Pekannötspaj.

Dekorerad med blommor och blad i pajdeg! Sött, nötigt och underbart gott. Servera med en klick grädde eller lite god vaniljglass.

Pekannötspaj
Pekannötspaj
Vintry's Royal Cream Sweet Sherry
Vintry's Royal Cream Sweet Sherry

Vintry's Royal Cream Sweet Sherry

Spanien

Systembolaget nr:

829101

119,00 kr


Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC
Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

Italien

Systembolaget nr:

811902

179,00 kr


Det finns en slags paj jag är lite extra svag för. Som jag gärna beställer om den finns på menyn. Och det är pekanpaj. Sött, nötigt och underbart gott. Servera den med en klick grädde eller lite god vaniljglass till.

Pajdeg

Ingredienser

  • 150 g smör

  • 2 äggulor

  • 3 dl vetemjöl

  • 1/2 dl strösocker

  • 8-10 dl vetemjöl

Gör så här

    1. Blanda snabbt ihop smör, äggulor, vetemjöl och socker till en smidig deg.

    2. Kavla ut och klä en rund form med löstagbara kanter med degen. Spar gärna lite deg till dekoration.

    3. Nagga botten och ställ formen kallt i minst 20 minuter.

    4. Täck sedan botten med bakplåtspapper och häll på torkade gula ärter eller andra torkade baljväxter (detta gör att botten gräddas jämnare och att kanterna på pajen håller sig uppe). Förgrädda i 200°C i 15 minuter.

    5. Stansa ev ut små blommor och blad av den överblivna pajdegen.

Fyllning och dekoration av pecannötspaj

Ingredienser

  • 150 g smör

  • 3 dl brun farin

  • 5 msk mörk sirap

  • 2 tsk vaniljsocker

  • 200 g pekannötter

  • flingsalt

Gör så här

    1. Smält under tiden smöret i en kastrull.

    2. Tillsätt sedan brun farin och mörk sirap. Låt sockret smälta och kolan sjuda, inte koka, i cirka 5 minuter. Tillsätt vaniljsockret.

    3. Lägg ut hälften av pekannötterna i det förgräddade pajskalet. Häll på fyllningen och bred ut den i ett jämnt lager.

    4. Dekorera sedan pajen med resterande mängd pekannötter. Strö över lite flingsalt. Dekorera pajens kanter med blommor och blad.

    5. Grädda i cirka 15-20 minuter eller tills pajdegen fått fin färg. Låt svalna helt.

Goda viner till pecannötspaj

Vintry's Royal Cream Sweet Sherry

119,00 kr


Till denna nötiga paj föreslår vi att du serverar ett glas söt sherry. Vintry´s Royal Cream har en frisk och relativt fyllig smak av torkad frukt, choklad, romrussin och nötter i knäckig stil.

Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

179,00 kr


En annan passande dryck till Pecannötspajen är denna italienska Vin Santo. I smaken hittar du söta toner av torkad aprikos, russin, nötter och chokladkola i samspel med vanilj och en liten aromatisk kryddighet.