Pasta Amatriciana - enkel, italiensk pasta med mycket smak.

Linnéa har gjort en variant på den italienska pastan Amatriciana med sidfläsk, vitlök och pecorinoost. En lättlagad pasta med mycket smak.

Pasta Amatriciana
Ruffino Chianti Organic, 750ml

Ruffino Chianti Organic, 750ml

Italien

Systembolaget nr:

231001

99,00 kr


logo

4

logo

0 h 30 min

Ibland när jag ska ge mig i kast och laga något riktigt italienskt kan jag känna mig lite rädd. Kring italiensk matlagning finns det sådan stolthet, integritet och tradition, så det känns nästan som att svära i kyrkan om man ändrar på något. Men i nästa andetag brukar jag tänka att all världens matlagning för alltid skulle stå och stampa och aldrig utvecklas om vi inte vågar förändra ibland. Pasta Amatriciana där det absolut inte finnas någon lök eller vitlök i rätten. Men enligt min erfarenhet blir tomatsåser där man tillsatt lök som fått steka länge på låg värme så otroligt mycket godare.

I orginalreceptet på Pasta Amatriciana ska även guanciale (lufttorkad griskind) användas. Då det inte är den vanligaste detaljen att få tag på bytte jag ut det mot några skivor närproducerat sidfläsk av riktigt bra kvalité. Till italiensk mat passar det alltid bäst med ett italienskt vin. Som ett glas Ruffino Chianti Organic. Ett ekologiskt, medelfylligt vin med fruktig och fräsch smak av körsbär, hallon och lakrits.

Pasta Amatriciana

Ingredienser

 • 300 g sidfläsk

 • 1 gul lök

 • 2 vitlöksklyftor

 • 1 mild chili

 • 400 g konserverade, hela körsbärstomater

 • 100 g pecorinoost

 • Färsk persilja

 • Salt

 • Svartpeppar

 • 400 g pasta

 • Ev. ca 1 dl pastavatten

Gör så här

  1. Skär fläsket i bitar och stek tills det fått fin färg i en stekpanna. Ta ur fläsket.

  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Stek det på medelvärme i samma stekpanna som fläsket stekt i tills löken är mjuk och genomskinlig.

  3. Finhacka chilin och tillsätt den mot slutet.

  4. Häll i de hela körsbärstomaterna och låt dem koka med löken i cirka 10 minuter. Krossa tomaterna lätt med baksidan av en sked.

  5. Rör i sidfläsket (spar lite att toppa pastan med).

  6. Koka pastan i välsaltat vatten enligt anvisningarna på paketet. Häll av pastan i ett durkslag men spar lite pastavatten att ev späda tomatsåsen med.

  7. Rör ner pastan i såsen och tillsätt ev. lite pastavatten om såsen känns för tjock.

  8. Lägg upp på tallrikar och toppa varje portion med riven pecorinoost, färsk persilja, lite stekt sidfläsk, salt och peppar. Ät direkt!

Vinet till Pasta Amatriciana

Ruffino Chianti Organic, 750ml

99,00 kr


Ruffino Chianti Organic har en fruktig och bärig doft med inslag av körsbär, hallon, örter och lakrits. Vinet är medelfylligt åt det lite lättare hållet med en fruktig och fräsch smak med inslag av körsbär, hallon och lakrits.

Se också:

Recept: Linnéa Seidel

Ruffino Cares

Vad är Ruffino Cares?


Ruffino Cares är dels ett initiativ som ämnar att reducera vårt miljöavtryck, dels att ge tillbaks till samhället och uppmuntra ansvarsfullt drickande. 

Läs mer »