Påsktårta med choklad och pistage.

Till påskens efterrätt har Linnéa bakat en ljuvlig påsktårta med smak av mjölkchoklad, pistage och apelsin.

Påsktårta med choklad och pistage.
Nederburg Noble Late Harvest

Nederburg Noble Late Harvest

Sydafrika

Systembolaget nr:

2741

130,00 kr


Vintry's Madeira Fine, 750ml

Vintry's Madeira Fine, 750ml

Portugal

Systembolaget nr:

7882

165,00 kr


Ljuvligt chokladig chokladtårta med len mjölkchokladfyllning och härlig smak av pistage. En vinnande kombination om du frågar mig! Vill du kan du såklart byta ut chokladen med smak av pistage mot t.ex. nötchoklad, mintkrokant eller annan smaksatt choklad. Ta den du gillar allra bäst!

Tårtbotten:

Ingredienser

  • 2 dl mjölk

  • 1,5 dl kakao

  • 1,5 dl strösocker

  • 2 tsk vaniljsocker

  • 150 g smör

  • 2 ägg

  • 3 dl mjöl

  • 1,5 tsk bakpulver

  • en nypa salt

Gör så här

    Sätt ugnen på 175°C.

    Värm mjölken tillsammans med kakao och 0,5 dl av sockret.

    1. Vispa smör och resterande sockermängd (1 dl) pösigt. Tillsätt äggen ett i taget och fortsätt vispa.

    2. Blanda mjöl, vanilj, bakpulver och salt i en separat skål. Blanda i det växelvis med den varma mjölken i smörblandningen. Rör om väl.

    3. Häll upp smeten i en 15 cm bred, rund form klädd med bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter eller tills chokladbotten är klar.

    4. Låt svalna helt på galler. Skär av ”toppen” så du får en rak kaka. Dela kakan i fyra lika stora bottnar.

Fyllning:

Ingredienser

  • 200 gram mjölkchoklad

  • 200 g choklad med smak av apelsin

  • 6 dl vispgrädde

  • 100 g skalade pistagenötter

  • påskharar i choklad

  • chokladägg

Gör så här

    1. Värm grädden tills den sjuder, men inte kokar. Finhacka under tiden de båda chokladsorterna och ha upp i 2 olika skålar.

    2. Fördela den varma grädden över chokladen och rör om tills all choklad smält. Täck med plastfolie och låt stå kallt, minst 5 timmar.

    3. Vispa upp den kalla chokladgrädden tjock och fast.

    4. Hacka pistagenötterna.

    5. Lägg ut en chokladbotten på ett fat. Bred ut ett lager av chokladgrädden med smak av apelsin. Strö över hackade pistagenötter. Upprepa med resterande bottnar. När du fyllt hela tårtan brer du ut ett tunt lager av mjölkchokladgrädden runt om hela tårtan. Ställ kallt i minst 1 timme.

    6. Bred sedan på ett sista lager chokladgrädde runt om tårtan. Dekorera med hackade pistagenötter runt om, längst ner på tårtan och på toppen. Ställ dit små påskharar i choklad och färgglada chokladägg innan servering.

Dryck till påsktårtan:

Nederburg Noble Late Harvest

130,00 kr


Nederburg Noble Late Harvest har en mycket söt smak av tropiska och torkade frukter, honung och nötter. Dessertvinet har en balanserad syra och lång söt eftersmak och passar till desserter med frukt och bär eller till lagrade grönmögelostar. 

Vintry's Madeira Fine, 750ml

165,00 kr


Relativt stor, eldig doft, med inslag av arraksboll, kokos, choklad, mandel och rostat kaffe. Halvsöt, frisk, medelfyllig och eldig smak med toner av kokos, choklad, arraksboll och rostat kaffe. Medellång eftersmak. Passar till de flesta desserter och bakverk med choklad, mandel eller nötter.

Recept: Linnéa Seidel