • 2 tsk salt

  • 4 dl vetemjöl

  • 1 tsk bakpulver

  • 4 ägg

  • 2 dl vatten

  • 2 msk olivolja

  • japansk majonnäs

  • inlagd ingefära

  • bonitoflakes

Gör så här

    1. Riv zucchini och gul lök grovt med rivjärn och blanda med saltet i en bunke.

    2. Ställ åt sidan i 20 minuter. Pressa sedan ut överflödig vätska.

    3. Vispa ihop mjöl, bakpulver, ägg och vatten. Tillsätt zucchiniblandningen och blanda.

    4. Hetta upp olivoljan i en stekpanna på medelhög värme. Lägg cirka 1 dl smet i pannan och bred ut den tills pannkakan är 1–2 cm tjock. Stek pannkakorna i cirka 3 minuter på vardera sidan, eller tills de är gyllenbruna och genomstekta.

    5. Ringla okonomiyakisås och majonnäs över pannkakorna i ett rutmönster. Toppa med bonitoflakes och servera med inlagd ingefära vid sidan om.

    6. Servera och njut av din Okonomiyaki.

Recept på Okonomiyaksås:

Ingredienser

  • 0,5 dl Worcestersås

  • 0,5 dl japansk soja

  • 0,5 dl vatten

  • 2 msk risvinsvinäger

  • 2 msk strösocker

  • 2 tsk riven ingefära

  • 1 tsk majsstärkelse

  • 2 tsk vatten

Gör så här

    1. Rör ihop alla ingredienser till okonomiyakisåsen, förutom majsstärkelsen,i en kastrull. Koka upp under omrörning.

    2. Rör ut majsstärkelsen i vattnet och tillsätt under omrörning tills såsen tjocknar. Låt svalna.

Dryckestips till Okonomiyaki:

Casal Garcia Vinho Verde

77,00 kr


Casal Garcia Vinho Verde passar utmärkt till okonomiyaki. Vinet har en fruktig och pärlande smak med inslag av melon, gröna äpplen, päron och citrus.

Robert Weil Rheingau Riesling Kabinett

269,00 kr


Robert Weil Rheingau Riesling Kabinett passar fint till den här japanska rätten. Rieslingvinet har en intensiv, behaglig och nyanserad doft med inslag av söta nektariner, melon, blöt skiffer, honung, citron och en fläkt av färska blommor.

Recept: Christin Kashou